Všechno začalo vydlabáváním halloweenských dýní (Foto: Jiří Březina) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Stalo se to před rokem. Blížily se Dušičky neboli Halloween a my jsme se rozhodli s dětmi vydlabat a vyřezat strašidelné dýně. A protože z takových hrátek většinou po dětech zůstane hodně nepořádku, udělali jsme to rovnou na hromadě, kam svážíme kompost. 

Strašidelnou halloweenskou dýni vyřezáváme s dětmi každý rok. Není to nic těžkého a výsledek je vždy efektní. Zatímco vyřezávání hrůzyplného obličeje, který by měl podle pověr odhánět od stavení zlé duchy v období, kdy se to jimi venku jen hemží, necháváme na dospělých, dlabání je věc jiná. 

Děti dostanou lžíce nebo malé naběračky a s chutí se pouštějí do práce. Zábava jim vydrží na dlouho. Je tady ale jeden problém: nadělají okolo sebe dost nepořádku. Když jsme v tu chvíli v bytě, je to nejhorší. Raději necháváme děti s dýněmi venku.

Dýně necháváme děti vydlabávat odmalička, je to velká zábava (Foto: Jiří Březina)
Dýně necháváme děti vydlabávat odmalička, je to velká zábava (Foto: Jiří Březina)

Kompost jako místo, kde se nemusí uklízet

Když jsme loni byli na chalupě, přesunuli jsme se s touto zábavnou činností na kraj pozemku, kde bývalo za doby hospodářství hnojiště a kam pořád svážíme zbytky od zeleniny, posekanou trávu a shrabané listí. Dužinu se semínky jsme vyhazovali přímo na místě a ušetřili jsme si tak spoustu práce s úklidem. 

Loňský říjen. Děti si hoví na kompostu a my to po nich nemusíme uklízet  (Foto: Jiří Březina)
Loňský říjen. Děti si hoví na kompostu a my to po nich nemusíme uklízet (Foto: Jiří Březina)

Dýně se povedly. V noci zářily do černé tmy a děti měly radost. Poté, co si odsloužily svůj týden slávy a začala se do nich pomalu pouštět plíseň, jsme z nich vyjmuli světla a umístili na věčný odpočinek na tu stejnou hromadu kompostu, kde jsme jim vdechli život. A na všechno jsme zapomněli. 

V létě se kompost změnil v dýňovou plantáž

Dýňová semínka ale nelenila. Na jaře vyklíčila a začaly se dít věci. Po hromadě kompostu ze plazily šlahouny stonků, ze kterých vyrůstaly deštníky trnitých listů. A po čase přišly i květy. Kompost zcela zmizel pod záplavou zeleně.

V srpnu už hromada kompostu nebyla vidět (Foto: Jiří Březina)
V srpnu už hromada kompostu nebyla vidět (Foto: Jiří Březina)

Plody na sebe nenechaly dlouho čekat. Stačilo odhrnout velké listy a počítat. Malé zelené kuličky rostly stále rychleji, však také měly dostatek živin. S vodou to asi nebylo tak horké, léto bylo suché, ale dýně si s tím zjevně nějak poradily. Žádní obři tady nevyrostli, ale i tak jsme měli radost.

Ke konci léta začaly listy vadnout a dýně ze začaly pomalinku barvit do oranžova. Začínali jsme se těšit.

Je polovina října a my se vrháme na sklizeň (Foto: Jiří Březina)
Je polovina října a my se vrháme na sklizeň (Foto: Jiří Březina)

Letos dýně na Halloween kupovat nemusíme

V polovině října jsme se rozhodli ne zcela zralé dýně sklidit, už jenom proto, že se sem do konce měsíce nedostaneme. Nakonec jich bylo 26, žádná z nich nebyla zcela oranžová (ale do konce října "došly" a vybarvily se krásně do oranžova).

Začali jsme obvolávat přátele a rodinné příslušníky s tím, že na letošní Halloween si rozhodně dýně kupovat nemusí. Během dvou dnů se po dýních slehla zem.

Naše úroda (Foto: Jiří Březina)
Naše úroda (Foto: Jiří Březina)
Halloweenská dýně na našem balkonu (Foto: Jiří Březina)
Halloweenská dýně na našem balkonu (Foto: Jiří Březina)