Vysypávání rozpáleného dřevěného uhlí z komínového podpalovače do topeniště grilu (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Jak správně rozpálit gril na dřevěné uhlí? Rozpalování tohoto grilu, tedy dřevěného uhlí v něm, bývá pro mnoho lidí zapeklitým oříškem. Někdo si už zvykl použít pevný nebo tekutý podpalovač, jiní začínají dřevěnými třískami a dřevem, nebo použijí spoustu papíru, nabízí se ale mnohem elegantnější řešení. Totiž komínový podpalovač.

Skvělé na dřevěném uhlí je, že když hoří, dosahuje vysoké teploty. Maso se tak díky tomu rychle zatáhne, tedy jeho povrch, a uvnitř zůstane pěkně šťavnaté. Na povrchu se přitom vytvoří křupavá kůrka vonící kouřem. Už ale určitě nechcete, aby maso vonělo i nějakou chemií, kterou použijete k podpalování dřevěného uhlí. Gril na dřevěné uhlí mnoho lidí preferuje právě pro autentickou vůni a chuť kouře, o kterou nechtějí přijít. Jak ale dřevěné uhlí správně zapálit? Skvělou a dobře známou pomůckou je komínový podpalovač, nebo také startér. Bohužel ale tuto vychytávku u domácích grilů často nepotkáte. O co jde a jak komínový podpalovač funguje?

Komínový podpalovač (Zdroj: Shutterstock)
Komínový podpalovač (Zdroj: Shutterstock)
Palivo rozpálené v komínovém podpalovači (Zdroj: Shutterstock)
Palivo rozpálené v komínovém podpalovači (Zdroj: Shutterstock)

Komínový podpalovač (startér) je vlastně jednoduchý kovový válec s otvory pro přístup vzduchu. Zajistí rovnoměrné a rychlé prohoření dřevěného uhlí, aniž bychom potřebovali chemii. Vybaven je madlem, za které válec uchytíme při přenášení a vysypávání rozpáleného paliva, je ale třeba použít pro jistotu silné rukavice, abyste se nepopálili.

Palivo rozpálené v komínovém podpalovači (Zdroj: Shutterstock)
Palivo rozpálené v komínovém podpalovači (Zdroj: Shutterstock)

Jak rozpálit dřevěné uhlí v komínovém podpalovači

1. Na dno komínového podpalovače dejte papír, nebo kousek pevného podpalovače (říká se také podpalovací kostky apod.).

2. Poté nasypte do komínového podpalovače potřebné množství dřevěného uhlí, případně dřevěných briket.

3. Naplněný komínový podpalovač postavte nejlépe na palivový rošt grilu, na kterém pak budete grilovat. Jde o bezpečné místo pro tento účel.

4. Poté zdola zapalte papír či pevný podpalovač. Do několika minut začne z válce stoupat kouř a nad válcem ucítíte sálavé teplo. Jestliže se to nestane do cca pěti minut, je třeba přidat dospod více podpalu. Dole jsou největší otvory, které se nehodí jenom k provětrávání a tím urychlení a vůbec umožnění hoření (bez kyslíku to nejde), ale také k přikládání podpalu. Pomoci si také můžete foukáním zdola do spodních větracích otvorů.

5. Pokud je již grilovací palivo rozpálené a na jeho povrchu je viditelný šedavý popel, opatrně rozpálený obsah vysypte na palivový rošt grilu, respektive pod grilovací rošt do prostoru pro palivo. Správně rozpálené budete mít své dřevěné uhlí přibližně za 15 až 20 minut, brikety potřebují zhruba půl hodiny.

6. Dostatečně rozehřátý gril je důležitý, nejprve se totiž musí z roštu vysokou teplotou vypálit případné bakterie a zbytky potravin z předchozího grilování. Popel na grilu a jiné nečistoty odstraníte drátěným kartáčem. Je důležité, aby grilovací plocha grilovacího roštu byla čistá. Teprve nyní je možné začít grilovat.

Přímé, nebo nepřímé grilování a uzení

Přímé grilování slouží k rychlé přípravě menších kousků masa, uzenin a zeleniny. Tepelně upravované potraviny musí být přímo nad zdrojem tepla. Aby bylo grilování rovnoměrné, je třeba rozprostřít rozpálené palivo rovnoměrně pod grilovacím roštem. Ale pozor, pouze pod cca dvě třetiny grilovacího roštu, zbylá plocha bude fungovat jako prostor pro odkládání hotového jídla. Zde se již grilovat tolik nebude, ale udrží si svou teplotu.

Opravdoví mistři pak používají při přímém grilování dokonce 3 zóny. Třetina palivového roštu bude mít dvojitou vrstvu rozpáleného dřevěného uhlí kvůli vysoké teplotě pečení (úplně vpravo, nebo úplně vlevo). Střed bude mít rovnoměrnou nižší vrstvu paliva pro dopékání a třetí třetina bude určena pro odkládání hotových potravin.

Vysypat rozpálené dřevěné uhlí na palivový rošt a rozprostřít podle potřeby (Zdroj: Shutterstock)
Vysypat rozpálené dřevěné uhlí na palivový rošt a rozprostřít podle potřeby (Zdroj: Shutterstock)

Nepřímé grilování, to je vlastně pomalé pečení větších kusů masa, Případně i celého kuřete. Teplo cirkuluje při nepřímém grilování v uzavřeném grilu a maso se nepřipaluje na přímém ohni. Grilujeme tedy na horkém vzduchu, ovšem o vůni kouře se nepřipravíme. Provádí se to tak, že se na dvou protilehlých okrajích připraví dvě silné kopičky žhavého uhlí, doprostřed se umístí mezi tyto hromádky nejlépe alobalová odkapávací miska na zachycení tuku a šťávy a právě nad ni se na grilovací rošt položí připravované maso. Je tedy mimo přímý dosah největšího žáru. Gril se poté zaklopí a teplota se reguluje spodními a horními průduchy.

 

Komínový podpalovač lze používat celoročně (Zdroj: Shutterstock)
Komínový podpalovač lze používat celoročně (Zdroj: Shutterstock)

Uzení je teprve způsobem přípravy dodávajícím potravinám maximální aroma kouře. Nejprve připravíme gril na přímé nebo nepřímé grilování a poté hodíme na žhavé dřevěné uhlí vrstvu namočeného a dobře okapaného dřeva. Používají se kvůli vůni různé druhy dřevin (švestka, jabloň, akát apod.). Vždy se samozřejmě udí se zavřeným poklopem a vzduch se reguluje opatrně, abychom docílili kouře o požadované teplotě.

Zdroj: autorský text - Petr Pojar, ČESKÉSTAVBY.cz

Další články o grilech a grilování: