Dobrý den, chci se zeptat
V budoucnu chceme stavět rodinný dům na svém stavebním pozemku. K tomuto pozemku vede pozemek kterým jsem spoluvlastníkem, ostatní otec a sestra. V geometrickém plánu je nakreslen jako cesta a z části tu nezpevněná cesta stojí která odolá i těžké technice a s části je kus louky. Od obecní cesty k vratům mého stavebního pozemku je 95 m. Podala jsem žádost na obec aby popřípadě tento pozemek odkoupila od spoluvlastníku a cestu vybudovala. Obec odmítla a předala mi dokument souhlasu přístupu pozemku na obecní nezpevněnou cestu. Chci se tedy zeptat na toto - Mohu si sama vybudovat cestu ze např. štěrku aniž mám projekt a stavební úřad žádám a přitom mi v budoucnu při stavebním řízení rodinného domu mi stavební úřad nenapadá že nemám cestu? Má význam zařídit věcné břemeno na tuto cestu od spoluvlastníků?

Odpověď Začal bych asi takto: současně platná vyhláška 501/2006 Sb. v § 20 bosu 7) říká, že ke stavbě rodinného domu musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby (trochu jsem text zkrátil). Z délky se v odůvodněných případech dá udělat výjimka. Tato cesta nemusí být veřejná, takže potom vlastníci (spoluvlastníci) zodpovídají za údržbu, opravu či zlepšení povrchu. V tomto případě by bylo dobré mít k pozemkům takovéto komunikace zapsanou služebnost (dříve věcné břemeno) nebo ji celou vlastnit.



V případě, že by do tohoto vstoupila obec a cestu převzala do pasportu místních komunikací – tedy stala by se z ní veřejná cesta, pak by zřízení služebnosti bylo nadbytečné.



Ale úplně nejdůležitější nakonec: je třeba, aby toto posoudil stavební úřad z hlediska územního plánu! A aby vyslovil požadavek, jak tuto konkrétní parcelu dopravně připojit. Prostě to nepůjde jinak, než že je budete od samého začátku respektovat. Ono totiž bez konkrétní situace je možných kolem deseti řešení…



Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování