Jak ušetřit za energie a učinit tak svou domácnost efektivnější? Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Nápadů, jak zlepšit energetickou bilanci domácnosti nebo bytu, je spousta. Ne všechny se vám nejspíš budou hodit, ale v některých by se mohla skrývat pořádná porce inspirace. Podívejte se, co byste možná mohli bez větších obtíží zlepšit, aby pro vás účet za elektřinu byl pro jednou také příjemným překvapením.

Elektrický chladicí box, lednička ani mrazák si nezaslouží být na tom nejsvětlejším místě v domácnosti. Vlastně, umístit je na přímo osvětlené a sluncem prozářené místo je vlastně dost špatný nápad. Světýlko uvnitř mají, takže se nemusíte bát, že se v nich ztratíte. A zároveň tím efektivně snížíte jejich spotřebu, kterou potřebují na ochlazování. Dává to smysl, ne? Proč neúmyslně zahřívat povrch něčeho, co chceme, aby uvnitř bylo ledové.

Podívejte se na zoubek největším energetickým upírům
Podívejte se na zoubek největším energetickým upírům

S upíry se musí bojovat

Vypínejte počítače, televize a monitory manuálně, tedy tlačítkem OFF. Pro energetické upíry není ve vašich domácnostech dost místa. I když jen „odpočívají“, pořád si berou 15-21 wattů, což vlastně odpočinek moc nepřipomíná. 

Snaha po kontinuálním připojení a kontrole e-mailů se zrovna tak negativně odráží na naší psychice. Doma máme relaxovat, pracovní povinnosti nechat za dveřmi. Kontinuálně zapnutý počítač je odpovědný až za 3 % spotřeby energie vaší domácnosti.

Nabíječky, dobíječky a akumulační jednotky si berou energii ze sítě, i když zrovna nenaplňují své poslání. Nenechávejte je tedy připojené v síti. Chápeme, pokud jsou v zástrčce, je snazší je hledat, než ztracené v šuplíku. Ale je to znát. Když jsou v akci, berou si kolem 2,24 wattů. Mimo akci i nadále vytrvale odsávají v průměru 0,26 W. Což je trochu zbytečné, nemyslíte?

Nabíjet a dobíjet až do… umrtvení? Baterky do foťáku nebo telefon potřebují ke svému nabití nějaký čas, to ano. Ale náhodou jen ten čas o něco (dobře o polovinu) kratší, než co trvá noc. Je tedy poněkud nelogické nechat dobíjet nejrůznější aplikace „až do rána“, a platit jim za už hotovou práci.

Jsou lidé, kteří nechávají úsporné žárovky svítící, protože věří, že tím spoří. nebuďte prosím jako oni.
Jsou lidé, kteří nechávají úsporné žárovky svítící, protože věří, že tím spoří. nebuďte prosím jako oni.

Světlo? To přirozené je nejlepší

Svítíte doma přes den? A proč to prosím děláte? V šedivém i podmračném dni je dost světla na většinu aktivit, které doma provozujeme. A když to na naše šeré kouty nestačí? Možná se vyplatí přemýšlet (když ne zrovna o probourávání okna, budování světlovodu nebo střešního okna) a malém stěhování nábytku a reorganizaci prostoru. 

Místo „přehrady“ skříní třeba elegantní, otevřený vzdušný policový systém. Platí, že přes den byste doma měli mít světlo, a pokud nemáte (a musíte svítit), je to v nepořádku. Tohle by chtělo akutně vyřešit.

Podobné je to s přímotopy. Chápeme, že ve vymrzlých místnostech dokáží zatraceně dobře pomoci. Ale jsou jen náplastí na problém, který vlastně neřeší. Jestli je někde v domácnosti taková zima, že to nejde bez přímotopu, nechtělo by to třeba spíš zateplení, klasické topení? Bytové přímotopy mají příkon jako stavební míchačka, je to ohromný žrout energie. Nekrmte ho, když to vlastně není nutné.

V kuchyni se nabízí asi největší prosto ke zlepšení.
V kuchyni se nabízí asi největší prosto ke zlepšení.

Kuchyně? Bitevní pole, kde se dá zvítězit

Vaření? Bez toho to prostě nejde. Mikrovlnné trouby sice mají své mouchy, ale spotřebovávají o 80 % méně energie, než klasické vařiče. A keramické varné desky zase spotřebovávají o 20 % méně energie, než klasické elektrické hořáky. Důvodů, prč je nemít rádi, je spousta. Z hlediska bilance spotřeby bychom na ně ale zapomínat neměli. A pokud je máme, měli bychom s nimi možná pracovat častěji.

Chytré vaření nemusí být jen o exotických receptech. Jen tedy drobnosti: pánvička by měla svou velikostí odpovídat plamenu. Vše, co se na plotně vaří, by mělo mít odpovídající pokličku. Ano, tlakový hrnec vypadá děsivě, ale v rozumně vedené kuchyni má své nezastupitelné místo.

Rozmrazování je trochu nuda, ale když si dobře rozplánujete svůj čas na vaření a přípravu surovin, nepředstavuje to problém. Efektivně rozmrazit můžete ledacos, třeba v mikrovlnné troubě. Anebo si maso na kost zmrzlé vytáhnete z boxu večer, a necháte jej roztát ve dřezu. Jediný rozdíl je v času a energii.

S ledničkami je legrace. Spousta věcí totiž do nich nepatří.
S ledničkami je legrace. Spousta věcí totiž do nich nepatří.
Tak schválně: chleba, vejce, uzavíratelné obaly, kořenová zelenina, maso bez obalu...
Tak schválně: chleba, vejce, uzavíratelné obaly, kořenová zelenina, maso bez obalu...

Trouba? Nastavitelné rošty tam nejsou pro parádu. Pokud něco potřebujete upéct rychleji (a spotřebovat méně energie), šoupněte rošty a pekáč o něco výš. Zkuste na minimum eliminovat pokušení otevírat při pečení dvířka. Ztrácíte tím pracně vytvořené teplo. A není od věci mít na čelní stěně trouby termálně izolační sklo. 

Mimochodem, s tepelnou vodivostí kovů souvisí ještě jedna maličkost: vyplatí se mít nádobí na pečení z keramiky. Rychleji se prohřívá, a tím snižuje spotřebu energie. Vyplatí se také udržovat topné spirály v troubě v maximální čistotě.

A ještě jedna drobná finta, když už si se svou troubou trochu rozumíte. Není od věci ji vypnout o trochu dřív, než z ní tu pečeni nebo bábovku vytáhnete. Teplota zůstane, to se nebojte, za těch pět minut vše „dojde“ do ideálního stavu. Ale vy ušetříte třeba těch pět minut maximálního výkonu. Chce to pochopitelně znát, jak zrovna vaše trouba dobře peče.

Myčka je velký pomocník, ale ne vždy ji používáme vhodně.
Myčka je velký pomocník, ale ne vždy ji používáme vhodně.

Mýt sebe i prádlo musíte. Dělejte to šetrně

Zní to jako vtip, ale často je to smutná skutečnost. Tak jako vám teplotu za oknem neprozradí teploměr umístěný vevnitř (nebo instalovaný zvenčí, ale na prosluněné straně), čidla termostatu mohou být snadno ošálena špatným umístěním, v blízkosti zdrojů tepla. Je to sice naprostá maličkost, ale hodí se zkontrolovat.

Perete? V pořádku. Ale neperte hned, kdy se objeví prvních pár kousků špinavého šatstva. Perte podle látky/materiálu/barvy/ programu, až se vám nastřádá dost na každou várku. Univerzální režimy nejsou úsporné, a přepírání poloprázdných dávek také není v pořádku. Vyčíhejte si také „optimální“ režim nízké ceny energií. Noční pomalé praní na eko-režim vám ušetří.

Nesušte v sušičce, když nemusíte. On celý ten nápad se sušičkou je svůdný tím, jak je všechno pohodlně rychle hotové, ale pohodlná řešení nás zrazují. Venkovní sušák sice potřebuje čas, ale za slunečného dne je tím nejlepším a nejúspornějším nápadem. Nenecháte si sušičku rozmluvit? Dobře, tak aspoň prádlo před vložením do sušičky vyždímejte. Radikálně tím snížíte energii potřebnou na celý proces.

Toaletou proženeme 30-40 % celkové spotřeby vody v domácnosti. Sprchou dalších 20-30 %. Nenapadlo vás třeba někdy odpadní vodu po sprchování využívat pro splachování. Vážně to není špatný nápad, když se nad tím trochu zamyslíte. A když už, tak pro splachování se vyplatí mít na toaletě „úsporný“ režim. Jinak, pokud máte peněz nazbyt a jste fandové technických řešení, zkuste vakuovou, pod-tlakovanou toaletu. Bere si o 30 % vody méně, a není moc hlučná.

Má vaše myčka nastavitelný termostat? Určitě tam někde bude, a je dobré si ho najít. Přes 90 % energie totiž myčka spotřebovává na ohřívání vody, zbývajících 10 % je samotný čisticí provoz. Snížit teplotu znamená výrazně ušetřit. A vlastně, když to domyslíte do důsledků… on by to člověk zvládl i bez myčky.

Jednou tam musíme všichni...
Jednou tam musíme všichni...

Někdy stačí maličkosti…

Odmrazujete průběžně ledničku/mrazničku? Tak byste s tím možná měli začít. Čeho je moc, toho je příliš, a pokud neočekáváte návštěvu tučňáků, vyplatí se zlepšit provozní výkon pravidelným odstraňováním ledové námrazy. Nestojí to zase tolik času, a výsledek je znát.

Sprcha nebo vana? Tohoto tradičního souboje úsporných koncepcí vás ušetříme. Jen doplníme, že existují sprchové růžice s nastavitelným prouděním tryskami. Není vždy zapotřebí bičovat se ostrým proudem vařící vody. Ona stačí i vlažnější, v jemnějším režimu. A výsledek je možná příjemnější. Můžete takhle ušetřit polovinu objemu vody. A když mezi mydlením utáhnete kohout, a necháte si vodu jen na oplachování? Dokonalé.

Tepelné ztráty? Jsme ochotni investovat dost energie do zateplení domácností, ale občas zapomínáme na detaily. Třeba na přívody horké vody, které trestuhodně ponecháváme bez izolace. Opravdu je máte „zabalené“ až k místu spotřeby? Nebo někde mezi kotlem a dřezem sáláte teplo marně do prostoru?

Máte na zahradě strom? A pokud ne, neuvažovali jste o nějakém? Pokud jde o důslednou proměnu venkovního klimatu, nic lepšího zatím v repertoáru nemáme. Stromy ochlazují své bezprostřední okolí, čistí a zvlhčují vzduch, poskytují příjemný zástin. Vlastně, mít dobře umístěný strom znamená, že dalších dvacet nebo třeba padesát let nebudete potřebovat klimatizaci. Přemýšlejte o tom.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com