Lednové práce v užitkové zahradě Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Mohlo by se zdát, že leden je na zahradě pouze obdobím klidu, ale není to tak. I když v lednu počasí zrovna nepřeje tak jako letos, vůbec se nebudeme na zahradě nudit. Leden je především vhodným obdobím pro přípravu zahrady na další sezónu. A dlužno říci, že co se týká ledna, týká se i února, záleží jen na počasí, co nám který týden umožní.

Leden v ovocné zahradě

Odstraňujeme borku z kmenů ovocných stromů
V lednu odstraňujeme borku (druhotnou kůru) z vnější strany kmenů ovocných stromů. Borka je odumřelá a pod ní se mohou ukrývat kokony škůdců a výtrusy hub. Pokud však borku odstraníme, mráz je spálí. Borka se škrábe speciální škrabkou a poté se z hygienických důvodů pálí.

Řežeme rouby, odstraňujeme nežádoucí, nemocné a suché větve
U ovocných stromů v lednu řežeme rouby pro jarní roubování, ovšem rouby nesmí seschnout – musí zůstat živé a také nenarašené. Proto je uskladňujeme v chladu a vlhku. Odstraňujeme též suché, poškozené a špatně či nevhodně rostoucí větve, čímž ovocné stromy ozdravujeme a do jejich korun bude pronikat více slunečního záření. A zcela odstraníme mrtvé a nemocné ovocné dřeviny.

Ochrana kmenů před mrazem
Po odstranění borky ochráníme kmeny před mrazem netkanou textilií, použít však lze jako ochrana a navíc i hygienický činitel vápno. Zabráníme tak vzniku mrazových puklin v kmenech a jejich poškození. Na neoplocených zahradách též ovineme kmeny ovocných stromů a keřů pletivem – ochranou před okusem zvěří. I k ovocným stromům a keřům přihrnujeme sníh jako pozdější zdroj vydatné závlahy. 
Zimní řez
Zimní řez
Odstraňujeme plesnivé plody ze stromůPokud vidíme na některých ovocných stromech plesnivé plody, srazíme je (třeba dřevěnou tyčí) a vyhodíme – na jaře by se mohly stát zdrojem infekcí.

Ptactvo na zahradě
Některé lednové práce jsou pak nejen užitečné, ale i zábavné. Pokud chceme na zahradě udržet ptactvo, pravidelně doplňujeme krmítko krmivem a pítko vodou. A pozor – krmítka i pítka by měla být dobře chráněná před dravci, především pak kočkami a kunami. Je též třeba vyčistit ptačí budky a odstranit z nich stará hnízda. Prospěje to kondici nově zahnízdivších ptáků – čistá hnízda si v budkách vybudují znova.

Uskladněné ovoce
Kontrolujeme pravidelně stav uskladněného ovoce. Obzvláště jablka vadnou a proto je vhodné jejich umístění do igelitových sáčků s drobnými otvory. Kazící se a zkažené plody vždy vyhodíme.

Ochrana před mrazem
Chvojím můžeme přikrýt ostružiníky, netkanou textilií zase rybíz – bude tak chráněn před vyklováním pupenů ptáky.
Zbylé plody na stromech
Zbylé plody na stromech
Ochrana ptactva na zahradě
Ochrana ptactva na zahradě

Leden v zeleninové zahradě

Ochrana zeleniny před mrazem
I v zimní zeleninové zahradě využijeme chvojí či netkanou textilii. Zakrýváme otužilou vzrostlou zeleninu –ozimé saláty, špenáty, pastinák, pór a kapustu. Pokud je dost sněhu, též jej přihrnujeme jako výborný tepelný izolant. Ještě v lednu můžeme sklízet kadeřavou petržel a také zimní cibuli.

Rychlení
Důležité je též rychlení některých rostlin. Například můžeme část oddělit, umístit do květináče a na chladné místo, kde však nemrzne. Mírně zaléváme. Pažitku a kořenovou petržel umisťujeme v kelímcích na teplá a světlá místa a zaléváme, do květináčů v bytech umisťujeme řeřichu.
Odolná kapusta
Odolná kapusta
Uložená zelenina
Kontrolujeme též stav uložené sklizené zeleniny, ale i stav na podzim vyseté či vysázené zeleniny. Čistíme a dezinfikujeme květináče pro zeleninu, připravujeme skleníky a pařeniště a pokud je vhodné počasí a my to neudělali na podzim, můžeme zrýt zeleninové záhony a do půdy vpravit organické hnojivo.

Klíčky plné vitamínů
A nakonec též můžeme prospět svému zdraví naklíčením obilných klíčků. Semena pšenice či žita propláchneme vodou, dvě hodiny necháme namočená v misce, vodu poté vylijeme a nádobku umístíme na suché a teplé místo. Klíčky nás ochrání před virózami a nachlazením – obsahují velké množství vitamínů.
Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com