Zdravím, mám dotaz. Koupili jsme pozemek v nedaleké vesničce od Znojma a chystáme se stavět. Potřeboval bych zjistit, jest bude třeba stavební povolení, či postačí ohláška. Mělo by se jednat o dům, kde máme v plánu bydlet, dřevostavba a zastavěná plocha by byla cca 113m2. Jde mi o to, že musíme stihnout vyřídit hypotéku do konce tohoto roku a na schválení hypotéky je třeba projekt, který je v současné době vypracovavan. Na zahájení čerpání úvěru máme pak 6 měsíců, pokud by to bylo jen na ohlášku, tak s to dá stihnout, nevim ale jak dlouho trvá vyřízení stavebního povolení. Známá mi říkala, že ji trvalo ho získat až po půl roce, což mě celkem děsí. Poradíte prosím? Děkuji

Odpověď To je složitý dotaz …. Podmínky hypotéky se mění už i teď. Před chvilkou jsem vyřizoval podobnou věc. Ale většině bankovních ústavů stačí potvrzení stavebního úřadu, že jde o stavební pozemek (tedy potvrzení, že územní plán tuto stavbu umožňuje).

Když toto bankovnímu ústavu nestačí, někdy se spokojí s územněplánovací informací, která potvrdí totéž a doplní další (uliční čáru, počet dotčených orgánů st. správy, případně okruh účastníků řízení …). Toto vám může napsat st. úřad na počkání – mně to rvalo cca 7 minut.



To ostatní už opravdu může trvat dlouho a je k tomu třeba spoustu vyjádření atd. atd. Dopředu vám to nikdo neodhadne, nejvíc přímo technik, který by tu stavbu povoloval.



Ale rada – pečlivě si prostudujte územní plán, zda se tam mohou stavět rodinné domy nebo jen rekreační objekty. U obou druhů staveb se u peněžních ústavů liší výše úrokové sazby!



Tak držím palce.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování