Dobrý den, vážení.
Vlastním dřevěný RD (fiňák), který je celkově podsklepený a má dvě NP. Výška podezdívky měří 105cm a je zhotovena z betonu o tloušťce 40cm. Při měření termokamerou jsme zjistili, že máme veliké úniky právě tímto betonovým soklem. Prosím o radu, jakým způsobem a jakým nejlépe materiálem je nutné tento betonový sokl zapelit , případně zateplení základu pod terén a tím minimalizovat tepelné ztráty. Předem velice děkuji za vaši odpověď. Petr Jošt

Odpověď

Zateplení soklové části domu je určitě nutné. U novostaveb je již zateplení tohoto detailu standardem.

Vhodným materiálem pro zateplení betonového soklu jsou desky z extrudovaného polystyrénu (XPS). Jedná se o materiál, který na rozdíl od běžných expandovaných fasádních polystyrénů (EPS) má větší pevnost, menší nasákavost a lepší součinitel tepelné vodivosti λ (kolem 0,032 W/m.K, běžné bílé EPS mají λ kolem 0,042 W/m.K). To znamená, že je možno jej použít v menší tloušťce. S vhodnou povrchovou úpravou pak odolává dobře namáhání vlhkostí v soklové části a lze jej použít i nezateplení pod terénem. Provádí se lepením jako vnější kontaktní zateplovaní systém se zpevňující perlinkovou vrstvou. Jako povrch se používají odolné marmolitové omítky, možno použít i keramické obklady určené pro venkovní použití.

Tloušťka izolace by měla vyjít z doporučení normy, v tomto případě by se měly použít hodnoty součinitele prostupu tepla pro obvodovou stěnu. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby byla naplněna hodnota doporučená, tedy alespoň 0,25 (W/m2.K).

To v tomto případě odpovídá tloušťce izolace z XPS 12 cm. Ta by byla nalepena na betonový sokl, tedy od jeho horního líce, což je patrně spodek opláštění dřevěné konstrukce stěny domu. Sokl pak předstupuje před líc, bude tedy nutno překrýt jej shora například oplechováním. V tomto místě není detail úplně optimální, izolace by měla pokračovat ještě nahoru, aby byl beton překryt s dostatečným přesahem. To by ovšem znamenalo zasáhnout do opláštění domu. Pokud je to starší stavba, kde je ve stěně málo izolací, bylo by vhodné provést dodatečné zateplení fasády zvenku, aby na sebe izolace navazovaly, čímž by byl detail soklu dořešen. To je však nutno upřesnit dle situace na místě a dodatečné zateplení zohlednit dle skladby pláště domu.

Pokud jde o protažení izolace pod terén, v případě že sklepy jsou nevytápěné, postačilo by ukončit izolaci těsně nad terénem. Výška zateplení by pak byla cca 1,0 m. Bylo pak vhodné zateplit podhled sklepa nalepením tepelné izolace zespodu v tloušťce cca 8 až 10 cm. Použít lze EPS nebo minerální vatu s povrchovou úpravou perlinkovou omítkou. Kdouli sklepy využívány a vytápěny, pak bych doporučil izolaci protáhnout cca 80 až 100 cm pod úroveň terénu. To je již nákladnější záležitost, protože je nutno dno výkopu dobře odvodnit drenáží, provést zásypy štěrkem a udělat nový okapový chodník kolem domu. Pokud je pod terénem izolační přizdívka, vytváří zde odskok, který musí izolace zkopírovat. Tyto detaily je lépe nechat navrhnout od projektanta.

Dobrý den pane Jošte, děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice