Omítky Knauf v bytovém domě Pod Labuťkou Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Nově rekonstruovaný bytový dům v ulici Pod Labuťkou v Praze 8 byl původně určený k demolici. Trpěl snad vším, čím by mohl trpět. Polorozbořené a šikmé zdivo, propadající se stropy, vlhkost, špatná střecha, zdevastované sklepy apod. Dlouho se nevědělo, co s tím, až nakonec o dům z roku 1912 projevil zájem soukromý investor, jehož plánem bylo objekt opravit a byty rozprodat. V současné době je dům, který má pět pater, již připraven k nastěhování prvních majitelů nově opravených bytů. Dodejme, že na každém patře se dnes nachází 5 malometrážních bytů.

Firma Čekonstav Praha, s. r. o, která se na rekonstrukci objektu podílela dodávkou sádrových a vápenocementových omítek, je dlouholetým partnerem firmy Knauf, a to také znamená, že omítky použité na stavbě jsou z provenience téže značky. Omítky byly aplikovány prakticky ve všech prostorách, samozřejmě strojně. Díky špatnému stavu jednotlivých zdí a křivosti bylo nutné v mnoha případech realizovat poměrně silné vrstvy omítky. V některých detailech byla vrstva silná dokonce až 18 cm. Omítkou se v podstatě vyrovnávaly tvarové nerovnosti.

Na tento případ je sádrová omítka přímo ideální, nebo lépe řečeno prakticky jediná možná, protože se může velmi rychle zpracovávat. „V praxi se obvykle v jednom sledu stříká vrstva zhruba do 6 cm s finální úpravou. Při silnější tloušťce se po zavadnutí aplikuje další vrstva,“ vysvětluje Petr Dittrich ze společnosti Čekonstav, s. r. o. Přes všechny nesnáze bylo dosaženo požadované rovinatosti omítnutých zdí. Dodejme, že Čekonstav Praha, s. r. o., zpracovává strojní omítky Knauf již více než 12 let, takže má s tímto produktem bohaté zkušenosti. Na stavbu bylo nakonec spotřebováno skoro 100 tun omítek, což je poměrně vysoké číslo, vzhledem k velikosti objektu. Příčinou takové spotřeby jsou již zmíněné nerovnosti. 
„S produkty Knauf se nám pracuje opravdu dobře a nikdy jsme neměli žádný velký problém, což je v dnešní době nejdůležitější,“ vysvětluje pan Dittrich a dodává, že podle jeho názoru začal boom sádrových omítek někdy kolem roku 2006.

Autor: Ivan Sklenář
Bytový dům v ulici Pod Labuťkou
Bytový dům v ulici Pod Labuťkou
Nové omítky podkrovní místnosti bytového domu v ulici Pod Labuťkou
Nové omítky podkrovní místnosti bytového domu v ulici Pod Labuťkou
Bytový dům v ulici Pod Labuťkou, interiér s novými omítkami
Bytový dům v ulici Pod Labuťkou, interiér s novými omítkami
Sádrová omítka MP 75 L
Sádrová omítka MP 75 L
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku