Dotaz: Dobrý den, po rekonstrukci rozvodu vody a odpadu k umyvadlu ve zdi (šíře 15cm) asi po dvou měsících se objevila vlhkost z druhé strany zdi a částečně 1metr od rozvodu vody u podlahy. Rozvod vody je těsně u podlahy. Z jedné strany je nový obklad na kterém není nic vidět. Z druhé strany je také obklad ale je to součást kachlových kamen a tam jsou spáry úplně mokré. Jak postupovat abych toho co nejméně boural. Dá se to nějak lokalizovat? Děkuji Vám za každou radu.M.Suchánek

Odpověď

Lokalizace místa poruchy rozvodu vody je často obtížná a místo největšího výskytu vlhkosti nemusí odpovídat místu defektu.

Bez bourání se zásah samozřejmě neobejde. Předpokládám, že se spíše chcete vyhnout zásahu do obkladu souvisejícího s kachlovými kamny. Postupovat by se mělo po trase rozvodu od místa, kde se defekt projevil.
Po opravě nezapomenout na provedení tlakové zkoušky nového rozvodu vody, kterou předepisuje norma, včetně postupu, jak se má dělat – technické normy pořád platí. Rovněž při zazdění a zaomítání drážek rozvodu je potřeba postupovat opatrně, plastové části potrubí mohou být při použití hrubé síly poškozeny. Provádět by to měl opravdu zodpovědný zedník. Z vlastní zkušenosti vím, že viník se pak hledá daleko obtížněji, než místo poruchy.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Suchánku,
děkuji za Váš zajímavý ale nelehký dotaz.

Energy Centre České Budějovice