ČESKÉSTAVBY.cz - vše o stavbě, zahradě a bydlení

Články, rady, tipy a návody - stránka 700

Exteriér Interiér Specialisté Stavební firmy, služby a řemesla Stavební materiály Stroje, nářadí Tiskové zprávy Hobby Zobrazit další kategorie
Proč zvolit sádrokarton?

Proč zvolit sádrokarton?

Dnes je sádrokartonová deska vyráběna ze štukové sádry a přídavných látek do sádrových zrnek a z vysoce kvalitního kartonu. Je rychlým a snadným řešením dělení jakéhokoliv prostoru v místnosti. Velkým plusem je snadná manipulace a čistá práce, neboť se jedná o suchý proces.
Pomocí vhodné izolace můžeme dosáhnout zlepšení tepelných a hlukových vlastností. Poslední (a v současné době značně významnou) výhodou je ohleduplnost k životnímu prostředí.

Jak zpevnit konstrukci či zeminu?

Jak zpevnit konstrukci či zeminu?

Kotvení závitovými tyčemi 25 – 73 mm se provádí všude tam, kde je účelné využít spolupůsobení horniny a vyvolaných napětí od zatížení stavebními nebo geotechnickými konstrukcemi.
Kotvením je efektivně řešena technická i ekonomická stránka speciálního zakládání. Působení kotevních sil je projektováno na očekávané zatížení od konstrukcí a podle výsledků geofyzikálního průzkumu provedené v potřebném rozsahu.

Uklízet bez starostí?

Uklízet bez starostí?


Ještě před několika lety byl u nás princip centrálních vysavačů v bytech a budovách jen málo známý.
V poslední době se však situace rychle mění, v novostavbách se systém stal standardní záležitostí a dokonce roste i počet stavebníků, kteří si již HUSKY instalují i ve stávajících objektech.

Rohožky  <I>s a m b a</I>  jsou správnou volbou pro vás

Rohožky s a m b a jsou správnou volbou pro vás

Již dávno neplatí, že rohožka je jen jakousi součástí vchodu do našeho domu, bytu či kanceláře. Ne nadarmo se totiž říká, že nejdůležitější je první dojem, proto také vzhled a kvalita rohožky rozhodne o tom, jaký úsudek si o nás či naší firmě vytvoří přátelé nebo klienti.
Samozřejmě není možné opomenout fakt, že rohožka zajišťuje především čistotu interiéru, před nímž je umístěna. Aby tuto svou zřejmě nejdůležitější funkci plnila rohož tak, jak má, musíme být nanejvýš obezřetní při výběru správného typu, velikosti i materiálu rohožky.

Jak uspořit náklady na vytápění?

Jak uspořit náklady na vytápění?


S nadcházející topnou sezónou mnozí z Vás možná přemýšlí o rekonstrukci topení.
Chcete ušetřit náklady na vytápění?
Proč vyměnit starý topný systém za nový? Jaký druh vytápění zvolit vzhledem k Vašim požadavkům a umístění Vašeho domu?
Odpovíme Vám nejen na tyto otázky...

Přichází čas zářivých barev a luxusních aranžmá II. díl

Přichází čas zářivých barev a luxusních aranžmá II. díl

Balení a zdobení jsou dvěma nejvýznamnějšími prvky inspirace Dressing Up, vytvářejí se s velkým umem, s důrazem na detail.
Květiny se oblékají stejně slavnostně jako lidé. K balení se používají různé materiály nebo jen listy. Listy se zdobí ornamentálními vzory, kreslením nebo propichováním, které do aranžmá vnášejí nový náboj a vzrušení.

O pohodě rozhoduje materiál vany

O pohodě rozhoduje materiál vany

Přestože se trendem při zařizování koupelen zejména v posledních letech stávají sprchové kouty a klasickou vanu najdeme především ve velikých bytech, mnozí z nás se o chvíle odpočinku v horké vodě plné pěny nenechají připravit. Jak ale zvolit vanu, která by nejlépe odpovídala našim nárokům a možnostem?
Trh nám nyní dává mnohem větší možnosti, než tomu bylo v dobách dávno minulých. Základní výběr je snadný – volit můžeme ze dvou nejběžnějších materiálů, které mají své přednosti i nevýhody, a sice klasického lisovaného kovu se smaltovanou úpravou povrchu a akrylátu.

Umí klimatizace také topit?

Umí klimatizace také topit?

Možnost využití klimatizačních jednotek rovněž k topení a přitápění je poměrně málo známá, přestože je touto funkcí vybavena značná část sortimentu klimatizačních zařízení. Klimatizační jednotky byly původně určeny pouze k vytvoření příjemného klimatu v interiérech při vysokých venkovních teplotách.

O kvalitě spánku rozhoduje povlečení

O kvalitě spánku rozhoduje povlečení

Příčin nespavosti může být hned několik. Mezi ty nejčastější patří různá onemocnění, náš spánek ovšem do značné míry ovlivňuje také prostředí, kde odpočíváme. Je to především kvalita lůžka a také ložního prádla. Správná volba nám v tomto případě zaručí nejen to, že rychle usneme a celou noc strávíme v klidu a v pohodě, budeme navíc vstávat svěží, odpočatí a nebudeme cítit bolest zad.

Bazén příjemný na koupání a hezký na pohled

Bazén příjemný na koupání a hezký na pohled

Mnozí z nás při zakládaní zahrady ani nepomysleli na výstavbu bazénu. Jedno léto se však rozhodneme zaměnit dovolenou u moře za bazén u rodinného domu a stojíme před řadou problémů. Kam s ním a jak ho začlenit do již fungující a vzrostlé zahrady, aniž by jsme poškodili její původní charakter a kompozici?

Na závlahu trávníku nemusíme být sami

Na závlahu trávníku nemusíme být sami

I v čase babího léta, které je nyní v plném proudu, je třeba myslet na kvalitní závlahu trávníku. Jen ten travní porost, kterému poskytneme dostatek vody a živin, bude patřičně dokreslovat malebný vzhled našeho domu nebo zahrady.
Odborníci uvádějí, že nedostatečná zálivka trávníku může mít za následek omezení růstu trávy nejen kvůli uvadání, ale také proto, že trávník po vyschnutí pěstebního substrátu nemůže v dostatečném množství přijímat ani další živiny.

Když kotel doslouží

Když kotel doslouží

Oproti svým předchůdcům mají nové typy kotlů podstatně vyšší účinnost při využití paliva. Zatímco staré kotle dokázaly využít palivo jen asi ze 70%, u nejnovějších dosahuje účinnost až 95 % a tato úspora není pro rozpočet rodinného domu zanedbatelná.
K úniku tepla pláštěm již téměř nedochází. Běžně se uvádí ztráty pouze okolo 3%. Nové kotle jsou jednodušší na obsluhu, rozměrově menší a ekologické, protože do ovzduší uvolňují až o 60% méně škodlivin než kotle staré.

Poruchy a vady sklepů II. díl

Poruchy a vady sklepů II. díl

Suterén je část budovy, která je zcela nebo částečně zapuštěna v terénu. Tyto prostory bývaly velmi často využívány jako byty. V současné době jsou suterénní prostory používány komerčně (kanceláře, galerie, archivy či restaurace). To s sebou pochopitelně přináší i podstatně vyšší nároky, na které se v době výstavby ani v době pozdějšího využívání nehledělo. A tak dochází k nejrůznějším poruchám a vadám.

Znáte nové cihelné bloky pro obvodové zdivo?

Znáte nové cihelné bloky pro obvodové zdivo?

Je třeba si uvědomit, že cihla v posledních letech prodělala mnoho změn, neboť výrobci cihel museli reagovat na široký sortiment na trhu nabízených nových materiálů, technologií, měnících se norem a předpisů i v souvislosti se vstupem do EU.
Vznikají nové cihlářské výrobky, které splňují požadavky trhu a příslušných norem a zároveň si zachovávají své charakteristické a neocenitelné vlastnosti. Pojďme si je představit...

Nechtějí vám půjčit?

Nechtějí vám půjčit?


Potřebujete hypotéku, ale nikdo vám nechce půjčit? Říkají vám, že podle potvrzení o výši mzdy či daňového přiznání na hypotéku nemáte?
Nevypovídá však tento kus papíru o vaší současné finanční situaci a jste přesvědčeni, že hypotéku bez problému zvládnete splácet?
Zkuste to v Hypoteční bance – na příjem se vás tam ptát nebudou.

Poruchy a vady sklepů I. díl

Poruchy a vady sklepů I. díl

Suterén je část budovy, která je zcela nebo částečně zapuštěna v terénu. Dříve byly tyto prostory využívány jako sklepy, sklady a případně i jako dílny. Na konci 19. století, kdy docházelo k čilému stavebnímu ruchu, se začalo využívat i ne příliš příznivě položených pozemků ve svazích. Díky rozdílné výškové úrovni v půdorysech staveb začala vznikat podlaží z jedné strany nad nebo v úrovni terénu, z druhé strany pak zcela zapuštěná. Tyto prostory bývaly velmi často využívány jako byty. V současné době jsou suterénní prostory využívány komerčně (kanceláře, galerie, archivy či restaurace). To s sebou pochopitelně přináší i podstatně vyšší nároky, na které se v době výstavby ani v době pozdějšího využívání nehledělo. A tak dochází k nejrůznějším poruchám a vadám.

Popínavé a převislé rostliny zútulní domov

Popínavé a převislé rostliny zútulní domov

Popínavými rostlinami se rozumí rostliny, které se pnou po pevné opoře např. po stěně nebo po holi (mechové). Obvykle nemají příliš pevné stonky, proto hledají pro svůj růst oporu.
Stonky s listy převislých rostlin přepadají přes květináč a tvoří hustý koberec posetý listy a někdy i květy. Tím dokáží zútulnit šedý kout, roh police a také leccos zakrýt svým zeleným porostem. Velice pěkně také vyniknou v závěsném košíku či jiné nádobě.

Není hypotéka jako hypotéka IV. díl

Není hypotéka jako hypotéka IV. díl

Kdo má zájem o hypotéku a začne se informovat u jednotlivých bank a sledovat různé nabídky, narazí jistě na sazby, které se pohybují pod 3%p.a..
Hypotéka zatížená nízkou splátkou pochopitelně generuje i nízké splátky hypotéky, které jsou atraktivní a klienta lákají.
Klient se dnes dočítá o tom, že úrokové sazby jsou na svém minimu. To je fakt, který se zakládá na pravdě. Prognózy do budoucna nehovoří o dalším snižování sazeb, sazby prakticky již snížit nelze. Je tedy možné do budoucna spíše očekávat jejich mírný nárůst. V srpnu již některé banky k navýšení sazeb v řádu 0,2% - 0,4% přistoupily.

Jak na obklady a dlažby?

Jak na obklady a dlažby?

Taky jste si všimli, že i ty nejkrásnější obklady a dlažby ztrácí svůj půvab, když špatně drží, odpadávají nebo jejich spáry jsou nudně šedé? První co vás napadne, je, že si je majitel položil sám, ale i odborník se může tzv. seknout.
Výzkum společnosti LASSELSBERGER, a.s. stavební hmoty ukázal, že v 85% případů je na vině špatně zvolená kombinace keramiky, lepidla a spárovací hmoty. Proto se, jako největší výrobce těchto materiálů u nás, rozhodl nabídnout odborníkům i laikům pomocnou ruku a na září vyhlásili praktickou akci, která má zamezit nesprávnému kombinování lepidel a spárovacích hmot pod výstižným sloganem: „LEPIDLO & SPÁRU – KUPUJTE V PÁRU“.

Jak renovovat panelové domy?

Jak renovovat panelové domy?


V panelových domech bydlí více než polovina Jihočechů. Nejstarší panelák na jihu Čech se datuje z první etapy výstavby těchto objektů – tedy je mu více než padesát let. K nejmasivnější výstavbě v jihočeském regionu došlo koncem 70. let.
Právě dnes by se měla uskutečnit kolaudace dalšího renovovaného panelového domu v jižních Čechách, konkrétně v Bechyni. Marie Jahnové ze sdružení vlastníků tohoto domu jsme se zeptali na postup prací, jejich financování i na důvody, které k opravě domu vedly.

Reklama