Chytré domy od A do Z Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Život v současné společnosti nabízí v oblasti bydlení nevídané možnosti. A mezi ně patří právě i ovládání různých funkcí domu. Jde o automatizovaný dům neboli chytrý dům. Obecně lze chápat chytrý dům jako dům, který reaguje na potřeby obyvatel s cílem zvýšit jejich pohodlí, zpříjemnit jim zábavu, zaručit co nejvyšší bezpečí a snížit náklady na provoz. Řízení funkcí domu obstarají například systémy automatizace od společnosti HDL Automation s.r.o. Tyto systémy řeší ovládání, monitorování a automatizaci všech systémů v domě, a to od osvětlení přes vytápění, stínění, klimatizaci, až po zabezpečení. V jaké fázi výstavby či rekonstrukce začít automatizaci plánovat? Jak správně postupovat?

PROJEKT

Pokud zvažujete stavbu domu, doporučujeme začít plánovat už v projektové fázi. Chytrá elektroinstalace je součástí elektroinstalačního projektu. Projekt může dodat vámi vybraná elektroinstalační firma nebo v případě společnosti HDL Automation se lze obrátit přímo na její projektanty, kteří mohou projekt vypracovat a doporučí partnerskou elektroinstalační firmu. Výhodou navrženého postupu je soulad mezi výrobcem, projektantem a realizátorem.
Důležité při projektu je ohlídat si vzájemnou provázanost a možnost integrace jednotlivých autonomních systémů zabezpečení, vytápění atd.
Ukázka projektu chytrého řízení domu
Ukázka projektu chytrého řízení domu

REALIZAČNÍ ČÁST

Elektroinstalační firmu najdete na stránkách dodavatele systému. Partneři výrobce jsou proškoleni a mohou využívat technickou podporu. 
Výhodou HDL systémů je modulární řešení, kde jednotlivé moduly jsou určeny pro konkrétní oblasti vytápění, osvětlení atd. Jedná se o decentralizovaný systém, který může být postupně rozšiřován. Díky modulárnímu systému nemusíte investovat do celého systému na počátku, ale nakupovat moduly postupně. I když se rozhodnete pořídit si některé funkce chytrého bydlení později, je vhodné mít správně připravenou infrastrukturu silového i datového vedení.
Interiér chytrého domu
Interiér chytrého domu

DODATEČNÉ ZMĚNY

HDL má pro vás připraveno bezdrátové řešení vhodné do již existujících nemovitostí nebo pro splnění dodatečných požadavků mimo původní projekt. Kabelové řešení lze kombinovat s bezdrátovým a připojit i zařízení, která jsou mimo dosah ve zdi instalované sběrnice. Navíc HDL bezdrátová varianta nepotřebuje bateriové napájení prvků systému, a proto se nemusíte starat o výměnu baterií.

REFERENCE

Nutno uvést, že tyto systémy se hodí na většinu typů bydlení. Jak to vypadá v realitě? Seznámit se s řešeními společnosti HDL Automation je možné všude na světě. Pojďme se podívat na nějaké příklady.

Rodinný dům – Jihlava:

Ovládání:
Enviro panely, aplikace Myjordomus pro chytrá zařízení

Automatizováno: Osvětlení, HVAC (vytápění, ventilace a klimatizace), zabezpečení, stínění, audio, zavlažování, bazén
Byt - Praha
Ovládání: iTouch panely, aplikace Myjordomus pro chytrá zařízení

Automatizováno: Osvětlení, stínění, audio

KONTAKT

Pokud vás HDL chytré bydlení zaujalo, můžete se osobně seznámit se systémy a vidět některé jeho automatizované funkce na vlastní oči. Navštivte nás v našem showroomu v Praze, Italská 35 nebo na veletrhu For Arch 18.-22. září 2018, PVA Praha-Letňany. Více informací naleznete na www.hdl-automation.cz, kde si můžete stáhnout vzorovou ukázku automatizace domácnosti 4+kk včetně rámcové cenové kalkulace.
Chytrý dům
Chytrý dům