Jak pečovat o letničky, aby v zahradě zazářily? Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Letničky tvoří v zahradách záplavy pestrých květů, čímž jsou nenahraditelné. Jsou ale vhodné i na balkóny a parapety. Pokud byste si rádi vytvořili krásně rozkvetlou zahradu, můžete ze svých záhonů vykouzlit pomocí letniček doslova rozkvetlé koberce. Pro doplnění zahrady můžete letničky rozmístit po zahradě v truhlících a nebo v květináčích.

Na rozdíl od tzv. 'trvalek' jsou letničky náročnější na výsev, neboť je těžké uchovat je přes zimu. Většina letniček je původem z jižní Evropy a částí dalších kontinentů, kde panuje teplejší klima než u nás. Proto sice existuje možnost uchovat je i přes zimní měsíce, nicméně většina druhů letniček vyžaduje přiměřeně chladné prostory a speciální péči.

Kdy a jak sázet letničky

Můžete si zvolit, zda si předpěstujete doma rostliny ze semínek, nebo celý proces urychlíte a zakoupíte v květinářství či zahradnictví vzrostlé sazenice. Zlatou střední cestou je přibližně v dubnu zakoupit malé rostlinky v sadbovačích a nebo v paku. Takové rostlinky je ale ještě třeba před výsadbou dopěstovat. Nejlépe se takovým rostlinkám daří ve skleníku a zimní zahradě, kde je vyhovující teplota okolo 10 až 15 °C.

Je velmi důležité, aby rostliny byly vysazeny ve správný čas. Pokud vysadíte letničky příliš brzy, může se stát, že je krátký mrazík zahubí. Pokud je vysadíte příliš pozdě, květiny nebudou mít příležitost, aby se jejich kořenový systém správně vyvinul a rozkvetly do svého maxima.

Rostliny vysazujeme ven na záhony přibližně po 15. květnu, kdy již nehrozí přízemní mrazíky. Pokud sázíte do záhonu, půda by měla být přibližně do hloubky 30 centimetrů kyprá, neboť do takovéto hloubky dosahují kořeny většiny druhů letniček.
Jiřiny
Jiřiny

Jak o letničky pečovat

Většina letniček nevyžaduje žádnou speciální péči, přesto však platí, že čím lépe se o ně budete starat, tím více květů budou mít a tím více se budou rozrůstat.

Hnojení:  Doporučuje se hnojit alespoň jednou až dvakrát v období květu. Pokud jste již zakoupili zeminu, která obsahuje patřičná hnojiva, můžete hnojení vynechat.

Zalévání: Letničky potřebují dostatečně zalívat, podporuje to růst jejich kořenového systému.

Plení: Pokud pěstujete letničky na záhonu, je nutné, abyste je patřičně pleli. Plevel může rostliny dusit a nakonec způsobit i jejich konec. Je však třeba rostliny okopávat opatrně, abyste nepoškodili jejich mělký kořenový systém.

Škůdci: Dalším problémem, který by mohl nastat, jsou nezvaní hosté - slimáci a hlemýždi dokážou zlikvidovat úplně celou rostlinu. Proti bojům se škůdci je na našem trhu velké množství přípravků. Existují však i zaručené a nezaručené rady, takzvané 'babské.'

Zařezávání: Pro zvětšení množství květů na rostlinách se většina druhů letniček doporučuje zařezávat (seřezávat - nakonec se vám květiny budou hodit ve váze). Z vzniklého řezu následně vyraší více květů.
Rozmnožování: Některé letničky se rozmnožují pomocí semen, jiné je možné množit pomocí hlíz. Velmi snadnou formou množení některých druhů rostlin je řízkování.
Astry
Astry
Lobelky
Lobelky

Druhy letniček

Letniček existuje opravdu velké množství a vyjmenovat je všechny je téměř nemožné. Běžně se můžete setkat například s těmito:

Begonie

Begonie začínají rašit z hlíz již v únoru. Je dobré hlízy nejdříve vyndat na světlo, zkontrolovat je a sázet do truhlíku s prohnojenou hlínou. Ven je můžeme sázet jako ostatní letničky. Hlízy begonie mohou přezimovat při teplotách do 15 °C ve tmě a suchu. Nejlepší možností je zabalit je do novin či pilin, vložit do krabice a uložit na příhodné místo, například do skříně na chladnější chodbě, či do suchého sklepa.

Jiřiny

Stejně jako begonie, i jiřiny mají hlízy, které se dají zazimovat a přes zimu uskladnit za stejných podmínek. Jiřiny jsou poměrně nenáročnou rostlinou na péči i na množení. Množí se pomocí vrcholových řízků, nebo pomocí dělení hlíz. Během kvetení odstraňujeme staré květy, aby se rostliny více rozvětvily.

Luštěnice

Jedná se o tvarově velmi zajímavou a výraznou rostlinu, která kvete na trnitých stopkách. Lidově se luštěnici trnité také říká 'pavoučí květ.' Z květů se v průběhu stárnutí rostliny vyvinou lusky, které jsou též velmi pěkné. Z lusků pak seberte semena a nechte je na příští rok.
Begonie
Begonie

Afrikány

Jedná se snad o jednu z nejznámějších letniček, a také o jednu z nejméně náročných. Afrikán nicméně špatně snáší i sebemenší mráz. Je vhodné jej předpěstovat v březnu či dubnu a až následně sázet. U afrikánu se co možná nejvíce vyhněte přesazování v době květu. Na podzim je možné snadno sebrat semena pro jarní výsadbu.

Muškáty

Jedná se o klasickou balkonovou rostlinu, která je velice snadná na údržbu a rozmnožování. (Jen je třeba dbát na správné zazimování muškátů.) Zároveň je pověstná svou odolností vůči škůdcům. Pozor však - muškát nesnese nedostatek závlahy, ale ani přelití, proto jsou pro muškáty ideální samozavlažovací truhlíky.

Lobelky

Jsou vhodné jak do truhlíků, tak na okraje záhonů. Jedná se o náročnější druh letničky. Lobelka kvete drobnými modrými květy. Rozmnožovat ji můžeme pomocí řízků.

Astry

Kvetou téměř celou sezonu, nicméně nejlépe se jim daří blíže konci letní sezony, tedy na podzim. Květy aster jsou typicky modré či fialové - se sluníčkovým rozložením.
Afrikán
Afrikán
Muškáty
Muškáty
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com