Dobrý den žádám Vás o drahocennou radu.Stavím dřevostavbu a řeším vytápění.Rozhodl jsem se pro elektrický kotel,který bych rád zkombinoval s nějakým systémem,který mi bude šetřit energii tím,že bude ohřívat vodu do podlahového vytápění.Co by bylo nejvhodnější pro tuto variantu ohřevu.Rekuperace popř.jaká?Tepelné čerpadlo?Ventilační tepelné čerpadlo?
Děkuji Vám za radu.

Odpověď


Použití elektrické energie na vytápění domu se nedoporučuje. Jedná se o nejdražší zdroj tepla.

Možnost srovnání máte na stránkách našeho poradenského sdružení Energy Centre Č. Budějovice (www.eccb.cz), kde na odkazu poradenství – ceny energií naleznete přehlednou tabulku cen energií. Ve fialovém sloupci (třetí zprava) je možnost objektivního porovnání ceny 1 kWh dle různých topných médií. Je to koncová cena se započtením všech vedlejších nákladů, tedy navzájem porovnatelná.

Šetřit energii na vytápění ve dřevostavbě můžete v první řadě tak, že dům bude navržen jako nízkoenergetický (stavebně). Toto si ujasněte s projektantem nebo výrobcem domu. Měli by Vám srozumitelně vysvětlit, v jaké energetické kategorii se dům nachází a co by se pro to, aby měl lepší tepelné izolace, dalo udělat.

¨
Druhou věcí je použití OZE, tedy například tepelného čerpadla. To bude vhodné právě pro podlahové vytápění. Nevýhodou je větší počáteční investice. Vždy je nutné vyjít z přesně stanovené tepelné potřeby domu. Tepelné ztráty vypočítá projektant ÚT, včetně dimenzování otopné soustavy. Je samozřejmost, že musí vyjít z přesně stanovených skladeb obvodových konstrukcí, především tepelných izolací a parametrů oken.

Další možností je využití solárního zařízení jak pro uhřev TUV, tak pro přitápění. To vyžaduje prostor pro umístění dostatečně velké akumulační nádrže, opět stanovené dle tepelné potřeby. I zde je potřeba počítat s dosti velkou počáteční investicí. Systém je možno připravit tak, aby se později doplnil na plánovaný výkon, tedy začít například pouze ohřevem TUV. Vše je nutné předem projekčně dobře rozmyslet.

Použitím rekuperace rozhodně nic nezkazíte. Řízená výměna vzduchu přes centrální rekuperační jednotku výrazně sníží tepelnou potřebu již předtím dobře zatepleného domu. Tímto řešením máte možnost se přiblížit pasivnímu standardu. Více o tom na www.pasivnidomy.cz.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice