Když jsem na veletrzích For Arch a Aquatherm poptával vytápění novostavby RD tepelným čerpadlem, setkal jsem se několikrát s názorem, že moderní tepelná čerpadla vzduch-voda mají stejné parametry jako systémy země-vzduch. U výrobců čerpadel vzduch-země bych to možná bral s rezervou, ale když to tvrdí i firmy, které vyrábí oba systémy, například Nibe, je to k zamyšlení. Jak se v tom orientovat, pro co se rozhodnout? Jaké jsou klady a zápory obou systémů?

Odpověď

Hlavním parametrem tepelného čerpadla je tzv. topný faktor. Tímto názvem se označuje poměr mezi množstvím energie, kterou tepelné čerpadlo získá, k množství energie, kterou potřebuje pro svůj provoz. Z této definice vyplývá, že lepší bude takové čerpadlo, které bude mít topný faktor co nejvyšší. Má-li tepelné čerpadlo topný faktor 3, znamená to, že dodá trojnásobek energie, než odebere ze sítě pro pohon kompresoru příp. ventilátoru. Dosažitelná hodnota topného faktoru je ovšem ovlivněna více parametry, zejména teplotou primárního zdroje energie a požadovanou výstupní teplotou.

Tepelná čerpadla země-voda mají vstupní teplotu téměř konstantní, danou teplotou okolí v místě plošného kolektoru nebo vrtu. V čerpadla vzduch-voda tato teplota velmi kolísá podle atmosférických podmínek v rozmezí od cca – 15 °C do cca + 30 °C. S klesající venkovní teplotou se mění i výkon čerpadla, který je nejnižší právě v době, kdy je požadavek na množství tepla nejvyšší.

Podle výsledků uveřejněných firmou Tepelná čerpadla IVT podle měření provedených v Německu je u čerpadel země – voda se topný faktor pohybuje okolo 4,5; u čerpadel vzduch – voda okolo 3,4.

Při výběru druhu čerpadla je ale nutno vzít v úvahu i další okolnosti. U čerpadel země –voda je to zejména potřebný pozemek pro položení plošných kolektorů, případně pozemek přístupný pro vrtnou soupravu pro vyhloubení vrtu. A s tím související náklady na tyto zemní práce. Rovněž je důležitá požadovaná výstupní teplota topné vody a s tím související druh otopné soustavy. Při nižší výstupní teplotě vhodné např. pro podlahové topení je provoz čerpadla ekonomičtější.. Důležitá bude i pořizovací cena, která u čerpadel země-voda bývá vyšší. Před volbou tepelného čerpadla by proto bylo vhodné požádat několik potencionálních dodavatelů z zpracování technické specifikace a cenové nabídky a podle těchto podkladů se pak rozhodnout kterému čerpadlu a kterému dodavateli dát přednost.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na výběr tepelného čerpadla uvádím:

Energy Centre České Budějovice