Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Je možné přežít vánoční svátky bez toho, abyste museli na veterinární pohotovost? Teoreticky možné to je, i když člověk míní a kočky mění. Spoustě z těch možných rizik se dá předcházet, a řada katastrof vlastně není až tak nebezpečných.

Nejprve ty dobré a uklidňující zprávy. To, co v sobě nese běžný jehličnan, pro kočky většinou problém nepředstavuje. Když už se kočky pustí do těch pichlavých jehliček, většinou je rozkousají na neškodné kousky. Dlouho je to přežvykování nebaví, protože jehličí v sobě nese silice a esenciální oleje, které jsou hořké chuti. Nějaké život ohrožující obstrukce by z toho vzniknout neměly.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Samozřejmě, že pokud kočka spořádá porci salátu z jehličí a je pak netečná - letargická, trpí průjmem, ve velkém vykašlává, dáví anebo bolestivě mňouká, asi je zapotřebí to řešit s pomocí odborníků. Ale tyhle komplikace jsou skutečně zřídkavé. Za neškodné se dají považovat i celé větvičky, potažmo míza či pryskyřice. Komplikací se smůlou může být zalepení srsti, pokožky.

Jediný skutečný zádrhel může nastat, když se kočka napije vody s výživou/stabilizátorem, v níž máte namočený kmen stromku. Ta skutečně zdravá není a může dojít k otravě. K otravě u kočky také můžete snáze dopracovat se stromkem umělým. Zvlášť laciné výrobky z Číny nesou ve svém plastu řadu toxických látek, které mohou vyvolat podráždění.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Kočka je zkrátka kočka

V tom dloubání, očichávání, okusování a testování výzdoby i stromku není žádná nepředloženost – kočky domácí jsou uvyklé interagovat se všemi „novými“ předměty, které se v jejich rajónu objeví. Zkouší, co to dovede – jestli je to k jídlu, dá-li se s tím hrát – anebo jestli to pro ně není nebezpečné. Hravost pochopitelně vede kočky na scestí, když přijde na zavěšené vánoční ozdoby.

Není bez zajímavosti, že některé kočky nechávají ozdoby chladné, a jiné si zkrátka nedají pokoj. Jejich pokusy ulovit vánoční baňku anebo strhnout ozdobný řetěz pak mají různé následky. Většinou jde o převrácení nedostatečně zapevněného stromku. Kočkám se přitom zpravidla nic nestane, a střepům na zemi se umí obdivuhodně vyhýbat. Se střepy a lidmi okolo je to už horší.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Pro kočky ale může být problémem, jsou ta všemožná lesklá stříbrná třepení, pozlátka a sněžné třpytky. Může se totiž usadit v jejich zažívacím traktu, a nevyjít ven. Často také bývá vyrobeno ze zinku, který je pro kočky toxický. S toxicitou též pozor u ozdob ze slaného pečiva. Soli, konzumované ve větším množství, mohou být pro kočky nebezpečné též.

Každá kočka je samozřejmě naprostý originál, každá se chová trochu jinak. Zatímco jiné si svítících ozdob a LED řetězů ani nevšimnou, jiné je ohryzávají, jako kdyby byly králíci. Nehodám, ať už výpadkům proudu, zkratům a popáleninám je třeba tam, kde se kočka chová víc jako králík.

Jak se dá nejrůznějším kolizím předcházet?

Jedním z receptů na to, aby si kočky nechtěly „hrát“ se stromkem prý je postříkat jej popraškem se skořicově-jablečnou vůní. Nejenže tohle aroma jablečného závinu dokreslí hřejivou a sladkou atmosféru domova, ale taky kočky odpuzuje.

Obecně byste se měli vyvarovat toho, abyste ponechávali světýlka zapnutá, když u nich nejste. Snížíte tím riziko požáru, k němuž by třeba kočka mohla chtít přispět. Stojan ke stromku vybírejte dostatečně bytelný, a pokud v něm máte „nádobku“ na výživu stromku, bezpečně ji překryjte. Ani plamínky svíček by neměly zůstávat jen tak, bez dozoru. Zapálený svícínek, který kočka stáhne i s ubrusem ze stolu, je vcelku očekávatelnou poukázkou na katastrofu.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Nečekaným pádům vysokých stromků se dá předcházet i tím, že je u špičky uchytíte pevným vlascem za skobičku ve stropě. Vidět to nejde, a jistota toho, že se konstrukce nezhroutí poté, co si z ní kočka udělá přistávací plochu, je uklidňující. Samozřejmě, můžete také křehké a blyštivé ozdoby nahradit udržitelnějšími a nerozbornými alternativami.

To hlavní – z hlediska předcházení katastrof – je vzít v potaz, že s kočkou nejste nikdy sami. A i sváteční instalace jim musíte nějak uzpůsobit, abyste je zbytečně nestresovali. Pokud se vaše kočka může zbláznit z prskavek, buďte natolik tolerantní vůči vašemu zvířecímu příteli, že to zvládnete bez nich.

Zdroj: FamilyHandyman.com, HousePlant411.com, rkenvironmental.com, banfield.com