Dotaz: Potřebujeme zvenku zateplit cca 100let starý kamený dům, jehož obvodové zdi mají tloušťku 60-90cm. Nevíme, jak co nejefektivněji zateplit, jaký materiál na zateplení použít, aby nevznikaly problémy. Zároveň jsme narazili na problém, jak připevnit izolaci do kamene, kde je velmi obtížné něco vrtat i speciálními vrtáky. Děkuji za radu.

Odpověď

Dodatečné zateplení kamenného domu je doporučené. I když jeho obvodové konstrukce mají poměrně velkou tloušťku 60 až 90 cm, nesplňují současné požadavky na tepelný odpor. Při provedení vnějšího zateplení však dobře využijeme tepelně akumulační schopnost tohoto hmotného zdiva.

V první řadě je nutno posoudit vhodnost použití určitého zateplovacího systému a to s ohledem na vlhkost a zasolení zdiva. V případě použití vnějšího kontaktního zateplovacího systému (VKZS) na staré zdivo je právě toto rozhodujícím činitelem jeho použití. Pokud je zdivo suché, lze některý z lepených systémů použít. Lepené systémy však nejsou doporučovány u zdiva s vlhkostí vyšší než 7,5%, optimum je do 5 %. To u staveb bez izolací většinou není. Lze pro ověření provést změření vlhkosti a salinity, což může udělat technik dodavatele zateplovacího systému v rámci technické pomoci a nabídky. Jeli vlhkost a salinita vysoká, je variantou odborně navrhnout způsob snížení vlhkosti a odsolení. To je poměrně složité a návrh musí zpracovat specialista v oboru. Výsledky však jsou nejisté. Proto je lepší zvolit dle skutečného stavu zdiva některý jiný postup zateplení.

Je-li vlhkost zdiva zvýšená, ale ovšem zase jen do určité míry, lze doporučit některý ze systémů odvětrávané fasády. Tepelná izolace se zde vkládá do roštu, který pak nese fasádní obklad. Jako izolant se zde používají výhradně paropropustné vláknité izolace (minerální nebo kamenná vlna). Mezi tepelnou izolací a fasádním obkladem je 4 cm vzduchové mezery, která je odvětrávaná (přívod vzduchu v soklové části a odvod u střechy). Tímto řešením je ideálně z konstrukce odváděna vlhkost.
Doporučil bych proto variantu s fasádním obkladem, pokud to architektonické podmínky v místě umožní. Použít lze buď typizovaná řešení (kompletními systémy tohoto typu jsou například Vinyl Siding (www.comfort-siding.cz), nebo Novabrik se zateplením (www.novabrik.cz). Na trhu jsou i další typy plastových fasádních profilů s dekorem imitací různých povrchů - Decobrick, Decostone, Vinyplus, Vinybrick, profily Deceuninck a další. Výhodou plastových řešení je bezúdržbovost a dlouhá životnost. Konstrukci vnějšího pláště lze navrhnout jinak. Rošt může být z kovových prvků s nerezovou úpravou, nebo dřevěný z latí. Obklad lze provést z desek na bázi dřeva (např. fasádní systémy Cetris), cemento-vláknitých desek (Beternit) nebo z dřevěných profilů. Možností je tedy více. Vhodné je zpracování projektu, který by měl řešit i uchycení roštu na fasádu.

Návrh tloušťky dodatečného zateplení by měl vyjít z posouzení stávající stěny a požadavků normy. Ty stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Pokud již zateplujeme, je vhodné dosáhnout doporučené hodnoty, tedy nešetřit právě na tloušťce izolace. V případě kamenného zdiva o tloušťce kolem 60 cm se doporučená síla dodatečného zateplení pohybuje kolem 14 až 16 cm. Rozhodně je ale lépe již uvažovat s větší tloušťkou izolace a to především s ohledem na úsporu tepla při výtápění. Je dobré si uvědomit, že zvýšená investice znamená nárůst ceny o tloušťku vlastního izolantu, ostatní komponenty zateplovacího systému platíte tak jako tak.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Novotná, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice