Nastal čas grilování Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky S teplými letními večery, které již nastaly, mají mnozí spojené rodinné grilování. Ty tam jsou doby, kdy jediným prostředkem k uskutečnění této kratochvíle byly podomácku vyrobené grily, které nezřídka přímo ohrožovaly naše zdraví. Dnes si můžeme vybírat z nepřeberného množství produktů, které trh nabízí.
V základu rozlišujeme dva způsoby grilování – přímý a nepřímý. U prvního z nich, tedy přímého, je grilovaný pokrm přímo vystaven žáru. V tomto případě je nutné pokrm v polovině grilování obrátit, aby se dokonale propekl z obou stran. Tento způsob přípravy je vhodný zejména pro grilování steaků, hamburgerů, kotlet a dalších pokrmů, které vyžadují dobu grilování minimálně třicet minut.

Nepřímá forma grilování se podobá pečení v troubě – pokrm se nachází mezi zdroji tepla. Spodní část grilu a jeho víko totiž odrážejí stoupající horký vzduch, tudíž se maso ohřívá rovnoměrně, podobně jako v horkovzdušné troubě. Takto můžeme grilovat například šunku, drůbež nebo velké kusy masa, které vyžadují déle trvající, tepelně stálé grilování.

Gurmáni, kteří již mají s grilováním své zkušenosti, jistě potvrdí, že nejchutnější je maso připravené na klasickém grilu, kde zapalujeme dřevěné uhlí či dříví. Řešení však existuje i pro ty, jimž zejména nedostatek místa nedovoluje podobný způsob grilování – jsou jím plynové nebo elektrické grily.
Elektrický gril.
Elektrický gril.
Plynové grily se vyznačují především svou kompaktností. Jejich konstrukce zaručuje nízké prostorové nároky a zároveň snadnou přenosnost, i přesto však nabízejí dostatečně velkou plochu pro grilování většího množství jídla.
Výhodou je také relativně nízká hmotnost – gril s optimální velikostí, tedy hloubkou šestačtyřicet centimetrů a šířkou osmdesát centimetrů, váží pouhých osmnáct kilogramů. Výkon takového grilu se pohybuje přibližně kolem hodnoty 3,5 kW/h, gril s uvedenými rozměry pak nabízí grilovací plochu až 1800 centimetrů čtverečních. Předpokladem pro dlouhou životnost takového přístroje pak je zejména nerezový hořák, rošt z litiny a pevná grilovací komora. Zárukou bezpečné práce s grilem je integrovaná ochrana proti vzplanutí tuku odkapávajícího z grilovaných potravin.

Také elektrické grily na maso se vyznačují nízkými nároky na prostor. Práce s nim je pak nepoměrně bezpečnější a pro nezkušené jedince jednodušší, než s klasickými grily na dřevěné uhlí nebo s plynovými. I když je třeba říci, že s grilováním v pravém slova smyslu, při němž je mnohdy důležitější atmosféra, než výsledky našeho snažení, má tento způsob přípravy masa společného jen pramálo. Některé druhy elektrických grilů jsou ovšem určeny pro uplatnění v gastronomickém provozu, tudíž musíme vybírat eventuálně podle našich nároků a potřeb.
Před sestavováním grilu bychom se měli dokonale seznámit s návodem, který musí být součástí každého výrobku. Nejsme-li si jistí, raději přizveme na pomoc odborníka. Řešením může být také nákup již sestaveného grilu.
Rozměry klasického zahradního grilu na dřevěné uhlí jsou větší. Nemusíme se však obávat, že bude na naší zahradě zabírat mnoho místa. Jeho design je většinou navržen tak, že do konstrukce grilu „vměstnáme“ také veškeré jeho příslušenství.

Součástí moderních grilů na dřevěné uhlí je čistič popela nebo odklopný grilovací rošt. Dnes se již nemusíme bát ani nadměrného kouře díky důmyslnému systému proudění vzduchu v grilovací nádobě. U grilů s uzavíratelnými víky se nemusíme bát ani plamenů, protože víko redukuje množství kyslíku v úrovni grilovacího roštu natolik, že se plameny netvoří a pokrm se nepřipaluje.
Samozřejmostí je dnes rovněž velmi nízká spotřeba dřevěného uhlí při správném způsobu grilování.
Před sestavováním grilu bychom se měli dokonale seznámit s návodem, který musí být součástí každého výrobku. Nejsme-li si jistí, raději přizveme na pomoc odborníka. Řešením může být také nákup již sestaveného grilu.