Grilování na balkóně (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Zimní venkovní grilování se stalo poslední roky novou módou, když ale nemáte pozemek, kde byste mohli grilovat, zbývá již jen kuchyně, balkón a nebo lodžie, případně terasa u opravdu luxusních bytů. Ovšem venkovní grilování na balkóně či lodžii musí být ohleduplné k sousedům a má svá pravidla.

Plynový gril na balkóně je šetrným řešením (Foto: Shutterstock)
Plynový gril na balkóně je šetrným řešením (Foto: Shutterstock)

Na prvním místě je v bytových domech domovní řád

Za prvé je třeba vědět, zda je vůbec grilování na balkóně zákonem povolené a zda s tím mohou mít problémy naši sousedi. A na prvním místě je v bytových domech vždy „domovní řád.“ je pravdou, že se sice ve většině případů o grilování na balkónech a lodžiích domovních řádech nepíše, ale kvůli častým stížnostem sousedů již jsou mnohde domovní řády upravovány, i když je častějším důvodem „kouření“ všeho možného právě na balkónech, ale i z oken. A pokud je právě ve vašem domovním řádu grilování výslovně zakázáno, nic s tím nenaděláte. Jedině tak sbalit gril a vyrazit někam do parku a nebo ještě dál do přírody. V parku by vás pro změnu mohla obtěžovat městská policie… a ano… zřejmě na žádost nějakého všímavého občana. Navíc může být grilování na konkrétních veřejných prostranstvích zakázáno. Jestliže se však v domovním řádu o grilování na balkónech nic nepíše, můžete se do něj pustit. Zákony to totiž nezakazují.

Zimní
Zimní "grilovačky" získávají na oblibě (Foto: Shutterstock)

Na druhém a vlastně též prvním místě je ohleduplnost k sousedům

Přesto je ale na místě maximální ohleduplnost k sousedům. Jestliže mají vaši nejbližší sousedé venku pověšené prádlo, není zrovna ohleduplné začít grilovat. Navíc je vždy lepší se se sousedy domluvit. Grilování obvykle netrvá příliš dlouho a po tuto dobu mohou mít okna a balkónové dveře zavřené, jestliže by jim kouř vadil. Vše je prostě o domluvě a ohleduplnosti. Když to nebudete s grilováním příliš přehánět a budete zároveň k sousedům maximálně ohleduplní, neměl by vzniknout žádný problém, který by bylo třeba řešit.

Grilování na balkóně (Foto: Shutterstock)
Grilování na balkóně (Foto: Shutterstock)

Platná česká legislativa o grilování na balkónech nehovoří

Platné české zákony se ke grilování na balkónech vysloveně nevyjadřují, natož aby je zakazovaly. Ovšem je pravdou, že se hovoří o možné legislativní úpravě, protože se grilování na balkónech stává módou a to bez ohledu na roční období. V tomto směru je zcela jedno, kdy grilujeme, jelikož kouř je při grilování produkován vždy. A minimálně pak pachy a vůně, pokud sáhneme po grilu elektrickém či plynovém. A zde jsme opět u již zmíněné ohleduplnosti, pokud totiž použijeme elektrický nebo plynový gril, máme po problémech s dýmem. A pachy z chystaných pokrmů jsou běžnou záležitostí, stačí otevřít okno kuchyně a nebo dveře do společných prostor. Jak se zpívá v jedné písni „Po schodoch, po schodoch…“

Je též třeba se v tomto článku zmínit, jak hovoří občanský zákoník o problematice omezení vlastnického práva:

„Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.“

Důležitým výrazem je zde slovo „nepřiměřené“. Zde pak hraje roli i to, že především v letním období je obvyklé, že se griluje. A proto je jistá míra vůně z grilu a mírného kouře obvyklá a přiměřená. Pokud byste však grilovali nepřiměřeně (např. každý den a vždy po delší dobu), dopouštíte se již dlouhodobého omezování práv svých sousedů. A ti by se mohli obrátit i na soud a lze předpokládat, že by uspěli.

Vždy je proto lepší řešit sousedské spory v době jejich vzniku, nic nepřehánět a nebránit se kompromisům. Slušné jednání je samozřejmě základním předpokladem. Pokud si každý víkend na svém balkoně ugrilujete pár kousků masa, není to problém. Obzvláště když to sousedům předem řeknete. Ani vyloženě „problémoví sousedé – potížisté a notoričtí stěžovatelé“ s tím mnoho nenadělají.

Grilování na balkóně (Foto: Shutterstock)
Grilování na balkóně (Foto: Shutterstock)

Další stránkou grilování na balkóně je však bezpečnost. Ani tu nesmíme podcenit. Hasičský záchranný sbor pravidelně upozorňuje na úskalí spojená s grilováním na balkónech. Předně je třeba u elektrického grilu vědět, zda je určen pro venkovní použití. Jestliže ano, pro připojení do elektrické sítě používejte výhradně kvalitní homologovaný prodlužovák. Elektrické spotřebiče nenechávejte na balkóně bez dozoru a za deště je vůbec nepoužívejte.

Grilování na balkóně (Foto: Shutterstock)
Grilování na balkóně (Foto: Shutterstock)

Obzvláště nebezpečné jsou pak grily na tuhá paliva. Žhavé uhlíky mohou způsobit při nesprávném a nebo neopatrném zacházení i požár. Největším rizikem jsou poletující žhavé uhlíky a horký popel za větrných dní. Je-li větrno, negrilujte. Obzvláště pak v době, kdy je sucho. Pokud byste způsobili požár, zodpovědnost by dopadla na vaše bedra, tedy na bedra majitele grilu.

Čili pro grilování na balkónech a lodžiích jsou pravidla dosti jednoduchá. Bezpečnost, nepřehánět to, ohleduplnost k sousedům. Nakonec časté grilování ani příliš neprospívá lidskému zdraví. Je též třeba používat výhradně kvalitní grily, které jsou pro venkovní grilování vhodné.