Dotaz: Dobrý den, má dotaz ohledně dědictvé, které se týká mě a mého bratra. Oba jsme zdědili rodinný domek v krásné lokalitě po rodičích, bohužel postupem času dum podléhá amortizaci a stává se ostudou vesnice. Ani jeden z nás však nechce toho druhého vypladit za "rozumnou cenu" a tudíž dům tento rozpor odnáši, počíná pomalu chátrat a stáva se ostudou obce. Chtěl bych tedy vědět jestli v případě, že bude dům esteticky či jinak vadit obci. Může ona zasáhnou do sporu? A jak to prvděpodobně skonči? Je tu ještě varianta rozdělení pozemku, na kterou chci přistoupit pouze já. Předem děkuji zs odpověd.

Odpověď

Váš dotaz je velmi specifický a nejsem si jista, že na něj dokáži zodpovědně odpovědět. S podobným případem jsme se ještě nesetkali.

Nepředpokládám, že obec nařídí jakoukoliv činnost ohledně domu, který jen kazí pohled z ulice. Pokud by ovšem začal být pro obyvatele nebezpečný ( např. padají tašky, či dokonce hrozí zřícení), poté by obec mohla nařídit, abyste obá - jako majitelé těmto hrozbám zabránili. Z mého pohledu je vždy nejlepší cesta dohody než nechat věci dojít příliš daleko. Pokud nechcete jeden druhého vyplatit, máme možnost dům prodat a peníze rozdělit. Stále se mi to zdá lepší varianta, než dům nechat zchátrat. S rozdělení pozemku je to stejné - opět je třeba souhlas a dobrá vůle se domluvit z obou stran - tzn. i ze strany spoluvlastníka - bratra.

RK Stejskal & Šandera s.r.o.