Zavlažování rostlin v únoru Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Všechny rostliny - ať už pokojové nebo zahradní -  potřebují k správnému a zdravému růstu vodu. I když v zimních měsících probíhá u rostlin období vegetačního klidu, na zálivku bychom neměli nikdy zapomenout. Přelití však může být pro rostliny osudné. Jak správné zalévat v zimních měsících?

Tipy pro správné zavlažování pokojových rostlin

Zima je pro většinu rostlin obdobím vegetativního klidu. V této době rostliny přestáváme hnojit. Pokud je to možné, přemisťujeme je na stanoviště, kde je o několik málo stupňů nižší teplota a také snižujeme zálivku. Na chladnějším stanovišti rostliny nemají takovou potřebu zálivky jako v přetopeném pokoji. Zaléváme vždy tak, aby byl substrát mírně vlhký, nikoli však přemokřený. Na druhou stranu by rostlina neměla nikdy zcela vyschnout. Lepší je zalévat mírně a častěji, nežli jednou zalít příliš a rostlinu zahubit. Příliš vydatná zálivka může snadno způsobit hnilobný proces kmínku nebo kořenů. 
Pokud není možné rostlinu přemístit na chladnější stanoviště, např. v panelákových bytech, zaléváme vždy s ohledem na teplotu v místnosti a vlhkost substrátu (zkontrolujeme prstem ruky). V teplé místnosti rostlinu pravidelně rosíme – listy, nikoliv však květy, které by mohly začít uhnívat. Rostliny, které nesnášejí suchý vzduch, přemístíme s květináčem do misky s vlhkými kaménky.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Zavlažování zahradních rostlin v zimě

Řada rostlin vyžaduje zálivku i v zimních měsících. Víte, jaké rostliny to jsou? Jde především o stálezelené listnaté dřeviny a jehličnany. I když srážky v zimních měsících se pohybují v průměru mezi 30 – 55 cm za měsíc, je někdy třeba zahradu obejít s kropáčem vody. Za mrazivého počasí bez sněhu půda promrzne do hloubky několika desítek centimetrů a tím se voda nedostane ke kořenům. Při dlouhodobých mrazech tak voda vymrzá do ledových čoček a může bohužel dojít k úhynu rostliny. Předejdeme tomu mulčováním. Půda pak tolik nepromrzá. Zaléváme zhruba 2x za měsíc zásadně za počasí bez mrazu. Pokud napadla sněhová nadílka, při oblevě roztátý sníh zajistí zavlažení za nás. Taková zálivka je ideální, protože voda se dostává ke kořenům pomalu. Pokud je sněhu příliš, dopřejeme sněhovou peřinu navíc ovocným dřevinám. Na jaře se voda z odtávaného sněhu dostane ke kořenům a zvyšuje tak zásobu půdní vláhy. Navezeme k jejich kmenům sníh, který odstraňujeme z příjezdových cest, pěšin, chodníků a dvorků.  

Zásoba vody po zimě

Vždy na počátku jara může vzniknout problém se vsakováním vody z roztátého sněhu. Proto je třeba již na podzim půdu dobře nakypřit a záhony hluboce zrýt. Urychlíme tak vsakování vody. Ta zůstane tam, kde je potřebná, neodteče jinam. Naopak na povrchu půdy se nebudou držet louže. 
Přečtěte si také únorový díl našeho seriálu Rok v zahraděÚnor na zahradě.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)