Každá stavba, ať už je ze dřeva, či jiných materiálů má vnitřní prostor členěn pomocí příček. Stavební příčka může být zhotovena z různých materiálů a plní různé funkce. Hlavním účelem je rozdělení nebo alespoň rozčlenění vnitřního prostoru. Prostor může být rozdělen nejen pevnými příčkami, které jsou umístěny nastálo, ale rovněž příčkami mobilními, které se dají dle potřeby posouvat či přestavovat. Již dlouho je za nejefektivnější způsob rozdělování prostoru v novostavbách i při různých formách rekonstrukcí považován sádrokarton. Je lehký a má dobré zvukově izolační vlastnosti.

Foto: Lindab
Foto: Lindab
Speciální profilace a perforace RdBX konstrukčního profilu sádrokartonových příček zaručuje lepší akustické vlastnosti. Od toho je také odvozen název výrobku RdBX: R - reduce, dB - decibel, X- označení pro patentovaný systém kotvení, který spočívá v použití klapky v horní a dolní části stojky. Ta umožní ukotvit stojku na místě, bez použití nářadí a mnohem rychleji, než je tomu u standardních CW profilů. Pro montážníka to představuje snadnější, méně namáhavé a o polovinu rychlejší osazení stojek do vodících UW profilů, než je obvyklé.

Další výhodou je možnost používat tyto RdBX profily jako teleskopické. Díky tomu se snadno a rychle dosáhne požadované délky stojky, bez nutnosti řezání a přesného zaměření. To je velkou výhodou především u příček s proměnnou výškou, jako například v podkroví.

Systém kotvení RdBX umožňuje stojky snadno posouvat v případě, že je třeba konstrukci jemně rozměrově doladit, a to dokonce i v případě, že jsou již zafixovány ve vodících UW profilech. I poté poskytují klapky v RdBX profilech potřebnou tuhost a umožňují uchycení sádrokartonové desky jako obvykle. Sádrokartonovou desku tak lze použít i k finálnímu doladění polohy stojky tak, aby byl spoj jednotlivých desek přesně na ose profilu stojky.

Díky těmto vlastnostem přináší použití profilů RdBX mnoho výhod zejména pro realizační firmy v podobě úspory času, větší flexibility a méně námahy při práci, ale také možnosti pro domácí kutily realizovat své projekty svépomocí a bez velké námahy.

Více informací získáte na školeních Lindab, www.lindab.cz, www.lindabstrechy.cz, nebo můžete kontaktovat produktového manažera na adrese marek.dite@lindab.com
Foto: Lindab, detaily profilů Lindab RdBx
Foto: Lindab, detaily profilů Lindab RdBx
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)