Jednorázový gril (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Grilování se poslední dobou rozmáhá i v zimě. A vlastně proč ne. Neexistuje jediný racionální důvod, proč by nás zima měla zahnat jen do vyhřátých kuchyní a obýváků našich bytů. Na čem ale bezpečně grilovat? A proč se smráká právě nad grily jednorázovými?

Rádi grilujete? A dokonce tak rádi, že chcete mít nějaký gril stále po ruce? Nebezpečí plynoucích z používání klasických přenosných grilů je více, kupodivu však ještě větší problém představují grily jednorázové. Právě dokonce prožívají úřední ofenzivu – totiž sílí tlak na jejich úplný zákaz kvůli riziku požárů, ale i otravám. Ano, je snadné si dát do batohu malý set, který obsahuje pro grilování vše potřebné, a který skoro nic neváží, jenže… 

Jednorázový gril (Zdroj: Shutterstock)
Jednorázový gril (Zdroj: Shutterstock)

Může za to lidská hloupost

Jednorázové grily jsou vlastně fenoménem poslední doby, který tak trochu připomíná pro změnu předrevoluční českou pomůcku každého “čundráka“, totiž lihový vařič. Byla to vlastně hliníková nádobka na pevný podpalovač, na kterou jste postavili ešus či jinou nehořlavou nádobu. Miniaturní množství paliva se snadno doplňovalo a za chvíli jste měli ohřátý třeba guláš z konzervy, případně vodu na kávu či čaj.

Člověk moderní však vyžaduje modernější vybavení a tak přišly na světlo světa jednorázové grily. Vlastně jde o snadno přenosné balíčky (sety), které obsahují vše, co ke grilování potřebujeme. Totiž misku s dřevěným uhlím a grilovací mřížku. Stačí set rozbalit, dřevěné uhlí zapálit a můžeme začít grilovat. Snadno se taková výbava vejde i do malého batůžku a snadno se přenáší. K zapálení nám stačí obyčejný tuhý podpalovač (je součástí setu) a je hotovo. Jeden jednorázový set přitom vydrží hořet a tedy i grilovat přibližně hodinu. A samozřejmě si lze přikoupit palivo a grilování prodloužit.

Jednorázový gril (Zdroj: Shutterstock)
Jednorázový gril (Zdroj: Shutterstock)

Jenže právě u jednorázových grilů rádi zapomínáme, že hořlavé věci se vyhazují až když dohoří a vychladnou. Za úřední ofenzivu proti jednorázovým grilům vlastně může obyčejná lidská hloupost. Rizika jsou přitom zcela zbytečná, stačí používat zdravý lidský rozum. No řekněte, hodili byste doma do popelnice doutnající dřevěné uhlí? Tak proč něco podobného lidé běžně dělají na dovolené a v přírodě?

Obzvláště v jižních částech Evropy, kde poslední roky panují v létě ohromná vedra a sucha, jsou právě jednorázové grily velkým nebezpečím. A hlasy odborníků volají stále silněji po regulaci, případně úplném zákazu jednorázových grilů. Lze přitom jen očekávat, že bude tento tlak sílit. Je přitom tak jednoduché jednorázový gril před přenesením (uložením) do uzavřeného prostoru či vyhozením do popelnice zkontrolovat. Zbytky dřevěného uhlí nesmí doutnat, musí být zcela vyhaslé. Špatně uhašené palivo může nepozorovaně doutnat a způsobit požár.

Ano, takto to často vypadá na místech, kde se často jednorázově griluje (Zdroj: Shutterstock)
Ano, takto to často vypadá na místech, kde se často jednorázově griluje (Zdroj: Shutterstock)

Dalším rizikem je udušení. Při hoření dřevěného uhlí se uvolňuje oxid uhelnatý, který dovede zabít člověka do několika minut. Jednorázové grily prostě musíme používat ve venkovních nebo dobře odvětrávaných prostorách stejně jako jakékoli jiné grily spalující palivo. Nebezpečí otravy navíc hrozí i po ukončení grilování, pokud uhlíky ještě nejsou dostatečně vyhaslé. A takových případů úmrtí je kupodivu již evidováno mnoho. Lidská hloupost (mírněji řečeno lehkomyslnost) prostě nutí i v tomto případě úřady jednat.

Palivo jednorázového grilu je třeba nechat zcela vyhořet či uhasit. Zajímavé je, že lidi nenapadne vyhazovat nevyhaslé palivo přenosného grilu, nechají je vyhořet přímo v grilu. Když se nad tím trochu zamyslíme, vlastně nám přestanou připadat divné i absurdity toho druhu, že nám výrobce praček, sušiček a mikrovlnek radí, abychom dovnitř nevkládali domácí mazlíčky. I to se tu a tam stane, byť jde též o naprostou absurditu. Ale ne pro všechny.

Nádoba výhradně na zbylé palivo po grilování (Zdroj: Shutterstock)
Nádoba výhradně na zbylé palivo po grilování (Zdroj: Shutterstock)

Přitom stačí si uvědomit základní pravidla a k zákazu velmi praktické pomůcky, se kterým bude spojeno i zastavení výroby a prodeje, nemusí vůbec dojít:

  • Grilovat pouze na bezpečném místě, kde nemůže od velmi nestabilního a lehkého jednorázového grilu nic chytit.
  • Grilovat pouze za vhodného počasí, nejhorší je silný vítr v kombinaci s vedrem a suchem.
  • Vyhazovat pouze odpad (jednorázový gril) s vyhořelým (dostatečně uhašeným) palivem, případně použít k tomu určené nádoby. Ano, riziko požárů od grilů a grilování došlo tak daleko, že jsou na veřejných místech, kde se často griluje, instalovány nehořlavé nádoby na zbytky paliva.
  • Po grilování nepřenášet jednorázový gril do uzavřených prostor, kde bychom se mohli otrávit oxidem uhelnatým. Přenosný gril si po grilování také nenosíme do ložnice, tak proč dávat jednorázový gril třeba do stanu či automobilu?

Zdroj: vseprogril.cz, drevostavitel.cz, thevaninsurer.co.uk, greatbritishbbq.co.uk, co-gassafety.co.uk