Dobry den.



Mam dotaz ohledne umisteni kotle.Byl nam navrzen kotel do mistnosti,ktera bude 5m od koupelny.Nebo by se mohl dat event.do mistnosti hned vedle koupelny.Prvni varianta by byla z hlediska umisteni lepsi.Jde mi o to,jestli se mi bude voda ohrivat bliz rychleji nez dal nebo nikoly.Vsechny mistnosti jsou v prizemi.Jedna se o rodinny dum a plynovy prutokovy kondenzacni kotel bez zasobniku.



Dekuji



Sokirka


Odpověď

Dobrý den,

Děkujeme za dotaz.

Při umisťování plynového průtokového ohřívače, obzvlášť, pokud je v provedení do komína a spalovací vzduch si bere z místnosti, kde je umístěn, platí přísná kritéria. Ta musela respektovat zřejmě i odborná firma, která navrhovala umístění ohřívače. Kromě dostupnosti vhodného komína, musí místnost splňovat například požadavek na vzdušný objem a nesmí v ní být žádné zařízení, které by způsobovalo v místnosti podtlak. Některé plynové průtokové ohřívače jsou v provedení „turbo“ se spalovací komorou oddělenou od vnitřního prostoru, které nasávají spalovací vzduch přímo z venkovního prostoru. Takové přístroje pak mohou být umístěny přímo v malých koupelnách, ale musí tam být možnost vést sací a výfukové potrubí.

Ohřívač připravuje teplou vodu stejně rychle bez ohledu na to, kde je umístěn. Ve Vašem případě je tam jisté dopravní zpoždění, než proteče teplá voda těmi pěti metry trubky. Je třeba, aby potrubí nemělo zbytečně velký průměr a bylo dobře tepelně izolované.

S pozdravem

Ing. Zdeněk Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování