ČESKÉSTAVBY.cz - vše o stavbě, zahradě a bydlení

Články, rady, tipy a návody - stránka 712

Exteriér Interiér Specialisté Stavební firmy, služby a řemesla Stavební materiály Stroje, nářadí Tiskové zprávy Hobby Zobrazit další kategorie
Loňský rok byl pro stavební spořitelny opravdu plodný

Loňský rok byl pro stavební spořitelny opravdu plodný

Rok 2003 byl pro stavební spořitelny opravdu plodný. Tento druh spoření zažil doslova rekordní rok. Skoro dva miliony lidí uzavřelo nové smlouvy o stavebním spoření a to je nejvíce v desetileté historii spoření. Letos už takový zájem asi nebude. Odborníci předpokládají, že lidé ztratí zájem hlavně kvůli omezené státní podpoře. Příští rok by podle nich měly růst poskytované úvěry.

Barvy, které ladí

Barvy, které ladí

Vždy platilo a dál platit bude, že tmavé barvy vám místnost opticky zmenší, světlé odstíny naopak zvětší. Tmavé barvy tak budou v místnostech působit ve dne velmi stísněně.

To platí i v případě použití tmavých odstínů dřeva použitých ve velkých plochách (například na podlaze).

Pěstujeme kapradiny I. díl

Pěstujeme kapradiny I. díl

Již v druhé polovině 19. století byly kapradiny velice módní záležitostí. Jejich obliba trvá i dosud především proto, že nejsou příliš náročné na pěstování (např. Pteris cretica, Cyrtomium falcatum, Nephrolepis exaltata) a zkrášlí každý málo prosvětlený kout. Jsou vhodné i pro zavěšení (např. Adiantum, Nephrolepis exaltata). Kapradiny netvoří květy ani semena. Mají vějířovité listy, které mohou být jednoduché nebo složené z mnoha drobných a různě členitých úkrojků.

Schod za schodem...

Schod za schodem...

Schody a schodiště – většina lidí v těchto dvou slovech nevidí žádný rozdíl, ale věřte, je tu. Zatímco schody jsou jednotlivé stupně, schodiště je seskupení těchto stupňů do určitého tvaru pod určitým sklonem. Nejdůležitějším úkolem schodiště je vyrovnat výškový rozdíl a propojit různé úrovně podlah.

Pravidla vytápění odstraní chladno

Pravidla vytápění odstraní chladno

Otopné období trvá vždy od 1. září do posledního květnového dne následujícího roku. To neznamená, že přesně první den v září se začnou byty i nebytové prostory vytápět. Dodávky tepelné energie se zahajují v případě, kdy průměrná denní teplota venkovního vzduchu klesne pod 13 stupňů Celsia. Teplota nižší než 13°C se musí naměřit minimálně 2 dny po sobě a podle předpovědi počasí už nelze očekávat zvýšení teplot nad tuto hranici v následujících dnech.

Nezničte si peršan

Nezničte si peršan

Pokud jste po babičce zdědili tzv. starý peršan, nebo jste zakoupili nový vlněný ručně vázaný nebo tkaný orientální koberec, bude velice důležitou otázkou, jak o tento originální kus co nejlépe pečovat, aby si udržel svou krásu a kvalitu co nejdéle.

Měkké našlapování v kobercích

Měkké našlapování v kobercích

Pak je to možná právě koberec, který dodá vašemu domovu punc dokonalosti, útulnosti či přímo výjimečnosti.

PHILIPPE STARCK – současný světový designér č. 1

PHILIPPE STARCK – současný světový designér č. 1

Kdo se alespoň trochu zajímá o interiérový design a architekturu nebo si jen občas prolistuje časopisy a knihy o bydlení, setkal se již určitě se jménem Philippe Starck. Tento Francouz (narozen 1949) a světoobčan je totiž současnou světovou jedničkou v oblasti designu. Jak je to možné, že právě on se již za svého života zapsal nesmazatelně do dějin ?

Teplo pěkně od podlahy aneb podlahové vytápění

Teplo pěkně od podlahy aneb podlahové vytápění

Teplo našeho domova pro nás určitě neznamená pouze způsob, jakým zajišťujeme pro naši domácnost tepelnou pohodu. Nicméně, volbou způsobu vytápění pro náš dům si můžeme ujasnit, jakou bude mít teplo našeho domova podobu, ať je to z hlediska náročnosti na obsluhu anebo energetických a ekonomických potřeb. Podlahové vytápění patří k pohodlným způsobům zajištění tepla v domácnosti. Díky některým svým kladným charakteristikám nachází v poslední době stále větší uplatnění.

Palmy- kouzlo exotiky doma

Palmy- kouzlo exotiky doma

Palmy pro mnohé představují kousek z koláče exotiky, kterou nám v bytě pomůžou dodat útulno. Bytům a zahradám zapůjčí eleganci a majestátnost. Pocházejí z tropických a subtropických oblastí.

Není důvod, trápit se s úklidem

Není důvod, trápit se s úklidem

Firma PROMPT 2 servis v.o.s. byla založena v roce 1995 jako veřejná obchodní společnost se zaměřením na poskytování úklidových služeb a prodej hygienických zažízení a hygienického materiálu.

Celosezónní akumulací tepla pro vytápění a ohřev vody

Celosezónní akumulací tepla pro vytápění a ohřev vody

Využití energie slunečního záření, jakožto nanejvýš ekologického a obnovitelného zdroje energie pro lidstvo, se stává postupem času stále více aktuální.
Příkladem využití solárního systému pro celoroční využití pro vytápění a ohřev vody je Sluneční dům ve Slatiňanech. Tento systém je zcela ojedinělý nejen v republikovém, ale nýbrž i v evropském měřítku patří svým rozsahem k největším.

Sluneční energie- zdroj tepla pro domácnosti- I. díl

Sluneční energie- zdroj tepla pro domácnosti- I. díl

Sluneční záření je pro naší planetu primárním a nejvýznamnějším zdrojem energie. Ačkoliv se Slunce podílí na dodávce veškeré energie na Zemi asi z 97% (950 – 1150 kWh/m2 za rok), nedokázal jí zatím člověk zásadním způsobem zužitkovat.

Spoříte energii? Využijte bezplatného poradenství ECČB

Spoříte energii? Využijte bezplatného poradenství ECČB

„Energy Centre České Budějovice – 5 let úspěšné přeshraniční spolupráce v oblasti efektivního hospodaření s energiemi“.

Pozvánka na tiskovou konferenci.
Termín konání: úterý 21. října 2003, od 14:00 hod
Místo konání: Hotel Malý pivovar, Primátorský salónek v 1. patře, Karla IV. 8-10, České Budějovice.

Řešení našel Odbor rozvoje a cestovního ruchu

Řešení našel Odbor rozvoje a cestovního ruchu

Ohlédneme-li se zpět, není mnoho událostí, které by nám utkvěly v mysli tak, jako rozsáhlé povodně, jenž zasáhly naší republiku v druhé polovině srpna roku 2002.

Jedním z nejvíce postižených míst bylo město České Budějovice, kde ničivý živel zasáhl ve dvou povodňových vlnách. Druhá z nich dokázala, i navzdory rychle vybudované stěně z pytlů naplněných pískem, vystoupat z břehů Vltavy a zaplavit jednu část města - Pražské předměstí, které bylo několik metrů pod vodou. Není divu, ničivost a rozsah povodní byly nejvyšší za posledních 150 let v historii českého národa. Škody způsobené povodněmi si vyžádaly desítky miliard korun.

Výkon povolání autorizovaných  architektů, inženýrů a techniků

Výkon povolání autorizovaných architektů, inženýrů a techniků

Zákon České národní rady č. 360/1992 Sb. (o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě) upravuje:

  • postavení, práva a povinnosti autorizovaných architektů,
  • postavení, práva a povinnosti autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, způsob a podmínky udělování autorizace,
  • vznik, pravomoc a působnost České komory architektů a České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Úplné znění zákona 360/1992 Sb. a seznam autorizovaných osob najdete na webových stránkách http://www.ckait.cz.

ČKAIT- Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

ČKAIT- Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

ČKAIT je veřejnoprávní stavovská organizace, která vznikla v roce 1992 na základě zákona č. 360/92 Sb. (zákon ČNR o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě).

Barevné variace v bytě

Barevné variace v bytě

Nebudeme bílit, ale malovat. Barevně.

Odpovídáme na Vaše dotazy lll. díl

Odpovídáme na Vaše dotazy lll. díl

Odpovídáme na některé vybrané dotazy, kterými nás neustále zahrnujete. Pokud se chcete podělit o vaše vlastní zkušenosti či postřehy, vložte svůj příspěvek do diskuse nebo nám napište.

Dobrá rada zdarma?

Dobrá rada zdarma?

V jihočeské obci Věžovatá Pláně (okr. Český Krumlov ) pořádá v sobotu 13. září 2003 občanské sdružení Energy Centre České Budějovice (ECČB) ve spolupráci s místním starostou, panem Josefem Machem akci s názvem „Bezplatné energetické poradenství v obci Věžovatá Pláně“. Akce se uskuteční v „Solárním školícím centru“ v budově zdejší restaurace a začne v 19:00 hod. Akce se mohou zúčastnit všichni zájemci, nejen obyvatelé obce Věžovatá Pláně. Cílem akce je poskytnout fundované informace z oblasti úspor energií, stavebnictví, vytápění a využití obnovitelných zdrojů energie.
Na základě dohody s panem starostou Machem, který aktivně podporuje a propaguje myšlenku efektivního využívání energie ve své obci, přijedou energetičtí poradci ECČB přímo „na místo“.

Reklama