Při stavbě RD jsem nežádal o stavbu plotu. Zajíci nám sežrali jabloně, dál jsem kolem lesnické pletivo. V zimě zajíci přelezli po závěji plot a znovu nám okousali jabloně. Udělal jsem plot z pletiva 1,5 m. Kolem plotu jsem uskladňoval palivové dřevo. Aby bylo dřívi v suchu, zastřešil jsem ho (sloupky plotu nesou plechy střechy).
Výsledkem je nepovolený dřevník, 20 cm od hranice pozemku. (délka 10 m x š1 m x výška 1,5 m, soused mi ho odsouhlasí, nemá stavební pozemek) a zároveň tím skladuji hořlavý materiál 2 m od RD (dřevostavba).
Chci plot a dřevník po 10 letech zlegalizovat. Mohou vzniknout nějaké problémy? Nebo raději vyčkávat?

Odpověď Tak asi takto: kdo se moc ptá, moc se dozví. Já to vidím takto: hranice dříví není stavba a nepodléhá stavebnímu povolení, ale v okamžiku, kdy nějakou stříšku volně položenou na hranici podepřete sloupky, tak už bych to i já posuzoval jako stavbu, která něco vyžaduje …

A oplocení v dnešní době také vyžaduje územní souhlas …



Takže, dodatečné umístění u nás není možné, šlo by o dodatečné povolení stavby přístřešku a oplocení, projekt by musel udělat projektant, byl by za to i poplatek 500,-. Žádnou pokutu dostat nemůžete, to už je dávno promlčené … Tak to zvažte, já bych to bez povolení nechtěl, nechal bych si to nakreslit a aby úřad věděl, že se sousedem nebude problém, nechal bych jej přímo na situaci podepsat, že souhlasí (když jsou majitelé manželé, tak oba podpisy). A uvidíte, co stavební úřad….

Hodně úspěchu.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování