Každý klient je jiný a i jejich záměry se odlišují. Všichni jistě očekávají od hypotéky nízkou splátku. Dále každý chce, aby jeho hypotéka byla tou nejvýhodnější. Zde už však dochází k rozdílům mezi tím co je pro klienta nejvýhodnější.
V úvahu je potřeba vzít nejen atraktivní výši měsíční splátky, ale i ostatní parametry. Na co si dát pozor?

Poplatek za nedočerpání úvěru
I když to může vypadat zvláštně, je dobré mít informace o výši tohoto poplatku. Pochopitelně že zájmem každého klienta je svůj úvěr vyčerpat, ale zejména u úvěrů, které slouží na rekonstrukce nebo výstavbu nemovitosti se mnohdy stane, že klient ke konci stavby zjistí, že nebude potřebovat hypotéku v plné výši. Je dobré, pokud za nedočerpání není účtována sankce. U většiny bank tomu tak je, nebo limitují tuto nedočerpanou část bez sankce procentuelně z výše úvěru, je možno nedočerpat maximálně 50%, někdy jen 10%.

Mimořádné splátky
Hypotéka je úvěr na velmi dlouhou dobu a u velkého množství klientů v průběhu splácení úvěru nastane situace, kdy mají zájem o vrácení části hypotéky, tedy zájem učinit mimořádnou splátku.

Mimořádnou splátku v průběhu splácení při změně úrokové sazby od klienta přijme každá banka. Pokud ale chce klient mimořádnou splátku vložit k jinému termínu než ke změně úrokové sazby, může mu banka účtovat podle sazebníku poměrně vysokou sankci, pohybující se ve výši 5% - 30% z výše částky, kterou klient vrací. Výše sankce je závislá nejen na volbě banky, ale u některých bank i na tom, kolik let či měsíců zbývá klientovi do změny období fixace úrokové sazby.

Jsou ale banky, které mohou klientovi umožnit mimořádnou splátku vložit bez sankce. Pokud klient do budoucna zvažuje mimořádné splátky do banky vkládat, je potřeba, aby tuto skutečnost vzal v úvahu již na začátku, při volbě hypotéční banky. Ne u každé banky je tato služba nabízena a pokud ano, je potřeba o ni zažádat, podléhá dalším poplatkům.

Předčasné splacení úvěru
Obdobně jako mimořádná splátka je pod sankcí i předčasné splacení úvěru. Zde však již u všech bank shodně je sankce účtována vždy a nelze dopředu za standardních podmínek sjednat variantu hypotéky s možností přesného splacení celého úvěru.
U všech bank lze splatit úvěr při změně úrokové sazby a to bez sankce. Je nutno podle podmínek banky pouze o této skutečnosti banku s předstihem informovat, lhůta je uvedena v úvěrové smlouvě nebo ve smluvních podmínkách.
Poplatek za správu úvěru
V tomto případě se jedná o měsíční poplatek, který bude klientovi účtován po celou dobu trvání hypotéčního úvěru, většinou bude inkasován spolu s měsíční splátkou hypotéčního úvěru. Poplatek je účtován všemi hypotéčními bankami a pohybuje se ve výši 100 – 150 Kč měsíčně. Pouze pokud by klient čerpal úvěr se státní finanční podporou, účtuje banka klientovi vyšší poplatek za správu úvěru.
Srovnat nabídky jednotlivých bank a vybrat tu, která nejvíce vyhoví požadavkům klienta je možné s pomocí Gepard Finance, a.s..

Poplatek za vedení účtu
V každé bance je podmínkou schválení hypotéčního úvěru otevření účtu, ze kterého bude klient hypotéku splácet. Vždy se musí jednat o účet u banky, která klientovi hypotéku poskytuje. Pokud zde klient již účet má, může využít účet stávající, v opačném případě mu bude založen nový účet.
U většiny bank se jedná o běžný účet, tedy klient ho může využívat i k jiným účelům než pouze ke splácení hypotéky.

Některé banky otevírají klientovi úvěrový účet, tedy nejedná se o běžný účet, který klient využije také k jiným účelům.

Do poplatků souvisejících s hypotékou je tedy potřeba vzít v úvahu i poplatky za tento účet, nejen vedení, ale i pohyby na něm, zasílání výpisů apod. Pokud banka otevírá klientovi pouze úvěrový účet, jsou poplatky levnější.

V příštím díle budeme pokračovat v tomto tématu a budete moci získat informace o volbě fixace úrokové sazby.
Srovnat nabídky jednotlivých bank a vybrat tu, která nejvíce vyhoví požadavkům klienta je možné s pomocí Gepard Finance, a.s..