Designový interiér s podlahovým topením Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Ptáte se, jak může být podlahové vytápění designové, když de facto není vidět? Odpověď je snadná: Právě proto! Podlahové vytápění je zabudované pod podlahou a rozložení ani výraz interiéru tak nijak neruší žádné radiátory. To ale není to jediné, v čem teplovodní podlahové vytápění vyniká. Nikdo jistě nebude rozporovat, že z hlediska vytápění domácnosti jsou nejdůležitější dva faktory – ekonomika a v neposlední řadě komfort. Plošné teplovodní vytápění mezi ostatními druhy právě v těchto dvou sférách vyniká.

Srazit provozní náklady o 30 %? S plošným teplovodním vytápěním to není žádný problém. Jedná se o nízkoteplotní zdroj tepla, protože nášlapná vrstva podlahy nesmí mít teplotu větší než 29 °C (v koupelně 33 °C) – víc by nebylo příjemné ani zdravé pro lidský organismus. Z toho plyne, že teplota otopné vody musí být mnohem nižší, než je teplota v radiátorech, kde je zpravidla (okolo 60 °C). Protože je ale v případě např. podlahového vytápění zahřívaná plocha mnohem větší než v případě radiátorů, navíc teplo „od nohou“ pocitově zahřeje při nižších teplotách, k vytopení interiéru na požadovanou teplotu to stačí. Logicky s tím souvisí samozřejmě delší doba náběhu – teplovodní podlahové topení proto není příliš vhodné do nezaizolovaných objektů nebo do míst, která potřebujeme z velmi nízkých teplot rychle vytopit. Jinak jsou ale teplovodní systémy vhodné pro všechny typy novostaveb i rekonstrukce. Důležité je i zdravotní hledisko – při vytápění místnosti pomocí podlahy (alternativně i stropu nebo stěny – i tam se dnes plošné teplovodní systémy používají) se nevíří prach, proto je to nejlepší druh vytápění pro alergiky a astmatiky. 

Pokládka podlahového topení
Pokládka podlahového topení

Teplo skryté pod podlahou

Zapustit otopnou soustavu pod podlahu s sebou přináší ohromnou výhodu v podobě variability prostoru, který není nijak členěn ani omezován umístěním nebo vzhledem radiátorů. Rozhodneme-li se pro teplovodní podlahový systém, není problém ho napojit na jakýkoliv zdroj energie – od kotlů na nejrůznější paliva až po tepelné čerpadlo. Eliminujeme také množství kontroverzního „elektrosmogu“, který emitují elektrické topné kabely. Z logiky věci vyplývá, že skrytý systém je sice skvělý z hlediska designu, o něco horší je to ale ve chvíli, kdy se objeví porucha. Proto je u teplovodních systémů nejdůležitější volit prověřené výrobce, kteří nabízejí sladěný kompletní systém. Špičkou na trhu je systém REHAU RAUTHERM S – červené topné potrubí z hi-tech materiálu PE-Xa, spojované technikou násuvné objímky bez potřeby těsnících kroužků, zasazené do systémové desky Varionova, která ho bezpečně fixuje na místě a chrání před poškozením. Ještě intuitivnějším systémem je pak REHAU RAUTERM SPEED s ohebnějšími trubkami a velmi rychlou pokládkou pomocí suchého zipu – směr pokládky je flexibilní, navíc je možná velmi rychlá korekce polohy. Oba systémy jsou vhodné jak pro mokrou („do betonu“), tak suchou skladbu podlahy. Při návrhu je ideální použít speciální software, který vypočítává jednotlivé parametry a zajistí rozvržení topných smyček tak, aby voda proudila rovnoměrně po celé ploše podlahy (stěny/stropu).

Tepelný komfort od podlahy
Tepelný komfort od podlahy

Komfortní regulace odkudkoli

Každý systém vytápění potřebuje především dobrou a komfortní regulaci, aby byl uživatelsky příjemný. Protože teplovodní podlahový systém pracuje s nižší teplotou otopné vody, je ideální volit inteligentní regulaci na dálku – pomocí mobilního telefonu si snadno zapnete topení pár hodin před příjezdem a nastavíte si tak ideální teplotu v každé místnosti zvlášť.

Více informací na www.rehau.cz

Ovládání podlahového topení
Ovládání podlahového topení