Dobrý den
Prosí o radu, jak zaizolovat podkroví, aniž bych musel předělávat stávající střechu? Složení střechy je : krokve na nich celoplošně nabité desky na deskách lepenka (stará 30 let - tudíž není zaručena funkčnost) a na ni našroubované hliníkové plechy (dachmany ) bez lišt. Pokud provedu mezikrokevní a podkrokevní izolaci vatou, jak zamezím vnikání vody z netěsnosti střechy (zafoukávání a kondenzace)? Jelikož mezi izolací a střechou není odvětravací mezera ,která by případně vzniklou vlhkost odvětrala?
Co kdybych použil polystyrén (XPS), který je nenásakavý a tudíž by nedošlo ke znehodnocení izolace vodou?
Někdo namítne,že polystyrén nesmí na střechu kvůli požární bespečnosti, ale některé firmy dávají polystyren při nadkrokevní izolaci ! Děkuji

Odpověď Dobrý den, z vašeho textu je zřejmé, že jste minimálně poučený lajk a sám tušíte, že dodatečné zateplení střešní konstrukce bez výměny již velmi staré střešní krytiny (uvádíte 30 let), je trochu problematické. Nicméně použití XPS ve střešní konstrukci je možné, pokud ho budete chránit jinou konstrukcí s požadovanou požární odolností (nejčastěji deskami SDK). Kvůli konkrétnímu posouzení požární odolnosti střešní konstrkce byste se musel obrátit na požárního technika. Ing. Martina Hepnerová, Nemoinspekt s.r.o.
NEMOinspekt s.r.o.