Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda jsou nějaké možnosti zákonné v dnešní době, kdy mohu požadovat po obci vybudování řádné příjezdové komunikace k RD.
Bydlíme v obci již 8 let a mezitím u nás vystavěli i další RD, kterých se tato ideální by bylo nazvat to tankodromová cesta týká. V kostce k našim RD vede prudká štěrková cesta, která je každoročně několikrát vymývána děštěm a jsou v ní hluboká koryta, že osobní auto má problém a v zimě bez náhonu 4x4 musíte zůstat prostě doma. V horní části jsou provizorně tři úzke odvodňovací žlaby, které jsou stejně během týdne ucpané štěrkem a v zimě o ně zadrhává pluh, tudíž už několikrát si tam někdo z nás roztrhl pneumatiku. Starosta obce nás odmítá se slovy, že obec na toto nemá pěníze, i když se tu staví a rekonstruuje o sto šest. Pozemek, na kterém se komunikace nachází je obecní.

Děkuji za rady

Odpověď Dobrý den,

pokud neexistují nějaké platné smluvní dokumenty o závazku obecního úřadu, že komunikaci vybuduje (např. při koupi pozemků nebo staveb), nemá obec z hlediska stavebního zákona a souvisejících předpisů povinnost komunikaci vybudovat.
Doporučuji Vám nahlédnout do dokladů, kterými bylo rozhodnuto o umístění RD k nimž vede komunikace - tzv. rozhodnutí o umístění stavby, případně sloučené se stavebním řízením. Tam se uvádí podmínky a odůvodnění umístění staveb a protože stavbu RD, může stavební úřad povolit jen pokud k nim bude přístup z veřejné komunikace, je předpoklad, že by tam mohlo být uvedeno kdo a v jaké kvalitě - provedení, komunikaci vybuduje. Obvykle však úřad k vybudování komunikací zavazuje stavebníky nebo developery.
Doporučuji Vám spojit síly a společně požádat obec písemnou formou, případně nabídnout spoluúčast na vybudování komunikace.

ing. Štěpánka Čejdová NEMOinspekt



NEMOinspekt s.r.o.