Elektrický gril na balkóně (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Grilovací sezóna se pomalu blíží, i když je otázkou, jestli má o ní smysl vůbec hovořit, jelikož do módy se dostalo grilování i v zimě. Jde tedy o činnost celoroční. O to více, když to máme na balkón z bytu doslova pár kroků a nemusíme tam při grilování v zimě zrovna trávit mnoho času. Ostatně například elektrické grily lze používat i v bytě.

Grilování na balkónu má však svá specifika. Nejsme zde totiž sami, tedy pokud jde o balkón domu bytového. A ne každému by zrovna muselo „vonět“, co chceme na balkóně dělat. S touto činností jsou proto spojena určitá pravidla, z nichž to nejdůležitější je nepsané. Jmenuje se ohleduplnost. Balkóny, lodžie a bytové terasy u těch luxusnějších bytů jsou ale jinak rozhodně místy, kde se dá trávit čas právě i grilováním.

Ohleduplnost na 1. místě, zbytečný dým = zbytečné problémy (Zdroj: Shutterstock)
Ohleduplnost na 1. místě, zbytečný dým = zbytečné problémy (Zdroj: Shutterstock)

První háček je v tom, zda je vůbec v konkrétním bytovém domě možné na balkóně či lodžii grilovat. Každý bytový dům má svůj domovní řád a v něm může být právě ne/grilování zakotveno. Většinou se sice o grilování na balkónech a lodžiích v domovních řádech nepíše, může se ale stát, že pro časté stížnosti sousedů jsou v konkrétním domovním řádu zakotvena pravidla o „jakémkoli kouření“ na balkónech a z oken. Týká se to pak nejen kuřáků cigaret, ale právě i grilování. Dým je charakteristickým průvodcem činnosti zvané barbecue.

Plynový gril na balkóně (Zdroj: Shutterstock)
Plynový gril na balkóně (Zdroj: Shutterstock)

Pokud máte smůlu a grilovat na svém balkóně nesmíte, nezbude nic jiného, než vyrazit do parku. A to ještě na takové místo, kde grilování opět nezakazují. Někdy prostě nezbude nic jiného, než vyrazit někam dál do přírody. Pokud ale na balkóně grilovat smíme, respektive to domovní řád výslovně nezakazuje (zákon to výslovně nezakazuje v žádném případě, hovoří pouze o omezeních vlastnického práva), je dobré provádět tuto činnost tak, aby zákaz záhy nepřišel. Prevence je důležitá.

Slavné vajíčko (Zdroj: Shutterstock)
Slavné vajíčko (Zdroj: Shutterstock)

Pravidlem číslo 1 je v tomto případě zapomenout na klasické grily, ve kterých se pálí dřevěné uhlí. Zážitek by to mohl být pro sousedy fatální a mnohokrát bychom si takové grilování nezopakovali. Ohleduplnost k sousedům je tím, co nám nakonec nezabrání v pravidelných grilovačkách. A ta souvisí nejen s pachy, ale i hlukem. Hlučnou oslavu spojenou s grilováním si snadno může někdo zahrnout do jediného slova „grilování“. V podstatě lidské povahy je zakotveno zjednodušování.

I když použijeme gril plynový a nebo elektrický, měli bychom také zvolit vhodný okamžik. Pokud má soused z okna kousek od vás pověšené prádlo, nemusí být grilování dobrý nápad. A vůbec nejlepší bude se s nejbližšími sousedy domluvit, promluvit s nimi, ukázat, jaký gril jste koupili atd. A třeba jim i dát ochutnat. To vztahy vždy tmelí.

Malý přenosný gril, bohužel však na dřevěné uhlí (Zdroj: Shutterstock)
Malý přenosný gril, bohužel však na dřevěné uhlí (Zdroj: Shutterstock)

Jinak ale platí, že grilování obvykle netrvá příliš dlouho a nakonec pachy z kuchyní se také nesou celým domem a z oken ven, což nemůže nikdo regulovat. Od toho kuchyně jsou. Naskýtá se proto tak trochu „nekřesťanská“ otázka, zda by nebyl nejlepší gril elektrický umístěný v kuchyni. Venkovní grilování však má svou romantiku, i když jde jen o balkón. Elektrickým grilem na balkóně přitom napácháme nejméně škody. Plynový gril již produkuje i více dýmu, nejen pach upravovaných pokrmů, ale pouze v malém a snesitelném množství, čili i plynový gril dává smysl. Navíc může být po většinu času přípravy pokrmů plynový gril zavřen víkem, což ostatně také doporučujeme.

Na prostorné bytové terase máme obvykle o problém méně (Zdroj: Shutterstock)
Na prostorné bytové terase máme obvykle o problém méně (Zdroj: Shutterstock)

Gril otevřeme pouze kvůli kontrole potravin a na závěr kvůli servírování a to jsou poměrně krátké momenty a pach rychle vyprchá do dáli. Jak tedy grilovat na balkóně? Pouze ohleduplně! A pak bude naše konání přijato s pochopením. Ostatně, kdo by neměl grilované pokrmy rád. I vegetariáni a vegani si v tomto případě přijdou na své, nejen masožravci.

Více o grilování na balkónech a legislativě, respektive omezení vlastnického práva se dočtete ZDE.