Sdílet
 

Jak ostřit nože a nůžky

49. díl seriálu Opravte si sami

Datum vydání: 02.02.2012 | autor:

Nože a nůžky můžeme ostřit na olejovém brousku, na ocílce, obtahovacím kameni či elektrické brusce. U nůžek může být navíc problém i s povoleným šroubkem či nýtem.

Ostření nože na olejovém brousku Ostření nože na olejovém brousku
Ostření nože na olejovém brousku

Ostření nožů

Nože, zejména typy z uhlíkové oceli, které se otupují  rychleji než nerezové, bychom měli pravidelně ostřit. Můžeme použít ostřící nástroje, mezi které patří ruční ostřič, ocílka, elektrický ostřič, olejový brousek a jemný obtahovací kámen. Všechny tyto druhy ostřičů zakoupíme v obchodech s domácími potřebami. Čepel ostříme vždy v úhlu 30 stupňů, nejprve z jedné a pak z druhé strany. Pokud používáme elektrický ostřič, musíme postupovat, podle návodu výrobce. Při nesprávném použití by mohlo dojít k přeostření nože. Pokud ostříme nůž s pilovým ostřím, musíme používat speciální nástroje, určené pro tento typ. Budeme-li na tyto nože používat běžné ostřící nástroje, zničíme jejich ostří.

Ostření na olejovém brousku

Brousek vezmeme naplocho do dlaně a slabě naolejujeme. Táhneme jednou stranou čepele po brousku směrem od sebe. Poté čepel obrátíme a táhneme po brousku k sobě. Celý proces opakujeme do té doby, než bude čepel na omak ostrá.
Nůž a ocílka Nůž a ocílka
Nůž a ocílka
Ostření nože na elektrické brusce Ostření nože na elektrické brusce
Ostření nože na elektrické brusce
Stará mechanická bruska Stará mechanická bruska
Stará mechanická bruska
Ostření nože ocílkou, respektive na ocílce Ostření nože ocílkou, respektive na ocílce
Ostření nože ocílkou, respektive na ocílce

Ostření na ocílce

Nůž umístíme na ocílku poblíž držadel. Ta se musí křižovat v pravém úhlu s ostřím od nás. Odklon čepele od ocílky udržujeme 30 či méně stupňů a přejíždíme nožem přes ocílku po jedné a pak po druhé straně. Vše zopakujeme asi desetkrát.

Ostření na obtahovacím kameni

Obtahovací kámen táhneme kolmo po tupém ostří z obou stran. Opakujeme to do té doby, než bude nůž dostatečně naostřen, což zjistíme omakem čepele. Pokud by se na ostří nože vyskytovaly vruby, musíme pokračovat v tažení po kamenu ze strany vrubů. Teprve po jejich odstranění je nůž opět plně použitelný.
Ostření nůžek, mechanický ostřič Ostření nůžek, mechanický ostřič
Ostření nůžek, mechanický ostřič

Broušení nůžek

Jestliže zjistíme, že nůžky špatně stříhají, musíme nejdříve ověřit, zda není uvolněný šroubek či nýt mezi nožnicemi. Pokud ano, lze jej buď dotáhnout, nebo (pokud je to nýt) musíme nůžky položit na kovovou desku a kladivem udeřit do nýtu.

Nebudou-li ani po této úpravě nůžky dobře stříhat, zkusíme je nabrousit. Postup broušení je stejný jako u nožů. Pokud máme poškozeno ostří nožnice, obtahujeme jeho vnitřní plochu naolejovaným obtahovacím kamenem, až závadu odstraníme.

Nikdy neostříme příborové nože a nůžky se zakulacenými konci, které jsou určeny pro děti.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Katalog zboží

Novinky v katalogu zboží
  • Skleněná krájecí deska 3 560 Kč

Další kategorie e-shopu

Ohodnoťte článek kliknutím:
Diskuze na téma "Jak ostřit nože a nůžky"

Celkem komentářů: 1

V-sharp a ty další 01.03.2016, 08:42:23

Ještě bych doplnil, že existují i speciální manuální brousiče nožů s pohyblivou kontrukcí. Oblíbená je například technologie v-sharp http://www.jatagan.eu/v-sharp/. Jejich výhodu spatřuji ve snadném použití s minimalizací poškození a špatného nabroušení nože..

Přidat nový komentář k  "Jak ostřit nože a nůžky"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE