Sdílet
 

Jak si vybrat gril

Datum vydání: 07.05.2018 | autor:

Na dřevěné uhlí, plynový a nebo elektrický? Malý a nebo velký? Jednoduchý a nebo se spoustou doplňků a vychytávek? Mobilní a nebo pevně ukotvený solitér v zahradě, pod přístřeškem, či na terase?

Grilování Grilování
Grilování

Vybíráme mobilní zahradní gril

Dnes prodávané grily se liší principem svého fungování respektive palivem (zdrojem energie), kvalitou, cenou a vzhledem – provedením. Vybrat si můžete tradiční gril na dřevěné uhlí, gril plynový a nebo elektrický. Nejpopulárnější jsou stále grily na dřevěné uhlí, ze kterých se line jedinečná vůně páleného dřeva a dřevěného uhlí a jelikož člověk je tvor ohněmilovný, je se při grilování na co dívat, byť dřevěné uhlí má správně jen žhnout, nikoli hořet.

Ovšem plynové a elektrické grily pro změnu nabídnou opravdu komfortní grilování, rovnoměrné prohřívání potravin a bezpečnou kontrolu. Plynové grily též nabídnou funkci odvádění šťáv a odkapávajícího tuku od hořáků prostřednictvím přesně vypočítaného úhlu sklonu kolejnic (tzv. aroma kolejnice), čili nemůže vzplát odkapávaný tuk, pokud gril správně používáte, potraviny nejsou nedopečené a naopak ani spálené. Grily plynové a elektrické jsou až několikrát dražší než grily na dřevěné uhlí, ovšem netvoří se při jejich používání nádorotvorný benzpyren – potraviny se prostě na povrchu nespalují. 
Plynový gril Plynový gril
Plynový gril
Elektrický gril Elektrický gril
Elektrický gril
Důležitá je při výběru grilu též záruka, která může být u vybraných značek dokonce až v řádech desetiletí. Samozřejmě si ale za takový gril pořádně připlatíte. Důležité jsou také praktické doplňky a pomůcky ke grilu. Ty například zajistí, aby se nerozpadaly grilované ryby, aby vám potraviny nepropadaly roštem, abyste je snadno a bezpečně otáčeli, aby bylo na co napíchnout špíz a podobně. U kvalitních grilů jsou všechny možné potřebné pomůcky součástí jejich příslušenství. Do příslušenství grilů též patří lopatka s delší rukojetí, kterou budete pokrmy nabírat, kleště na obracení masa, vidlice, grilovací jehlice, rošty na různé druhy masa právě včetně ryb, držáky na ryby a zeleninu, litinové či keramické tály, na kterých si připravíte vajíčka, omelety a podobně, ale i lisy na hamburgery.

Gril na dřevěné uhlí musí být žáruvzdorný a vnitřní rošty by měly být z nerezu. Gril elektrický vždy vybírejte s těsnícím víkem a příkonem alespoň 2000 W. A gril plynový by měl mít alespoň dva nastavitelné hořáky. Při zapalování plynového grilu nejdříve otevřete víko a poté až zapněte přívod plynu, aby gril nevybuchl. 
Gril na dřevěné uhlí Gril na dřevěné uhlí
Gril na dřevěné uhlí

Jak správně používat gril na dřevěné uhlí

Při grilování dochází k srážení bílkovin grilovaných potravin na povrchu, což způsobují horké paprsky. Póry se tak rychle stáhnou a uzavřou a potraviny si udrží výživné a aromatické látky. Aby se ale potraviny nespálily a propekly se rovnoměrně, musíme je obracet.

Dodržujte vzdálenost mezi grilovanými potravinami a žhavým uhlím alespoň 10 cm kvůli rovnoměrnému dopékání. Přímo nad žhavými uhlíky můžeme grilovat pouze tenké a malé kousky potravin a to jen velmi krátkou dobu. Při grilování masa vcelku se ale využívá teplo nepřímé. Znáte to i z opékání špekáčků nad ohněm. Čím blíže k ohni či v něm, tím jsou nakonec spálenější. I když – někdo to má rád, byť je to nezdravé. Ale co je zdravé, že?
Gril na dřevěné uhlí Gril na dřevěné uhlí
Gril na dřevěné uhlí
Gril na dřevěné uhlí Gril na dřevěné uhlí
Gril na dřevěné uhlí
K roztápění grilu nikdy nepoužívejte líh. Vsaďte na obyčejné dřevěné uhlí, které se rozžhaví do běla za půl až tři čtvrtě hodiny. Místo lihu je vhodnější podpalovač PEPO a nebo malý ohýnek z třísek a malých polínek, na který dřevěné uhlí rozložíme. Pomoci si též můžeme dmychadlem, proud vzduchu urychlí rozžhavení dřevěného uhlí.

Pozor při grilování příliš tučného masa, jelikož odkapává více tuku, ten se v grilu spaluje a hoří a tvoří se větší množství nádorotvorného benzpyrenu a jiných škodlivých látek.

S grilováním začínáme, když dřevěné uhlí bíle řežaví. Zásadně nepoužíváme máslo a sádlo, ovšem olej můžeme a raději vybíráme libovější maso, ze kterého odkapává méně tuku. Při potírání potravin olejem dáváme pozor na prskající olej a použijeme raději odkapávací misku. Pokud by konkrétním potravinám hrozilo spálení či by byly příliš tučné, raději použijeme alobal. Maso si takto navíc udrží šťávy.

Zdroj:
www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Ohodnoťte článek kliknutím:

    Další články

  • Jaké bylinky jsou ideální pro grilování?Jaké bylinky jsou ideální pro grilování?

    Sůl je stále základ, byť mnozí kuchaři a gurmáni preferují „ochutnání“ potravin, jejich původní chuti, bez přísad. Ovšem co bylinky, jaké jsou ideální právě pro grilování?

  • Jak správně grilovatJak správně grilovat

    Rady jak správně grilovat lze též obalit do slova „zdravě.“ Důležité je přitom, jak zacházet při grilování s ohněm, jak se chovat ke grilovaným potravinám, ale i jak vybrat vhodné maso!

  • Vybíráme zahradní grilVybíráme zahradní gril

    Máte malou terasu a z doutnajícího dřevěného uhlí se vám kouř vždy nahrne do bytu? Nemáte rádi „hrátky s ohněm,“ ale sezónní grilování na zahradě ano? Jaký gril vybrat?

Diskuze na téma "Jak si vybrat gril"

Celkem komentářů: 2

Plynový gril 21.03.2018, 21:16:11

Roky jsem měl gril na uhlí. Nic moc velkého, ale stačilo to. Teď bych si, ale chtěl pořídit něco kvalitnějšího a hlavně většího. Když nás bylo více tak se muselo grilovat na více částí. Což trošku kazilo zábavu. Líbí se mi například tento http://www.grilguru.cz/broil-king-royal-320 ale ještě se uvidí. Do jara je přece jen ještě čas…

Jak si vybrat gril 22.02.2017, 13:13:11

Dobrý den, pokud si stále nejste jisti jaký gril si vybrat, tak Vám třeba při výběru pomůže zde tento článek.
https://besteshop.cz/clanky/127-grilovaci-sezona-zacina

Přidat nový komentář k  "Jak si vybrat gril"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE