Dobrý den, prosím o radu, zhruba před ½ rokem si tato palma zvykla a pěkně rostla na světlém místě na jižní straně. Teplota teď v zimě tak okolo 23°C, spíše sušší vzduch. Zalévám odstátou vodou podle míry vyschnutí půdy, rosení cca 2x týdně. Hnojení nepravidelně a velmi zřídka. Květináč je postaven na vlhkém keramzitu.
Zřejmě se mi podařilo palmu přelít a teď ji napadla pravděpodobně plíseň nebo nějaké jiné nehýbající se potvory. Některé kmínky, stonky i listy (z horní i spodní strany) jsou napadeny bílými tyčinkami, viz foto. Jeden napadený kmínek už se seschlými listy jsem neodborně vyloupla (mokrá cibule zůstala v hlíně). Větší shluky tyčinek jsem se snažila odstranit vlhkou houbičkou, ale dost jich na palmě ještě zbývá. Pokud bych se měla zbavit všech napadených kmínků, moc mi z té palmy nezbude. Prosím poraďte mi, jak ji zachránit.

Odpověď

Dobrý den,

Vaše palma je napadena pravděpodobně sviluškou nebo červcem. Na suchém a teplém stanovišti jsou palmy snadno náchylné na napadení těmito škůdci. Aplikujte připravek Agrion. Jako prevence je dobré listy pravidelně rosit vodou.

Edita Braná