Pestrý svět ředkviček (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Ředkvičky patří mezi nejranější zeleninu, která nás po zimě osvěží a nadopuje zdravým. Vysévat lze semínka ředkviček ještě za chladnějšího počasí, výsevy můžeme provádět i pod netkanou textilii ve studených sklenících, stejně jako v pařeništích. Pestrost nabízených odrůd je přitom až neskutečná stejně jako chuťové variace.

Proč ředkvičky pálí?

Typickou štiplavou chuť dodávají ředkvičkám hořčičné silice, které se uvolňují při porušení buněk ředkviček. Prostě a jednoduše při kousání, krájení a strouhání. Pálivé silice jsou pro ředkvičky velmi důležité, chrání totiž bulvičky před škůdci. Pro nás jsou však důležité neméně, jelikož ničí bakterie a plísně v našem trávicím traktu. Na druhou stranu však může být pálivost ředviček až nepříjemná. Nadměrné pálivosti ale snadno zabráníme pravidelnou a dostatečnou zálivkou. Čím méně zaléváme a čím větší je v době pěstování ředkviček sucho, tím více při narušení buněk pálí. Dospělí snesou ledaco, ale pro malé děti by měla být chuť ředkviček přece jen spíše lahodná a mírněji pálivá. Jednoduše už jen proto, aby tuto velice zdravou, časnou zeleninu, neodmítaly. Palčivou chuť lze zmírňovat posolením dužniny.

Narušení buněčné struktury přináší štiplavou chuť ředkviček (Zdroj: Shutterstock)
Narušení buněčné struktury přináší štiplavou chuť ředkviček (Zdroj: Shutterstock)

Ředkev setá letní

Ředkvičky, tato kořenová zelenina je botanicky klasifikována jako varieta ředkev setá letní (Raphanus sativus var. sativus). Chuťově podobné ředkvičkám jsou i jiné druhy ředkví, ovšem naprosto nejzajímavější je okrasná rostlina a léčivá bylina zároveň jménem lichořeřišnice (Tropaeolum), která není s ředkvičkami nijak příbuzná. Tato nádherně kvetoucí zdobná rostlina je jedlá celá, stejně jako ředkvičky překypuje zdravím a především pak antibakteriálními schopnostmi, ovšem dokonce všechny její části chutnají podobně štiplavě jako ředkvičky. Je to dáno tím, že rostlina obsahuje podobné silice.

Kvetoucí lichořeřišnice (Zdroj: Shutterstock)
Kvetoucí lichořeřišnice (Zdroj: Shutterstock)

Pěstujeme ředkvičky

Ředkvičky můžeme vysévat již v únoru, dokonce je lepší jejich výsev za chladnějšího počasí, pokud by totiž ředkvičky dorůstaly v květnových a červnových dnech, budou opravdu hodně pálit. Kromě sucha pálivost ředkviček ovlivňují i teploty. Ředkvičky rostou přibližně 4 až 5 týdnů, jejich poslední výsevy jsou proto vhodné zhruba do poloviny dubna. Rostliny se navíc s prodlužujícím se dnem a množstvím světla a tepla více vytahují, což způsobuje válcovitost kořenů. Pěkných buclatých, kulatých bulviček se již v létě nedočkáte, i když rostliny pěstujete dostatečně daleko od sebe. Ovšem pozor, tvar bulviček je dán i odrůdou, některé nemohou být kulaté.

Pestrá sklizeň ředkviček (Zdroj: Shutterstock)
Pestrá sklizeň ředkviček (Zdroj: Shutterstock)

Pěstování ředkviček není nijak náročné, zdravé osivo ochotně klíčí brzy po výsevu a prvních sklizní menších bulviček se můžeme dočkat již po čtrnácti dnech. Půda musí být dobře propracovaná, tedy kyprá a humózní s dostatečnou zásobou živin. Semínka jsou dosti malá a sazeničky musí být dostatečně daleko od sebe. Vyséváme do řádků vzdálených od sebe 10 cm a do hloubky 1 cm. Hustší výsevy je třeba poté, co rostlinky poporostou, vyjednodit na vzdálenost 3 až 5 cm. Lepší je ale sít semínka do takové vzdálenosti rovnou. Abychom udrželi pravidelnou sklizeň, je dobré vysévat ředkvičky postupně, po týdnu či dvou týdnech. Doporučené vzdálenosti i hloubku výsevu najdete na každém prodávaném balení se semínky, údaje se mohou lišit, protože závisí i na velikosti zralých bulviček.

Ředkvička je plodina krátkého dne, proto později na jaře s pěstováním ředkviček definitivně skončíme, pokračovat však můžeme zase na podzim a prodávají se i semena odrůd vhodných pro celoroční pěstování. Rychlit ředkvičky podobně jako teplomilnou zeleninu s dlouhým vegetačním obdobím nelze, protože tato kořenová zelenina nesnese přesazení. Pokud nějaké ředkvičky v záhoně necháme do léta, budou se tvořit kvetoucí květní stonky se semeny, která si můžeme sebrat a uschovat. Aby ředkvičky byly chutné a šťavnaté, musí rychle vyrůst a musí se proto i často a hojně zalévat. Jakmile začne vlhkost půdy kolísat, ředkvičky dřevnatí.

Výsev ředkviček (Zdroj: Shutterstock)
Výsev ředkviček (Zdroj: Shutterstock)

Jedlé a velmi chutné jsou i listy ředkviček, ředkvičky proto vytrháme celé, důkladně omyjeme a spolu s listy můžeme přidat třeba do salátu, ale i k masu, na chléb s máslem a podobně. Připravíme také vynikající pomazánky.

Příliš husté výsevy ředkviček je třeba vyjednotit (Zdroj: Shutterstock)
Příliš husté výsevy ředkviček je třeba vyjednotit (Zdroj: Shutterstock)

Pestrý svět ředkviček

Bulvičky ředkviček jsou nejen kulovité či válcovité a různě pálivé (štiplavé), ale i různých barev. Barvy se pohybují od bílé až k červené, ale i fialové a žluté. Existují také odrůdy s kořeny červenobílými, žlutými kulatými a bílými protáhlými. Dužnina je u červených ředkviček obvykle bílá s růžovým nádechem, starší bulvičky mají nádech dužniny až skelný.

Bulvičky ředkviček různých barev a odstínů (Zdroj: Shutterstock)
Bulvičky ředkviček různých barev a odstínů (Zdroj: Shutterstock)

Ředkvičky mají nízkou kalorickou hodnotu (40 kJ na 50 gramů), vhodné jsou proto při dietách i pro cukrovkáře. Nejlépe se ředkvičkám daří na slunných stanovištích v půdě písčitohlinité, mírně kyselé až neutrální (pH 6,5 až 7,0). A jelikož nabídka odrůd ředkviček je opravdu široká, prodávají se celoročně.

V kuchyni mají ředkvičky široké využití, nejlepší jsou syrové (Zdroj: Shutterstock)
V kuchyni mají ředkvičky široké využití, nejlepší jsou syrové (Zdroj: Shutterstock)

Původ ředkviček

Ředkvičky pochází z Asie, hojně byly pěstovány i ve Středomoří a spolu s česnekem a cibulí je znali již staří Egypťané v době, kdy stavěli ty slavné pyramidy, které dnes navštěvujeme jako turisté. Paradoxně se však právě u nás ředkvičky objevily až ve druhé polovině 18. století v podobě pochutiny pro bohaté, jako oživení prohýbajících se tabulí při hostinách. Chudina je objevila až o dost později.

Ředkvičky na záhoně (Zdroj: Shutterstock)
Ředkvičky na záhoně (Zdroj: Shutterstock)

Ředkvičky a lidský organismus

Kromě bakteriálních a desinfekčních schopností způsobených pálivými silicemi jsou ředkvičky bohaté na vitaminy B a C, které zlepšují obranyschopnost organismu, kyselinu listovou, draslík, vápník a karoteny. Kyselina listová má pozitivní vliv na správné dělení buněk a krvetvorbu, zlepšuje kondici nervové soustavy a dokonce i lidskou psychiku, respektive emoční zdraví. Draslík podporuje činnost srdce, vápník je významný pro správný růst a pevnost kostí a karoteny zlepšují náš zrak. Jako součást jarního detoxu jsou ředkvičky nedílnou součástí. Dokonce jsem již narazil i na recept na velikonoční sekanou s ředkvičkami (na jemno posekanými kořeny i listy) spolu s mladými výhonky kopřiv. Zajímavý nápad.

Sklizené a nakrájené ředkvičky (Zdroj: Shutterstock)
Sklizené a nakrájené ředkvičky (Zdroj: Shutterstock)

Choroby a škůdci ředkviček

V příliš hustých výsevech ředkviček se šíří houbová choroba krčků semenáčků, čili nám dobře známé padání klíčních rostlin. Napadené krčky mladých sazeniček hnědnou, ztenčují se, rostlinky polehávají a odumírají. Výsevy je proto třeba zakládat řídké a udržovat mladým rostlinkám jen mírnou vlhkost. V suchém období je pak lepší zalévat méně, ale o to častěji. Ředkvičky pijí jako o závod. S nepravidelným příjmem vody souvisí praskání bulviček. Nejčastěji se to děje za vytrvalejších dešťů po delším suchu. Pravidelná zálivka také zabraňuje napadání ředkviček dřepčíkem, který poškozuje za sucha listy ředkviček okusem. U pozdních podzimních výsevů se pak vyskytuje i černání kořene, který měkne a rozpadá se. Preventivně je též dobré střídat záhony, ředkvičky nesmíme pěstovat stále na stejném místě. To bychom museli pracně měnit zeminu. Jinak ale ředkvičky bývají zdravé a odolné.

Různé odrůdy ředkviček (Zdroj: Shutterstock)
Různé odrůdy ředkviček (Zdroj: Shutterstock)

Vybrané kultivary ředkviček

  • 'Albena' (bílé a kulaté bulvičky, raná odrůda)
  • 'Cherry Belle' (jasně červené a kulaté bulvičky, raná odrůda)
  • 'Duo' (červeno-bílé a kulaté bulvičky, velmi raná odrůda vhodná i pro rané polní pěstování)
  • 'Faraon' (šarlatově červené a kulaté bulvičky, raná odrůda vhodná i pro podzimní sklizeň)
  • 'Fortuna F1' (zářivě červené a kulaté bulvičky, velmi raná odrůda vhodná i pro rané polní pěstování)
  • 'Granát' (karmínově červené a kulaté bulvičky, raná odrůda vhodná i pro rané polní pěstování)
  • 'Kvarta' (tmavě červené a ploše kulovité bulvičky, raná až poloraná odrůda)
  • 'Kvinta' (svítivě červené a kulaté bulvičky, raná odrůda vhodná pro celoroční pěstování)
  • 'Lada' (temně červené a kulaté bulvičky, poloraná odrůda vhodná pro celoroční pěstování)
  • 'Lidka' (karmínově červené a kulaté bulvičky, poloraná odrůda vhodná pro jarní až podzimní sklizeň)
  • 'Poloneza' (červené kulaté bulvičky s bílou špičkou, raná odrůda vhodná i pro rané polní pěstování)
  • 'Prima' (karmínově červené a kulaté bulvičky, raná odrůda vhodná i pro polní pěstování)
  • 'Rampouch' (bílé a protáhlé bulvičky, vhodná pro jarní polní pěstování)
  • 'Ria' (světle červené a kulaté bulvičky, velmi raná odrůda vhodná i pro polní pěstování)
  • 'Saxa 2' (intenzivně červené a kulaté bulvičky, raná odrůda vhodná i pro pole)
  • 'Sexta' (šarlatově červené a eliptické bulvičky, raná odrůda vhodná i pro pole)
  • 'Slavia' (červenobílé a kulaté bulvičky, velmi raná odrůda určená pro únorové výsevy)
  • 'Slovana' (červené válcovité bulvičky s bílou špičkou, raná odrůda vhodná pro studené rychlení)
  • 'Stela' (jasně červené a kulaté bulvičky, raná odrůda vhodná pro studené rychlení)
  • 'Teko' (jasně červené a kulaté bulvičky, velmi raná odrůda vhodná i pro pole)
  • 'Tercia' (tmavě červené a ploše kulovité bulvičky, raná odrůda vhodná pro celoroční pěstování)
  • 'Věra' (svítivě červené a kulaté bulvičky, poloraná odrůda pro volné půdy)
  • 'Vinara F1' (tmavě červené a kulovité bulvičky, poloraná odrůda pro polní pěstování)
  • 'Viola' (jasně fialové a kulovité bulvičky, pozdní odrůda vhodná pro celoroční polní pěstování)
  • 'Zlata' (žluté a kulaté bulvičky, polopozdní odrůda vhodná pro jarní a podzimní sklizeň)

Zdroj: culinabotanica.cz, ČESKÉSTAVBY.cz, Wikipedia, szu.cz, abecedazahrady.cz, rozhlas.cz, semenaonline.cz, truhlikov.cz, potravinovezahrady.cz