Grilovací sezóna je v plném proudu a pro mnohé z nás jde o takovou rutinu, že si ani neuvědomujeme, podle jakých pravidel se vlastně řídíme. Vyzkoušejte si v našem kvízu, jestli grilujete správně a bezpečně, jestli by vaše výrobky z grilu nemohly chutnat lépe a být zdravější. Na teorii totiž praxe stojí i v tomto kulinářském oboru. A z čeho teorie vychází? Z praktických zkušeností generací i vědeckých poznatků.
Dobré jídlo a posezení s rodinou a přáteli u ohýnku, to je pravá podstata grilování. Nemusíte si zrovna dávat na hlavu indiánskou čelenku, do nejbližšího stromu zaseknout indiánskou sekeru a maso porcované kostěným nožem udit v kouři. Ani pod indiánským totemem nechutnají dobroty z grilu lépe. Grilování má ale také spoustu pravidel, která je dobré dodržet. Například na zeleninu se používá grilovací koš, aby menší kousky nepropadávaly na rošt a do ohně. Teplotu uvnitř masa zjistíte zapichovacím teploměrem, maso je nejlepší otáčet grilovacími kleštěmi, protože jimi surovinu pevně uchopíte a přitom není třeba příliš stlačovat a propichovat, načež by vytekla šťáva.
Jenom o to však nejde. Grilování je totiž jedna z nejrizikovějších tepelných úprav potravin, tedy především masa. Hrozí vznik nebezpečných chemických látek a také šíření mikrobiální nákazy. Grilování je jednoduše řečeno oblíbenou sezónní aktivitou, která může přinést i zdravotní rizika. Například je třeba věnovat velkou pozornost kvalitě kupovaného dřevěného uhlí a grilovacích briket, aby palivo obsahovalo co nejméně rakovinotvorného benzo-a-pyrenu. Gril je také nezbytné hned po každém grilování důkladně vyčistit, tedy především jeho rošt. Čištěním roštu nejenže předejdeme mikrobiálním rizikům, ale také minimalizujeme připalování masa k roštu při další grilovačce. A jak jste na tom se znalostmi o grilování vy? Otestujte se naším kvízem.
Zdroj: autorský text - Petr Pojar, ČESKÉSTAVBY.cz
Kvíz: Jste opravdoví mistři grilování, nebo se ještě máte hodně co učit?
Mistrů v grilování jsou v sezóně plné zahrady. Každý má zaručené postupy, marinády, poměry soli, koření a bylinek, dobu ideální pro grilování té či oné suroviny. Z rad a pouček by se dal za dlouhých zimních večerů uplést svetr na velrybu. Jak je to ale doopravdy? Opravdu grilujete správně a hlavně bezpečně pro sebe a své okolí?