Inspirujte se rozhovorem s vlastníkem dvojdomu s řízeným větráním Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Firma ATREA má bohaté zkušenosti s řízeným větráním a se systémy teplovzdušného vytápění či chlazení. Jedním z častých dotazů ze strany stavebníků nebo potenciálních investorů je zkušenost konkrétního uživatele a jeho vlastní nezávislý názor. Jsme rádi, že vám můžeme zprostředkovat zkušenosti jednoho z mnoha vlastníků a přinést vám jeho pocity.

Podrobnosti ke stavbě a použité technologii:

Vlastník – Pan Petr S. (Liberecký kraj) si před téměř 10 lety postavil pro sebe dvojdům (kolaudace v roce 2008), ve kterém jsou dva nezávislé byty. Hlavním zdrojem pro otopnou soustavu jsou 4 ks solárních panelů. Pokud nejsou dostatečné zisky, je požadovaná teplota jištěna elektricky nebo pomocí krbu (pouze sálání do prostoru). Solární panely jsou napojeny na akumulační zásobník. Do jednoho bytu je navržen systém řízeného větrání a vytápění pomocí vzduchotechniky (jednotka DUPLEX RK 1800/360). Do druhého bytu (pro rodiče) je navrženo zvlášť řízené větrání DUPLEX 220 a zvlášť vytápění pomocí otopných těles.
Rodinný dům v Libereckém kraji
Rodinný dům v Libereckém kraji

Mezi jakými zdroji vytápění jste se rozhodoval? Věděl jste od začátku o možnostech teplovzdušného vytápění a větrání?

Nejdříve jsme uvažovali o dřevu, resp. kotli na dřevo jako dostupné formě topení, ale chtěli jsme něco automatického, u čeho nemusí člověk trávit mládí při každoroční přípravě na zimu.
Vyřadili jsme uhlí - topí sousedé a někdy je údolí plné dýmu a nedá se ani otevřít okno. Plyn na pozemku není k dispozici, resp. jeho dotažení je náročné a nákladné. A pak jediné co zbylo, byla elektřina. Asi nejjednodušší, ale zase nejdražší způsob vytápění.
Proto jsme se rozhodli si pořídit solární panely – energii z obnovitelného zdroje, která funguje během slunečných dní a levně připraví vodu pro vytápění a teplou vodu bez kouře a přímo v místě bez dopravy/přípravy paliva.

O teplovzdušném vytápění jsme se dozvěděli až během zpracování projektové dokumentace.

Do dvougeneračního domu jsme pořídili dvě rekuperační jednotky – první pro větší byt je včetně topení. V menším bytě (pro prarodiče; orientace sever) jednotka pouze na řízené větrání s rekuperací. Koncept dvou jednotek jsme zvolili proto, abychom do budoucna mohli prodat jeden z bytů.
Interiér rodinného domu
Interiér rodinného domu

Proč jste si nakonec pořídil systém řízeného větrání? Kdo vás na tuto myšlenku přivedl?

Na myšlenku využít řízeného větrání, a s tím vlastně i topení, nás přivedli sousedé v ulici, kteří začali stavět dům o půl roku dříve, než my. Když mi soused vysvětlil podrobnosti: jak to má navržené, co vše tím získá - nadchl jsem se pro tento systém také. Rodinný dům je navržen jako nízkoenergetický. Chtěli jsme uchovat co nejvíce tepla, a do budoucna využít též solární ohřev a teplo z krbu. V našem domě krb nesměl chybět.

Jaké byly první zkušenosti se systémem teplovzdušného vytápění? Je ovládání složité?

První zkušenosti byly vesměs pozitivní. Nikde žádné trubky, žádné radiátory. Na první pohled zvláštní, ale docela praktické. Ovládání bylo jednoduché. Jedna krabička, pár ovladačů. Čemu jsme nevěnovali plnou pozornost a co jsme trošku podcenili, bylo úvodní zaškolení. Špatně jsme pochopili jednotlivé funkce a první zimu jsme topili a zároveň k tomu i plně větrali.

(Pozn. výrobce: Jednotky pro větrání a teplovzdušné vytápění jako je model DUPLEX RD mají okruhy větrání/vytápění zcela nezávislé. Pro vytápění objektu není potřeba spouštět větrání a naopak.)
Interiér rodinného domu
Interiér rodinného domu

Jak vnímáte přidanou hodnotu řízeného větrání/vytápění?

Přidaná hodnota je velká. Máte vyvětráno, aniž musíte otevírat okna. Výhodné je to hlavně, když je venku zima nebo když jedeme domů z práce, máme vyvětraný dům a nemusíme už větrat okny.

Co hlučnost zařízení – budoucí vlastnící mají vyloženě obavy, že kvůli hluku nebudou moci spát nebo je bude obtěžovat. Jaké jsou vaše zkušenosti?

Systém je nastaven tak, že na normální úroveň vychází z průduchů vzduchu tak akorát. Je to cítit, pokud nad průduch dáte ruku, malinko to zahýbe závěsem, a pokud jste přímo v technické místnosti, můžete slyšet, jak běží ventilátory, ale není to nic obtěžujícího. Na maximální rychlost ventilátoru je již závan z průduchů znatelnější, ale ten využíváme jen ve chvíli, kdy je nutné rychle vyvětrat nebo rychle zatopit a tak dostat ohřátý vzduch rychleji do všech místností.

(Pozn. výrobce: Jednotky mají pro vytápění dvě úrovně – střední a maximální. Pokud je venku průměrná zimní teplota, postačí vytopit prostor malý výkonem - např. 400 m3/h, a pokud dojde k extrémním mrazům je v jednotce nastaven vyšší výkon pro rychlé dodání energie do prostoru – např. 800 m3/h)
Interiér rodinného domu
Interiér rodinného domu

Jak jinak byste charakterizoval vlastnosti/charakter řízeného větrání např. lidem, kteří tyto zkušenosti nemají?

Vytápění: Ze začátku je trochu divné a musíte si zvyknout, že nemáte v místnostech zdroj sálavého tepla – teplo radiátorů nebo teplo od ohně z krbu. Vše je ale jen o zvyku. Dostatečná teplota je, a již zmíněný velký plus - máte vždy čerstvý vzduch.

Větrání: Jelikož se jedná o starší model (nové jednotky jsou již někde jinde), spínali jsme větrání, až když jsme se dostali domů. Časově řízené (Pozn. výrobce – Časové nastavení, kdy a na jaký výkon se má větrání spustit) v původním modelu to nebylo. S vývojem technologie nám byl nabídnut a nechali jsme si ho dodatečně nainstalovat. Nyní máme nastaven automatický režim s časovým vypínáním/zapínáním na 7 dní v týdnu.

(Pozn. výrobce: Nastavení týdenního programu, tzv. „časování“, je standardní vybavení rekuperačních jednotek DUPLEX od roku 2010. Díky tomuto nastavení jednotka provětrává a připravuje dům v časech, kdy to majitelé potřebují a naopak zbytečně nevětrá v době, kdy v domě nikdo není).

Máte systém 9 let. Jaké problémy se u systému během let vyskytly? Ev. jak dlouho trval servisní zásah?

V zásadě se vyskytl problém jen jeden. 'Vyhořel' nám manuální ovladač. Výměnu ovladače provedla servisní firma. Výměna netrvala déle než 2 dny po nahlášení poruchy. Jinak systém vyžaduje jen základní požadovanou údržbu a není potřeba nějaké extra zásahy. Ale to vyžaduje každý systém.

Po zkušenostech které máte – pořídil byste si řízené větrání znovu?

Určitě bych se k tomuto systému vrátil. Jen bych kromě solárního ohřevu ještě přidal do otopné soustavy ještě teplo z krbové vložky.
Technologické srdce domu
Technologické srdce domu
Jednotka pro větrání a vytápění
Jednotka pro větrání a vytápění