Stavona nebo OKNA.eu
Dobrý den, konečně jsem se dobrala do finalní fáze, kde už mám pouze dva dodavatele mezi kterými se rozhoduji. Chtěla bych poprosit o radu ohledně výběru firmy.

1/ jedná se o firmu STAVONA, nabídku mam na 5k okna, dvojsklo na jejich strankách jsou to okna Stavona Aplaus.Profilova rada Veka softline 70 AD.
2/ druhým dodavatelem je fa OKNA.eu, od kterých mám naceněna také 5k okna s dvojsklem Standard-OL z profilové řady Slovaktual.

Obě fy mi ručí že okna jsou třídy A, mají celoobvodové kovaní, teplý plastový rámeček, ocelovou pozinkovanou výztuž min. 1,5mm a Uw 1,2.

bohužel se stále nedokážu rozhodnout, které firmě zakázku zadat. Cena se liší asi o 20tis.
Předem velmi děkuji za každou informaci, názor či zkušenost.

Odpověď

Z Vašeho dotazu vyplývá, že tepelně technické vlastnosti oken od obou dodavatelů jsou shodné. Výběr jednoho z dodavatelů pak bude záviset na dalších dodacích podmínkách. Těmito podmínkami se rozumí např. cena oken vč. možných slev, termín dodání, doprava na staveniště dodavatelem, úhrada za dopravu, požadovaná barva oken, doba záruky, možnost reklamací a zejména pak reference jiných odběratelů, kteří uvedená okna mají již zabudována ve stavbě. U těchto by bylo možno se dotázat na vliv velmi nízkých nebo naopak vysokých venkovních teplot na tvarovou stálost a další zkušenosti s jejich používáním.

Seznam odběratelů, kteří uvedené okna již používají by měl být spolu s technickými a cenovými údaji součástí nabídky (referenční list).
U zmíněných oken je uváděn součinitel prostupu tepla ve výši 1,2 W/m2.K. Okna novější konstrukce s trojitým zasklením dosahují hodnoty 0,6 – 0,8 W/m2.K. Použití takovýchto oken by ještě dále snížilo spotřebu energie na vytápění, ale při vynaložení vyšších nákladů.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice