Dobré jídlo a posezení s rodinou a přáteli u ohýnku, to je pravá podstata grilování. Nemusíte si zrovna dávat na hlavu indiánskou čelenku, do nejbližšího stromu zaseknout indiánskou sekeru a maso porcované kostěným nožem udit v kouři. Ani pod indiánským totemem nechutnají dobroty z grilu lépe. Grilování má ale také spoustu pravidel, která je dobré dodržet. Například na zeleninu se používá grilovací koš, aby menší kousky nepropadávaly na rošt a do ohně. Teplotu uvnitř masa zjistíte zapichovacím teploměrem, maso je nejlepší otáčet grilovacími kleštěmi, protože jimi surovinu pevně uchopíte a přitom není třeba příliš stlačovat a propichovat, načež by vytekla šťáva. Jenom o to však nejde. Grilování je totiž jedna z nejrizikovějších tepelných úprav potravin, tedy především masa. Hrozí vznik nebezpečných chemických látek a také šíření mikrobiální nákazy. Grilování je jednoduše řečeno oblíbenou sezónní aktivitou, která může přinést i zdravotní rizika. Například je třeba věnovat velkou pozornost kvalitě kupovaného dřevěného uhlí a grilovacích briket, aby palivo obsahovalo co nejméně rakovinotvorného benzo-a-pyrenu. Gril je také nezbytné hned po každém grilování důkladně vyčistit, tedy především jeho rošt. Čištěním roštu nejenže předejdeme mikrobiálním rizikům, ale také minimalizujeme připalování masa k roštu při další grilovačce. A jak jste na tom se znalostmi o grilování vy? Otestujte se naším kvízem.Zdroj: autorský text - Petr Pojar, ČESKÉSTAVBY.cz