Laufen CZ podporuje nadějné studenty designu Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Laufen CZ podporuje mladé designéry v jejich tvorbě. Díky lokální výrobě si mladí studenti mohou své designové kousky nechat vyrobit podle vlastního návrhu. Dostanou tak jedinečnou příležitost realizovat svou práci a vidět výsledek své snahy. „Laufen CZ podporuje nadějné návrhy, které následně přivede do hmatatelné podoby. Může se i dokonce stát, že odborná veřejnost bude z výrobku natolik nadšena, že vznikne dlouhodobá spolupráce jako v případě umyvadla Džber, které se stalo součástí stále kolekce,“ říká Iva Šedivá, marketingová specialistka značky JIKA a představuje studentskou práci umyvadlo Diamant, která letos vznikla ve znojemské keramičce.

Autorkou unikátního návrhu umyvadla Diamant je Veronika Valkovičová, která patří mezi studenty toužící svůj návrh také zrealizovat. „Záměrem praktické části bakalářské práce bylo navrhnutí a zrealizování umyvadla, přičemž finální část práce proběhla v průmyslové výrobě sanitární keramiky LAUFEN ve Znojmě,“ říká Veronika. „Umyvadlo je dvojstěnné, vytvořila jsem ho ale tak, aby vnější tvar nekopíroval vnitřní, jako je běžné. Vnější tvar byl inspirovaný geometrií přírodních forem, skladbou minerálů a krystalů, které jsou pro mě osobně vizuálně atraktivní,“ pokračuje Veronika.

Sama autorka má jasnou představu, v jakém interiéru by se umyvadlo nejlépe vyjímalo: „Na samotné umyvadlo jsem se snažila dívat jako na objekt, prvek, který by vizuálně doplnil daný prostor. Umím si ho představit ve větším interiéru, instalované na masivním kamenném podstavci oválného tvaru, přičemž by mohlo být umístěné v prostoru i u stěny, podle daného prostoru a preferencí uživatele.“
Skici umyvadla Diamant od Veroniky Valkovičové ze skupiny mladých designérů, které vede akademický sochař Dan Piršč
Skici umyvadla Diamant od Veroniky Valkovičové ze skupiny mladých designérů, které vede akademický sochař Dan Piršč
Veronika se tak stala další designérkou, které se povedlo svůj projekt díky společnosti Laufen CZ dotáhnout do zdárného konce. Umyvadlo Diamant představuje skutečně unikátní kus, který dokonale splňuje i podmínky projektu JIKA ART, jehož cílem je přinést užité umění do běžných koupelen. Dalším příkladem je umyvadlo Džber, které vzniklo na UMPRUM jako klausurní práce studentky designu Barbory Vinařové a mělo být vyrobeno jen v několika málo kusech. Bylo ale tak úspěšné, že se vyrábí standardně v limitované edici formou ručního lití. Autorka se inspirovala historií hygieny i českou tradicí. Tvarově čistý a celkově unikátní design Džberu sluší jak interiéru pojatému v moderních strohých liniích, tak rustikálně laděnému prostoru. Přesvědčte se sami.
Zdroj: www.laufen.cz
Umyvadlo Džber od Barbory Vinařové
Umyvadlo Džber od Barbory Vinařové