Dobrý den,moje dcera se učí hrát na klavír. Bydlíme v paneláku.Soused z vedlejšího vchodu, se kteým sousedíme zdí ze dvou pokojů si stěžuje. Hrajeme pouze v odpoledních hodinách max. do 18 hod. Můžete mi prosím napsat, jaký je limit hluku, který se zákonem akceptuje? Jistě klavírem tento limit nepřekračujeme, ale potřebovala bych tuto informaci jako obraný argument.
Děkuji Jana Kyrychová

Odpověď

Problematice ochraně zdraví před účinky hluku se zabývají:
Vládní nařízení č. 148/2006. Toto vládní nařízení se zabývá zejména ochranou před hlukem na pracovištích, ale i v budovách. Týká se ale pouze vyjmenovaných zdrojů hluku a výslovně uvádí, že se nevztahuje na hluk z užívání bytu.

Uvedené vládní nařízení bylo novelizováno vl. nařízením č. 272/2011. Rovněž toto vl. nařízení obsahuje hned v § 1, že se nevztahuje na „sousedský hluk“.

Pro vyřešení námitek Vašeho souseda by bylo nutno posoudit, zda stavební provedení domu z hlediska zvukové neprůzvučnosti odpovídá platné normě ČSN 73 0532. Takovéto posouzení by si zřejmě vyžádalo měření, které by bylo nutno objednat u akreditované firmy a uhradit. Pokud by trvaly výhrady Vašeho souseda, nechť se on obrátí na orgány Hygienické služby se stížností. Tyto pak rozhodnou, zda je stížnost oprávněná a případně doporučí vhodná opatření.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na přípustné limity hluku uvádím.

Energy Centre České Budějovice