Kliky jsou jakýmsi šperkem dveří, který je dokáží vkusně doplnit. Kliky již dávno neplní pouze funkci takovou, aby šly dveře jednoduše otevřít a zavřít. Vždyť sebedokonalejší dveře nesprávně zvoleným kováním ztrácí svůj půvab. Dnes se již výrobci všemožně snaží nabídnout kliky v nejrůznějších tvarech, odstínech a dezénech.

Vybíráme kování
Od kvalitního dveřního očekávejte především funkčnost, příjemné ovládání a v neposlední řadě zajímavý design. Při výběru je třeba brát v úvahu, zda vybíráme kování do interiéru nebo venkovní, které má zcela odlišné nároky. Někdy výběru dveřního kování však nevěnujeme příliš velkou pozornost. Klika by měla být proto na dotek příjemná a jednoduše funkční. Při výběru se nebojte více klik osahat a zkusit si, jak je vám jaká příjemná. Jak se říká, která vám do ruky padne jak ulitá. Při uchopení kliky by se o ni měl palec pohodlně opřít, přičemž všechny prsty by měly s dlaní sevřít celou kliku. Myslete na to, že sevření kliky by mělo být na dotyk příjemné a při stisku by ruka neměla narazit na jakýkoliv odpor. Při výběru kování je v první řadě důležité zaměřit rozteč, která udává vzdálenost středu otvoru kliky od osy otáčení klíče. Jedině tak může kování přesně sednout na otvory, které byly již připraveny na dveřích. Tyto rozteče se řídí evropskými normami – 70, 88, 90 mm.

Kování můžete vybírat štítové, které je tvořeno z jednoho celého kusu, do něhož je posazena klika a pod ní otvor na klíč nebo kování rozetové. To je tvořeno jednou rozetou – pod klikou a druhou, která pokrývá klíčovou dírku.

Dále je třeba dopředu zvážit, zda dveře půjdou pouze otevřít a zavřít nebo je budete chtít navíc zamknout, což se v některých místnostech obzvlášť hodí. V interiéru lze uzamykání dveří řešit klíčem nebo páčkou, kterou však lze ovládat pouze z jedné strany a to obvykle uvnitř místnosti. U kování by mělo být vždy uvedeno, na jaký klíč bylo vyrobeno. Může být v provedení pro cylindrickou vložku, obyčejný dózický klíč nebo FAB. Cylindrické vložky patří mezi nejpoužívanější výrobky k uzamykání dveří, především bytů. Jsou určeny především pro různé tloušťky dveří. Typický je pro ně profil tělesa, který je totožný s instalačními rozměry na dveřích, v zadlabacím zámku a dveřních štítech. Obvykle jsou k dostání v nejrůznějších délkách, s různým profilem klíčového otvoru a v neposlední řadě ve stupni odolnosti proti vniknutí. Dózický klíč patří mezi klasiku a hodí se pro použití v interiérech. Již proto, že pokud se stane, že se klíč od zamčených dveří ztratí, není příliš obtížné je svépomocí otevřít například šperhákem.
Foto OBCHODNÍ ZASTOUPENÍ SLAVONA
Foto OBCHODNÍ ZASTOUPENÍ SLAVONA
Výrobci nabízejí řadu tvarů, materiálů a barevných odstínů, takže si vyberou i ti nejnáročnější, protože nabídka je skutečně pestrá. Na trhu jsou kliky v kombinaci z více materiálů, kliky masivní či jemné tvary, oblé nebo hranaté atd. Zatímco k rustikálním dveřím se hodí kliky zdobené a s prohnutými tvary, moderní dveře žádají jednoduchost a střídmost. V tomto případě se hodí kliky rozetové z materiálů, které budou ladit nejenom s dveřmi, ale celým interiérem. Nejčastějšími materiály jsou právě nerez, hliník, mosaz, chromovaná ocel, nikl, ale také plast.

Jiné kliky vybíráme na venkovní dveře, které jsou mnohem robustnější. Zde je na prvním místě především kvalita a co se týče uzamykání -  bezpečnost. V takovém případě nejčastěji volíme z interiéru kliku zatímco ven kouli. Jde o pevné ukončení kliky bez možnosti otevření dveří jinak než klíčem. U venkovních dveří řešíme především bezpečnost a nedostupnost vůči případných zlodějům. Proto je dobré uzamykání řešit na několika místech dveří.

Kvalitní kování najdete pod značkou TWIN, která nabízí neotřelou klasiku až po elegantní a velice originální kliky. Kování se vyrábí z kvalitní mosazi, nerezové oceli a hliníku. Společnost nese až 3 roky záruku na chromové matné kliky, a v provedení inoxchrom (barevně identické jako nerez, nikl) a zirkonium (barevně shodné jako mosaz) je to dokonce 15 let.

Při výběru kování mějte na paměti, že je to právě klika, kterou používáte doma nejčastěji. Proto vybírejte takové kování, které lahodí nejenom vašemu oku a peněžence, nezapomínejte však také na vaše ruce, které se kliky budou dotýkat nejčastěji.
Foto OBCHODNÍ ZASTOUPENÍ SLAVONA
Foto OBCHODNÍ ZASTOUPENÍ SLAVONA