Můj dotaz se týká platnosti vydaného stavebního povolení na stavbu studny v prostoru místní komunikace uprostřed obce, které bylo vydáno před 50 lety za situace, kdy v místě stavby, ulici, nebyly žádné inženýrské sítě. Stavba byla započata, ukončena 1,5 m pod úrovní terénu (pouze v podzemí) a do dnešní doby nedokončena a nekolaudována. Nad studnou je místní komunikace. Původní žadatel mezi tím zemřel. Dědic hodlá studnu dostavět. Studna se ocitla následkem nedokončení a nezanesení do plánu sítí těsně v ochranném pásmu středotlakého plynovodu. Nyní patří pozemek pod touto komunikací osobám příbuzným s dědicem. Dědic trvá na tom, že stavbu studny dokončí. Podle mého názoru projektant plynovodu neudělal chybu, studna nebyla zakreslena. Dotaz: může být povolen odběr vody, když se studna nachází v ochranném pásmu středotlakého plynovodu, kde hrozí, že studna při poruše bude fungovat jako
jímač unikajícího plynu? Platí stavební povolení neomezeně dlouho (52 let), pokud byla stavba zahájena, i když se podmínky v místě stavby za tu dobu změnily, a je přenosné na další nabyvatele nemovitosti původního stavebníka? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Platnost stavebního povolení by v povolení měla být vymezena. Zda tomu tak je nebo není, neodpovím, to zjistíte Vy sám. Povolení ke stavbě studny i její trvalého užívání schvalují vodoprávní orgány - odbory životního prostředí městských úřadů, jako speciální stavební úřady. Vzhledem k tomu, že se jedná o neobvyklou situaci, je nutné, aby nedokončený stav stavby a platnost stavebního povolení posoudil příslušný vodoprávní orgán, do jehož kompetence místo stavby spadá. Dále je nutné, aby se k dané věci vyjádřil i vlastník plynovodu. Podnět k tomu můžete podat i Vy, přičemž nemusíte být stavebníkem stavby ani vlastníkem pozemku, na kterém je stavba povolena.

Jan Krátký