Dobrý den,

přemýšlíme nad opravou stávajícího 30 let starého oplocení kolem našeho domu, ale vůbec se nemůžeme rozhodnout jaké pletivo zvolit. Mohli by jste nám poradit jaká pletiva jsou dnes nejvhodnější pro tento typ oplocení?

Odpověď Drátěné pletivo stále patří mezi nejčastěji volené materiály k oplocení pozemku. Plot se z něj dá postavit rychle a zvláště při použití poplastovaného materiálu vydrží celá léta. Stavbu drátěného plotu navíc usnadňuje výběr příslušenství a doplňků včetně plotových sloupků, vzpěr, napínáků nebo zemních vrutů, s nimiž se obejdete bez betonování. Plot si můžete nechat postavit komplet na klíč, což je rychlá, ale nákladnější cesta k oplocení pozemku. Řada firem nabízí na svých internetových stránkách jednoduchý kalkulátor do něhož zadáte potřebné parametry včetně výšky a typu pletiva a dalších údajů např. www.e-pletivo.cz. Rychle zjistíte cenu a můžete si tak porovnat nabídky od více dodavatelů.

Nejčastěji používané pro oplocení je klasické čtyřhranné pletivo, které se vyrábí v různých výškách. Např. e-shop www.e-pletivo.cz nabízí výšky 100, 125,150,160,180 a 200cm. Výšky 100 a 125 se nejčastěji používají k doplocení podezdívek nebo pro předěly na vnitřních pozemcích (např. kvůli zvířatům). Výšky 150 a 160cm na zahrady, vyšky 180 a 200cm v průmyslu a zemědělství. Levnější variantou čtyřhranného pletiva je pletivo pozinkované nebo dnes již častěji používané je pak pletivo poplastované. Žárově zinkovaný drát bývá v tomto případě potažen plastem, který mívá nejčastěji zelenou nebo hnědou barvu. Velikost oka v obou typech drátěných plotových pletiv je nejčastěji 50 x 50 milimetrů a role bývají nejčastěji k dispozici v délkách 25 metrů. Výrobci u poplastovaných pletiv upozorňují zejména na životnost v řádu desetiletí (garantovaná bývá 25 nebo 30 let) a stálobarevnost, kterou zaručují plastové povrchy, odolné proti UV záření a působení klimatických podmínek. Rozhodujícím parametrem při výběru pletiva je zejména průměr drátu, proto doporučujeme při nákupu 4hr. pletiva dodržet průměr drátu alespoň 2,7mm. Díky odolnosti proti korozi by měl plot při správném upevnění vydržet stabilně pevný i vypnutý. Čtyřhranné pletivo můžete nakupovat v rolích se zapleteným napínacím drátem nebo bez něj. V takovém případě drát koupíte a napnete zvlášť a plot se na něj jednoduše navěsí. Výhodou pletiva bez zapleteného napínacího drátu je snazší montáž rozdělená do napínání drátu zvlášť a pletiva zvlášť, u pletiva se zapleteným napínacím drátem je montáž zase rychlejší (je zde více prostřihů a plot není tak precizně vypnut).

Bez napínacích drátů se obejdete v případě další z nejčastěji používaných variant drátěného oplocení, kterou je svařované pletivo. Na trhu je k výběru spousta výrobků pod různými názvy s různými velikostmi a tvarem ok, . např. e-shop www.e-pletivo.cz dodává pletiva pod názvy Executive plus, Strong, Top100, Top 70, Ornaplast, atd… Plot ze svařovaného pletiva tvoří na rozdíl od tradičního čtyřhranného pletiva mříž z horizontálních a vertikálních drátů, což mu dodává zajímavý vzhled. Způsob výroby tohoto pletiva v podstatě znemožňuje jeho rozpletení nebo deformaci, takže jeho volba uspokojí především příznivce dokonale rovných linií a lépe než jiné drátěné ploty vyhoví v místech, kde mohou na plot tlačit keře. Výrobce je doporučuje i k použití kolem živých plotů a nabízí je v zeleném odstínu ve výškách od 60cm do 2,0 metru v 25m rolích. Jinou variantou je pletivo Top 100 ze zinkového poplastovaného drátu o tloušťce 2,1 mm s velikostí ok 100 x 100 mm. Pletivo je k dispozici v obvyklých výškách a rolích po 25 metrech a má garantovanou životnost 25 let. Extra pevné pletivo STRONG s oky o rozměru 50 x 60 mm a tloušťkou poplastovaného drátu 3 mm. Silnější průměr drátu dělá pletivo odolnějším, takže mimo jiné snáze udrží zvenčí či zevnitř za plotem i velkého psa nebo jiné větší zvíře. Velikost ok ovlivní výsledný vzhled plotu stejně jako barva, takže má smysl prohlédnout si před nákupem zamýšlený typ plotu, který je už někde postavený. Nebo se alespoň podívat na fotografie realizovaných zakázek, které mívají firmy k dispozici na svých internetových stránkách jako na www.e-pletivo.cz

Jako provizorní plot proti zvěři i jako pletivo pro vymezení pozemku mohou posloužit i lesnická pletiva. Například lesnické pletivo Individual je svařované pletivo z pozinkovaných drátů o tloušťce 1,8. K dostání je ve výškách 100 až 150 centimetrů a lze je napnout i mezi sloupky z kulatiny. Existují i lesnická pletiva s různým rozvrstvením drátů. To znamená, že směrem dolů se rozměry ok postupně zmenšují, což zajišťuje lepší ochranu pozemku a porostu na něm před zvěří různé velikosti. Podobně lze použít farmářské pletivo, které můžete koupit ve výškách od 100 do 120 centimetrů s oky o rozměrech 150 x 150 mm.

Dalšími typy plotů jsou panelová oplocení, ale na oplocování zahrad jsou příliš nákladné. Dalšími potřebnými prvky jsou např. sloupky, branky, brány, ovšem o těch si napíšeme zase příště.
PLOTY VAMBERK – WIRE METAL, s.r.o.