Dobrý den,



bydlíme v domě 15 let starém , dvoupodlažním, obytná plocha je cca 130m2, vytápění vodní podlahové elektrokotel, dům je z Ytongu Lambda. Roční spotřeba energii je cca 14 MWh. Bydlí zde 4 dospělé osoby. Zvažujeme pořízení fotovoltaiky , tep. čerpadla. Ráda bych se poradila co je optimální , abychom opravdu ušetřili a např. se zbytečně nezadlužovalí.



Děkuji


Odpověď

Dobrý den,

Uvedená celková spotřeba 14 MWh patrně zahrnuje všechny spotřeby, tedy i ohřev teplé vody a běžnou potřebu +vaření. Pouze na vytápění by odhadem mohlo připadnout 8 až 10 MWh. To již více odpovídá tomu, že dům je postavený z tepelně poměrně dobře izolujících pórobetonových tvárnic. Součinitel prostupu tepla tohoto typu zdiva se pohybuje dle údajů výrobce kolem 0,20 W/m2.K (rozmezí 0,16 až 0,21) a to podle tloušťky zdiva a druhu tvárnice lambda.

Pro srovnání - požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou stěnu vnější 0,30 (W/m2.K). Doporučená hodnota je 0,25 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou výstavbu je U 0,15 až 0,10 (W/m2.K).

Tedy se jedná o poměrně dobrou stěnu, snad jen s nevýhodou malé schopnosti akumulace tepla v konstrukci. Pro dům jako celek však dále závisí na izolacích ve střeše a podlahách a kvalitě oken. Energetické parametry obvodového pláště domu jsou pro Vás důležité především ve vztahu k dále zmíněné dotaci

Doporučením pro Vás je určitě náhrada současného hlavního zdroje tepla (elektrokotel) za tepelné čerpadlo. A v tom případě bezpochyby má smysl i vhodně zvolený výkon FV instalace.

Vzhledem k tomu, že v domě je podlahové vytápění, bude i tepelné čerpadlo jako nízkoteplotní zdroj topné vody vhodné. Předpokládám, že podlahový systém vytápění je navržen na správný teplotní spád topné vody.

Pro návrh výkonu tepelného čerpadlo je nutno znát tepelnou potřebu domu (tepelnou ztrátu).

Na výměnu stávajícího elektrokotle za TČ lze získat dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám podoblast C.1 – Výměna zdrojů tepla a to 80 tis. Kč pro případ že TČ je pouze pro vytápění, 100 tis. Kč pro TČ na vytápění + ohřev teplé vody a nebo až 140 tis. Kč pokud se k TČ pořídí podpora FV systémem. FV systém slouží jen pro TČ.

Je zde podmínka, že dům musí splňovat klasifikaci v rozmezí tříd A až D průměrného součinitele prostupu tepla dle vyhlášky o energetické náročnosti budov. Tento údaj je součástí PENB (Průkaz energetické náročnosti budovy). Pokud jej máte, lze snadno ověřit. Pokud ne, bude nutno nechat spočítat. Obvykle lze pořídit výpočet kolem 5 tis. Kč.

Pokud nevyhoví, lze se zamyslet nad nějakým dodatečným zateplením domu, na které je možno případně rovněž žádat dotaci a to v oblasti A programu NZU.

V každém případě u čerpadla vzduch – voda je vhodné jej využívat i pro ohřev teplé vody.

Více elektrické energie lze pak ušetřit instalací fotovoltaiky většího výkonu. Ta je pak spotřebována všemi spotřebiči v domě.

Dotace je v podoblasti C.3 Fotovoltaické systémy a lze získat až 200 tis. Kč. Nelze však již kombinovat s výměnou TČ+FV (dotace 140 tis.).

Podrobnější informace o dotaci NZU naleznete na stránkách programu. Nejlépe v dokumentu Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory v podprogramu NZU programu HOUSEnerg Modernizačního fondu, platných od září 2023.

Dosažená úspora na vytápění by mohla činit 60 až 70% z části na topení, tedy ze zmíněných odhadem 8 až 10 MWh. To samé z ohřevu teplé vody a výrazně pak i z provozu ostatních spotřebičů.

S pozdravem

 

Energy Centre České Budějovice