Grilování (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Grilovací sezóna je v plném proudu a pro mnohé z nás jde o takovou rutinu, že si ani neuvědomujeme, podle jakých pravidel se vlastně řídíme. Vyzkoušejte si v našem kvízu, jestli grilujete správně a bezpečně, jestli by vaše výrobky z grilu nemohly chutnat lépe a být zdravější. Na teorii totiž praxe stojí i v tomto kulinářském oboru. A z čeho teorie vychází? Z praktických zkušeností generací i vědeckých poznatků.

Dobré jídlo a posezení s rodinou a přáteli u ohýnku, to je pravá podstata grilování. Nemusíte si zrovna dávat na hlavu indiánskou čelenku, do nejbližšího stromu zaseknout indiánskou sekeru a maso porcované kostěným nožem udit v kouři. Ani pod indiánským totemem nechutnají dobroty z grilu lépe. Grilování má ale také spoustu pravidel, která je dobré dodržet. Například na zeleninu se používá grilovací koš, aby menší kousky nepropadávaly na rošt a do ohně. Teplotu uvnitř masa zjistíte zapichovacím teploměrem, maso je nejlepší otáčet grilovacími kleštěmi, protože jimi surovinu pevně uchopíte a přitom není třeba příliš stlačovat a propichovat, načež by vytekla šťáva.

Rošt čistíme po každém grilování (Zdroj: Shutterstock)
Rošt čistíme po každém grilování (Zdroj: Shutterstock)
Důležitou součástí čištění roštu je i jeho vypalování (Zdroj: Shutterstock)
Důležitou součástí čištění roštu je i jeho vypalování (Zdroj: Shutterstock)

Jenom o to však nejde. Grilování je totiž jedna z nejrizikovějších tepelných úprav potravin, tedy především masa. Hrozí vznik nebezpečných chemických látek a také šíření mikrobiální nákazy. Grilování je jednoduše řečeno oblíbenou sezónní aktivitou, která může přinést i zdravotní rizika. Například je třeba věnovat velkou pozornost kvalitě kupovaného dřevěného uhlí a grilovacích briket, aby palivo obsahovalo co nejméně rakovinotvorného benzo-a-pyrenu. Gril je také nezbytné hned po každém grilování důkladně vyčistit, tedy především jeho rošt. Čištěním roštu nejenže předejdeme mikrobiálním rizikům, ale také minimalizujeme připalování masa k roštu při další grilovačce. A jak jste na tom se znalostmi o grilování vy? Otestujte se naším kvízem.

Zdroj: autorský text - Petr Pojar, ČESKÉSTAVBY.cz

Kvíz: Jste opravdoví mistři grilování, nebo se ještě máte hodně co učit?

Mistrů v grilování jsou v sezóně plné zahrady. Každý má zaručené postupy, marinády, poměry soli, koření a bylinek, dobu ideální pro grilování té či oné suroviny. Z rad a pouček by se dal za dlouhých zimních večerů uplést svetr na velrybu. Jak je to ale doopravdy? Opravdu grilujete správně a hlavně bezpečně pro sebe a své okolí?

Je grilování a barbecue to samé? Jde o synonyma, nebo se něčím liší?
Je to naprosto to samé. Slovo barbecue přitom pochází z francouzštiny.
Barbecue, resp. anglicky BBQ, je venkovní grilování masa v kouři vzniklém pálením dřeva. Zatímco grilování je mnohem obecnější pojem, nejčastěji je vnímáno jako tepelná úprava surovin pomocí tepelného záření.
Barbecue je výraz pro grilované potraviny, grilování výraz pro jejich tepelnou úpravu.
1/20