Dobrý den. Velmi prosím o radu? Jedná se o oplocení. Nyní řešíme projektovou dokumentaci ke stavbě RD (malý dům cca 60m2), jejíž součástí je zároveň už i oplocení. Zajímá mne, zda musí být pak plot postaven přesně dle PD (myslím typ plotu-kamenný základ + dřevěné desky) a hlavně, do kdy musí být plot postaven. Co se stane, když nebudeme schopni nakonec plot dle PD realizovat, např. z finančních důvodu, anebo pokud je stanovena nějaká doba, nestihneme jej postavit včas? A dále, podléhá i tato stavba plotu kolaudaci, nebo v našem případě ohlášení k užívání stavby? Abychom pak kvůli nedostavěnému plotu neměli problémy s bankou a hypotékou. Předem Vám velmi děkuji za odpověď. Medovová

Odpověď Tak dnes plot podléhá pouze územnímu souhlasu (nebo územnímu rozhodnutí). V ohlášení stavby by se už neměl objevit. U malé stavby se pouze místo kolaudace oznamuje stavebnímu úřadu užívání stavby.

A dále, žádný předpis nestanovuje povinnost mít rodinný dům oplocený.



Takže z výše uvedených informací vyplývá, pro jistotu do projektu pro „ohlášení“ (a do žádosti o ohlášení) již plot raději neuvádět. Na druhou stranu já bych s tím neměl jakýkoliv problém – vydat souhlas s užíváním RD, když by nebyl plot hotový …. Ale nemusí se na toto dívat všechny stavební úřady stejně.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování