Ocelový kartáč a škrabka, základ mechanického čištění grilu, který nemá speciální povrchovou úpravu grilovací plochy. Na ocel hrubá síla stačí. (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Zahradní grily jsou obvykle jednoduchá mechanická zařízení, výjimku představují grily elektrické a plynové, u kterých je palivem elektřina, nebo plyn, ovšem čistit je musíme také. Proč? Především proto, že na roštech a jiných grilovacích plochách se usazují zbytky potravin a mastnoty, které se rychle kazí. Ano, sice různé choroboplodné zárodky novým rozpálením grilu zlikvidujeme, ale pochoutka to pak příliš velká není. Nějaký ten zbytek staré potravy se může připálit k té nové. Ňam! Grily se prostě musí čistit. Všechny. Ale jak?

Doba grilování je v plném proudu, i když se za současných veder u mnoha z nás přesunula do večerních hodin. Žijeme teď tak trochu jako v rozpáleném a vysušeném Středomoří. Grilování, to je ale také zodpovědnost. Za prvé zodpovědnost nic nezapálit a za druhé zodpovědnost za zdraví své a svých blízkých. Pouze na čistém grilu připravíme pochoutky, které nám nemohou uškodit.

Zanesený rošt grilu (Zdroj: Shutterstock)
Zanesený rošt grilu (Zdroj: Shutterstock)
Čištění roštu grilu ocelovým kartáčem (Zdroj: Shutterstock)
Čištění roštu grilu ocelovým kartáčem (Zdroj: Shutterstock)

Vypalovat, vypalovat a zase vypalovat!

Ke správnému čištění grilu, tedy hlavně jeho roštu, potřebujeme speciální vybavení. A čím lepší, tím lépe nám půjde práce od ruky. Potřebovat budeme především ocelový kartáč, škrabku a brusnou houbičku, případně ještě nějakou chemii, ale obecně platí, že čím méně chemie, tím lépe. A zároveň potřebujeme hned po grilování vysokou teplotu, aby se maximum připálených zbytků a mastnoty vypálilo. Gril tedy po grilování nevypínáme, ale naopak rozpálíme na plno, jako před grilováním. A důvod je vlastně úplně stejný. Pokud to děláme opravdu důsledně, ušetříme si spoustu namáhavé fyzické práce. Vypalovat, vypalovat a zase vypalovat! V případě grilů na dřevěné uhlí, které jsou mezi lidmi nejběžnější nebo jen obyčejných roštů nad ohništěm, je dobré nejenže nechat palivo po grilování pořádně vyhořet, ale ještě předtím pořádně přiložit.

Vypalovat, vypalovat a zase vypalovat! (Zdroj: Shutterstock)
Vypalovat, vypalovat a zase vypalovat! (Zdroj: Shutterstock)

Ocelový kartáč a škrabka

Gril je tedy třeba nechat hned po každém grilování pořádně očistit ohněm a vysokou teplotou, hlavně grilovací plochy samozřejmě. Zbavíme se tak tuků a marinád, ale i různých přípeků, tedy připečených zbytků potravin, především masa. A v tuto chvíli již po grilování nastupuje ocelový kartáč a škrabka. Ale až poté, co palivo co nejvíce vyhoří, abychom se nepopálili a také neponičili čistící pomůcky. Podle toho, co jsme si koupili, může být jejich součástí i dřevo, guma, nebo plast.

Škrabku použijeme tak, že při seškrabávání postupujeme směrem od sebe k zadní straně grilu, kde přípeky spadnou na plech a do odkapové misky. Až teprve po odstranění většiny nečistot (a použít již můžeme i ocelový kartáč) můžeme gril vypnout a nechat pomalu vychladnout. Kartáčem přitom můžeme dočišťovat drobné zbytky, které se předtím neodlouply.

Kombinace ocelového kartáče a škrabky (Zdroj: Shutterstock)
Kombinace ocelového kartáče a škrabky (Zdroj: Shutterstock)
Kombinace ocelového kartáče a škrabky (Zdroj: Shutterstock)
Kombinace ocelového kartáče a škrabky (Zdroj: Shutterstock)

Dočišťování

Bohužel se však oškrabáním nezbavíme stop po oleji, resp. tucích, mastnotě. Proto je dobré grilovací plochu sejmout či odmontovat a v čištění pokračovat. Děláme to ve chvíli, kdy je gril již dostatečně chladný. Vyjmeme grilovací rošty i plechy, čímž se nám u plynových grilů zpřístupní krytky hořáků, které je také třeba vyjmout a odstranit z nich nečistotu. Pod hořáky je vždy vidět plech s odkapovou miskou, i ten vyjmeme a vyčistíme, ovšem z odkapové misky je třeba nejprve vylít tuky. Na otázku KDY ČISTIT máme tedy odpovězeno – vždy hned po grilování.

Čištění grilu ocelovým kartáčem (Zdroj: Shutterstock)
Čištění grilu ocelovým kartáčem (Zdroj: Shutterstock)
Ocelový kartáč může mít mnoho podob (Zdroj: Shutterstock)
Ocelový kartáč může mít mnoho podob (Zdroj: Shutterstock)

Pokud jde o alkoholovou party a na tuto práci již není po grilování síla, bude to druhý den bohužel o jeden krok složitější, nejprve budeme muset gril opět pořádně rozpálit. K dočišťování již můžeme použít i brusnou houbičku a případně i nějakou čistící chemii. Nakonec je úplně nejlepší sejmuté a vyčištěné prvky grilu opláchnout teplou vodou se saponátem, poté čistou teplou vodou a nakonec je úplně nejlepší tlaková voda (vapka, vysokotlaký čistič), případně alespoň hadice s čistou vodou či sprcha.

Nakonec alespoň opláchnout čistou vodou (Zdroj: Shutterstock)
Nakonec alespoň opláchnout čistou vodou (Zdroj: Shutterstock)

Bohužel jsou ale grily různé a pokud má především elektrický gril speciální povrchovou úpravu grilovací plochy, musíme postupovat podle instrukcí výrobce a nikdy jinak. Třeba ocelový kartáč a škrabka by mohly povrchovou úpravu poškodit, stejně jako brusná houbička. To samé může platit i pro některé grily plynové a dokonce i grily na dřevěné uhlí. Věnovat je navíc třeba pozornost i vnitřním stěnám záklopů grilu a jednou za delší dobu také vnějším. Pořádnou „generálku“ pak vyžaduje každý gril při častějším grilování alespoň jednou za měsíc. To jej vlastně kompletně celý „vypucujeme“ tak důkladně, že vypadá skoro jako nový. Váš žaludek a zdraví to ocení stejně jako váš čich.

Rošt se dá i důkladně umýt, jako nádobí (Zdroj: Shutterstock)
Rošt se dá i důkladně umýt, jako nádobí (Zdroj: Shutterstock)

Před dalším grilováním

Nyní máme gril připravený na další grilování, před kterým však gril opět pořádně rozpálíme a rošt necháme pořádně vypálit. A pak se už můžeme těšit na čerstvé pochoutky. Nejlepší je tedy čistit pomocí ohně (vysoké teploty), mechanických nástrojů a případně i chemie a nakonec čisté vody gril po každém grilování. A na začátku toho následujícího necháme gril OPĚT pořádně vypálit. Takto důsledně nemusíme čistit úplně všechno, ale nejméně rošty určitě! Před každým dalším vařením a pečením v kuchyni také umyjete nádobí a vyčistíte varnou desku či troubu. Nebo ne?

Zdroj: autorský text – Petr Pojar, ČESKÉSTAVBY.cz

Nezapomínejte v zápalu boje na vybírání popela, vysávat lze speciálním vysavačem pouze popel zcela vychladlý (Zdroj: Shutterstock)
Nezapomínejte v zápalu boje na vybírání popela, vysávat lze speciálním vysavačem pouze popel zcela vychladlý (Zdroj: Shutterstock)