Víte, na čem mouchy seděly předtím? (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

O snídani v trávě zpíval i pan Tučný. Do textu krásné písně se už ovšem nevešel popis, jak předcházet tomu, aby na potravinách hodoval hmyz a jak předejít situaci, při níž se z hostiny stane zdroj budoucích zažívacích problémů. Teplé a slunečné letní počasí je totiž na pikniky ideální, ale bohužel svědčí i bakteriím.

K létu prostě patří. Ať už je to „lepší“ svačinka na rodinném špacíru; posezení s přáteli na trávě v parku anebo romantická událost pro dva strávníky, kteří nemyslí na jídlo, pikniky jsou prostě v módě a atmosféru prázdnin skvěle vystihují. Ať už lenošíte na plážové dece, rozvalujete se v parku nebo rozbalujete koš plný dobrot někde na zahradě, je to oblíbený způsob, jak si vychutnat dobré jídlo na čerstvém vzduchu. Ten krásný zážitek má ovšem své hygienické a zdravotní limity.

Každá konzumace potravin, která se odehrává za vyšších denních teplot, umožňuje mikrobům rychle se rozmnožit v nechlazených potravinách. Obzvláště pak mase, vejcích, mléčných výrobcích nebo salátech s krémovým dresinkem. Přidejte k tomu pár bzučících much kolem vystavených dobrot, neumyté jídelní náčiní nebo špinavé ruce a váš pohodový piknik se snadno může změnit v recept na nepříjemnost. Místo vstřebávání kalorií a hezkého zážitku se mohou dostavit žaludeční křeče.

Jak tomu předejít?

Udržujte studené jídlo studené, to je první rada, kterou se nevyplatí podceňovat. Pokud s sebou berete pokrmy/potraviny, které běžně skladujete v lednici – typicky například maso, sýry, vejce s majonézou - nebalte je na piknik dřív než těsně před odchodem. Aby vydržely chladné co nejdéle.

Tu poslední větu si teď zopakujeme: „Aby vydržely chladné co nejdéle“. To je totiž nejpodstatnější. Znamená to, že byste měli pro přepravu jídla využít chladicí tašku nebo termobox s chladicími vložkami. Že nic takového nevlastníte? Zkuste k jídlu přiložit pár lahví se zmraženou vodou. Jídlo vyndávejte z chladu až těsně před konzumací a pokud možno ho držte ve stínu.

Snídaně v trávě (Zdroj: Shutterstock)
Snídaně v trávě (Zdroj: Shutterstock)

I když se snažíte vychutnávat si každý moment, po očku přeci jen sledujte čas. V horkých dnech by se rychle se kazící jídla měla sníst do dvou hodin (nebo čtyř, pokud jsou teploty mírnější). Myslete i na to, že ony potraviny si už s vámi prošly například pobytem v troubě, kufru auta nebo v neklimatizované MHD.

Na piknik nebalte potraviny, které byly právě uvařeny a jsou ještě teplé, pokud nebudou uchovávány i nadále teplé (nad 60 °C) nebo nebudou snědeny do čtyř hodin po uvaření. Přenosné chladicí boxy nemohou potraviny zchladit natolik, aby se zabránilo množení bakterií.

Hmyz potraviny
Hmyz potraviny "dorazí" (Zdroj: Shutterstock)

Spořivost je nesmírně užitečná vlastnost, ale v případě pikniků se skutečně nevyplácí. Jídlo, které už pobylo venku, mělo být včas zkonzumováno, ale zůstalo vám? Domů si ho do lednice zpátky nenoste. Pokud nechcete zbytečně vyhazovat přebytky a nedojedené pokrmy? Nabalte si jich na piknik méně. Stejně to má být o pohodě na čerstvém vzduchu, ne o přejídání.

Myjte si ruce. To je taková velmi obecná rada, která se neztratí. Na pikniku často přicházíte do kontaktu se stoly, trávou, zvířaty nebo veřejnými lavičkami – a to vše jsou možné zdroje bakterií. Praktickou výbavou se tak stává dezinfekční gel na ruce. Použijte ho před každou manipulací s jídlem nebo před konzumací.

Jídlo přikrývejte. Nejde ani tak o nenasytné mravence, pověstné ničitele pikniků. Ale hlavně o mouchy, které mohou přenášet bakterie a zanechávat je na jídle. Uchovávejte jídlo v uzavřených nádobách nebo ho přikrývejte alobalem či čistou utěrkou. U vody (a to nejen v cizině) si dávejte pozor na drzé racky.

Je to sice o tom, co se děje „tam venku, na trávě“ – ale roli hraje i domácí příprava. Správně připravte čerstvé potraviny. Saláty, ovoce a zelenina jsou sice stálicemi piknikových menu, ale je důležité je důkladně omýt před vlastním zabalením.

Teď to bude vypadat přehnaně dramaticky, ale je to docela logické. Dejte si pozor na „kontaminaci“ – přenos nečistot z jednoho zdroje do dalšího. Vezměte si dostatek servírovacích lžic, kleští a talířů – a nepokládejte je na stoly nebo zem. Náhradní čistý talíř se vždy hodí pro bezpečné podávání.

Piknik (Zdroj: Shutterstock)
Piknik (Zdroj: Shutterstock)

A to je vlastně všechno. Jsou to maličkosti, ale záleží na nich, pokud preferujete pikniky jako milé záležitosti, které se obejdou bez následků. Není to nic komplikovaného, chce to jen trochu cviku a pilovat všechno, na co asi běžně při balení dobrot nemyslíte. 

Zdroj: TheConversation.com, food.gov.uk, act.gov.au