Dobrý den,



chtěla bych se zeptat, zda je nějaká nová norma o vytápení, že rodinný dům musí mít dva zdroje vytápení. Stavební firma se kterou stavíme, nám do projektu navrhla teplovzdušné vytápení (klimatizace) do pokojů a podlahové vytápení do koupelen. Chtěli jsme podlahové topení po celém domě a bez teplovzdušného vytápení. Budeme mít integrovaný krb v kominu. Stavební firma nám říká, že je na nás, jestli to tedy uděláme podle projektu a nebo vynecháme teplovzduch. Nechceme ale, aby byl pak problém při kolaudaci.. A když se na to zeptáme firmy, řekne že je to na nás a více se s námi nebaví. V domě bude pouze elektřina, stavení povolení se podalo před koncem roku 2022 a po novém roce byla stavba povolena. Řešíme toto hlavně z finančního důvodu..Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějaká nová norma o vytápení, že rodinný dům musí mít dva zdroje vytápení. Stavební firma se kterou stavíme, nám do projektu navrhla teplovzdušné vytápení (klimatizace) do pokojů a podlahové vytápení do koupelen. Chtěli jsme podlahové topení po celém domě a bez teplovzdušného vytápení. Budeme mít integrovaný krb v kominu. Stavební firma nám říká, že je na nás, jestli to tedy uděláme podle projektu a nebo vynecháme teplovzduch. Nechceme ale, aby byl pak problém při kolaudaci.. A když se na to zeptáme firmy, řekne že je to na nás a více se s námi nebaví. V domě bude pouze elektřina, stavení povolení se podalo před koncem roku 2022 a po novém roce byla stavba povolena. Řešíme toto hlavně z finančního důvodu..



Prosím o radu, děkuji.


Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz.

Při výstavbě nových budov je stavebník povinen pořídit si průkaz energetické náročnosti. Tato povinnost vyplývá ze zákona o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. v platném znění, přičemž náležitosti upravuje vyhláška č. 264/2020. Průkazem, který se stanovuje výpočtem podle údajů v projektové dokumentaci energetický specialista evidovaný na MPO, se musí prokázat, že navržená budova splňuje požadavky na energetickou náročnost podle výše uvedené vyhlášky. Metodika posuzování spočívá v porovnávání navržené budovy – novostavby s referenční budovou. Referenční budova vypadá úplně stejně jako budova posuzovaná, avšak obálka budovy a účinnost technických systémů mají právě takovou kvalitu, která je stanovena ve vyhlášce. U každé novostavby se hodnotí průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy, celková roční dodaná energie pro vytápění, přípravu teplé vody, větrání a osvětlení a takzvaná primární energie z neobnovitelných zdrojů. Zatímco požadavky na první dvě kritéria dosáhly patrně alespoň na nějakou dobu svého maxima, třetí požadavek se postupně zpřísňuje. Každý energonositel má ve vyhlášce stanovený konverzní faktor, kterým se přepočítává na primární neobnovitelnou energii. Referenční budova je jakoby vytápěna zemním plynem s faktorem 1, stejně tak i příprava teplé vody, zatímco elektřina ze sítě má stanovený konverzní faktor ve výši 2,6. Z uvedeného plyne, že při sebelepším provedení budovy, pokud je jediným energonositelem elektřina, nelze požadavky vyhlášky splnit (nelze vydat stavební povolení).

Projektant, resp. energetický specialista pak má několik možností, jak tento problém vyřešit. Jednou z možností je umístit na střechu domu fotovoltaickou elektrárnu. Elektřina zde vyrobená a použitá v domě má konverzní faktor 0 (nula) a elektřina dodaná do sítě dokonce záporný -2,6. Je však nutno počítat s tím, že elektrárna nebude úplně malá, bude s akumulací a s dodávkou do sítě v místě nemusí souhlasit distributor. Investice se bude pohybovat v řádu stovek tisíc Kč. Druhou cestou je například použití tepelného čerpadla, které je schopno část energie získat z okolí a tím několikrát snížit odběr elektřiny ze sítě. Ideální je právě kombinace tepelného vzduch – voda s teplovodním podlahovým vytápěním. Překážkou je opět vysoká pořizovací cena.

Váš projektant pro Vás připravil nejlevnější způsob, jak požadavek na energetickou náročnost naplnit. Klimatizace není nic jiného, než tepelné čerpadlo vzduch – vzduch. Jeho výhodnou je několika násobně nižší cena, než tepelného čerpadla vzduch – voda. Krbová vložka dopomáhá dalšímu snížení primární energie z neobnovitelných zdrojů, konverzní faktor pro dřevo je 0,1.

Důvodem proto není norma o vytápění, ale vyhláška o energetické náročnosti budov, která dává řadu možností, jak zdroje řešit. V případě elektřiny se nelze vyhnout kombinaci s dalšími zdroji.

Z toho vyplývá, že je nutno dodržet projektovou dokumentaci. Patrně by neměly vzniknout problémy, pokud byste rozšířili elektrické podlahové vytápění o nějakou místnost. Je třeba pamatovat, že podlahové vytápění je sice úsporné, ale je to stále přímotop, zatímco tepelné čerpadlo vám sníží spotřebu elektřiny na vytápění cca 2,5 krát.

Jen pro zajímavost. Od 1.1. 2022 platí další zpřísnění pro primární energii z neobnovitelných zdrojů, takže ani toto Vaše řešení by dnes nevyhovělo.

Nevýhodou tepelného čerpadla vzduch – vzduch je absence sálavé složky vytápění a nemožnost s ním ohřívat vodu. Není třeba se obávat, že v domě bude zima. Podmínkou je správně navržená velikost tepelného čerpadla vzduch- vzduch. Taková čerpadla pracují i v severských zemích, kde tvoří dokonce nejpočetnější skupinu.

Je třeba věnovat pozornost výběru vhodného typu. Zařízení, které je konstruováno jako klimatizační jednotka, která má zejména v létě chladit a příležitostně topit nebude vyhovovat. Může se stát, že při nižších venkovních teplotách bude mít nedostatečný výkon, nebo úplně přestane topit. Proto je třeba použít zařízení, které je konstruováno jako tepelné čerpadlo vzduch - vzduch, které v zimě topí a v létě příležitostně chladí.

S pozdravem

Ing. Zdeněk Krejčí

Energy Centre České Budějovice