K létu prostě patří. Ať už je to „lepší“ svačinka na rodinném špacíru; posezení s přáteli na trávě v parku anebo romantická událost pro dva strávníky, kteří nemyslí na jídlo, pikniky jsou prostě v módě a atmosféru prázdnin skvěle vystihují. Ať už lenošíte na plážové dece, rozvalujete se v parku nebo rozbalujete koš plný dobrot někde na zahradě, je to oblíbený způsob, jak si vychutnat dobré jídlo na čerstvém vzduchu. Ten krásný zážitek má ovšem své hygienické a zdravotní limity.Každá konzumace potravin, která se odehrává za vyšších denních teplot, umožňuje mikrobům rychle se rozmnožit v nechlazených potravinách. Obzvláště pak mase, vejcích, mléčných výrobcích nebo salátech s krémovým dresinkem. Přidejte k tomu pár bzučících much kolem vystavených dobrot, neumyté jídelní náčiní nebo špinavé ruce a váš pohodový piknik se snadno může změnit v recept na nepříjemnost. Místo vstřebávání kalorií a hezkého zážitku se mohou dostavit žaludeční křeče. Udržujte studené jídlo studené, to je první rada, kterou se nevyplatí podceňovat. Pokud s sebou berete pokrmy/potraviny, které běžně skladujete v lednici – typicky například maso, sýry, vejce s majonézou - nebalte je na piknik dřív než těsně před odchodem. Aby vydržely chladné co nejdéle.Tu poslední větu si teď zopakujeme: „Aby vydržely chladné co nejdéle“. To je totiž nejpodstatnější. Znamená to, že byste měli pro přepravu jídla využít chladicí tašku nebo termobox s chladicími vložkami. Že nic takového nevlastníte? Zkuste k jídlu přiložit pár lahví se zmraženou vodou. Jídlo vyndávejte z chladu až těsně před konzumací a pokud možno ho držte ve stínu. I když se snažíte vychutnávat si každý moment, po očku přeci jen sledujte čas. V horkých dnech by se rychle se kazící jídla měla sníst do dvou hodin (nebo čtyř, pokud jsou teploty mírnější). Myslete i na to, že ony potraviny si už s vámi prošly například pobytem v troubě, kufru auta nebo v neklimatizované MHD.Na piknik nebalte potraviny, které byly právě uvařeny a jsou ještě teplé, pokud nebudou uchovávány i nadále teplé (nad 60 °C) nebo nebudou snědeny do čtyř hodin po uvaření. Přenosné chladicí boxy nemohou potraviny zchladit natolik, aby se zabránilo množení bakterií. Spořivost je nesmírně užitečná vlastnost, ale v případě pikniků se skutečně nevyplácí. Jídlo, které už pobylo venku, mělo být včas zkonzumováno, ale zůstalo vám? Domů si ho do lednice zpátky nenoste. Pokud nechcete zbytečně vyhazovat přebytky a nedojedené pokrmy? Nabalte si jich na piknik méně. Stejně to má být o pohodě na čerstvém vzduchu, ne o přejídání.Myjte si ruce. To je taková velmi obecná rada, která se neztratí. Na pikniku často přicházíte do kontaktu se stoly, trávou, zvířaty nebo veřejnými lavičkami – a to vše jsou možné zdroje bakterií. Praktickou výbavou se tak stává dezinfekční gel na ruce. Použijte ho před každou manipulací s jídlem nebo před konzumací. Jídlo přikrývejte. Nejde ani tak o nenasytné mravence, pověstné ničitele pikniků. Ale hlavně o mouchy, které mohou přenášet bakterie a zanechávat je na jídle. Uchovávejte jídlo v uzavřených nádobách nebo ho přikrývejte alobalem či čistou utěrkou. U vody (a to nejen v cizině) si dávejte pozor na drzé racky.Je to sice o tom, co se děje „tam venku, na trávě“ – ale roli hraje i domácí příprava. Správně připravte čerstvé potraviny. Saláty, ovoce a zelenina jsou sice stálicemi piknikových menu, ale je důležité je důkladně omýt před vlastním zabalením.Teď to bude vypadat přehnaně dramaticky, ale je to docela logické. Dejte si pozor na „kontaminaci“ – přenos nečistot z jednoho zdroje do dalšího. Vezměte si dostatek servírovacích lžic, kleští a talířů – a nepokládejte je na stoly nebo zem. Náhradní čistý talíř se vždy hodí pro bezpečné podávání. A to je vlastně všechno. Jsou to maličkosti, ale záleží na nich, pokud preferujete pikniky jako milé záležitosti, které se obejdou bez následků. Není to nic komplikovaného, chce to jen trochu cviku a pilovat všechno, na co asi běžně při balení dobrot nemyslíte. Zdroj: TheConversation.com, food.gov.uk, act.gov.au