Dobrý den, rád bych se zeptal na možné zdroje tepla do novostaveb. Co je možné navrhnout od 1.1.2022 ? Zda jen tepelné čerpadlo, nebo lze i elektrokotel, případně za jakých podmínek, plynový kotel, elektrická podlahovka, zajímají mě možnosti co má zákazník, který staví dům ? Předem mockrát děkuji


Odpověď

Dobrý den,

od 1.1.2022 došlo ke zpřísnění požadavku na výstavbu nových budov. Zpřísnění se týká primární energie z neobnovitelných zdrojů a vzhledem k tomu, že zpřísnění je pohyblivé (20 - 60%), nelze přesně říci, jaké varianty vytápění jsou průchozí a jaké ne. Vždy bude záležet na konkrétním typu budovy, její orientaci a kvalitě návrhu a provedení budovy. Samozřejmostí by měl být kvalitní návrh obálky budovy, tedy zateplení jednotlivých konstrukcí a kvalitní výplně otvorů. Je zřejmé, že zpřísněním je kladen důraz na zvýšení využití obnovitelných zdrojů energie. Při návrhu a projektování je tedy nutné uvažovat nad celým konceptem domu a spolupracovat s energetickým specialistou.

Obecně lze říci, že u výstavby rodinných domů již nelze využít pouze elektrický zdroj pro vytápění a ohřev teplé vody, což bylo problematické již dříve. Nyní ale nemusí novostavba rodinného domu projít ani pouze s tepelným čerpadlem nebo plynovým kotlem. Pak je nutné zvolit další systémy pro snížení energetické náročnosti jako např. instalace řízeného větrání s rekuperací nebo např. fotovoltaický systém.

S pozdravem
Ondřej Pokorný
energetický specialista
-------------------------------------------------
Energy Centre Ceske Budejovice
Namesti Prem. Otakara II. 87/25
CZ-370 01 Ceske Budejovice
Tel.: (00420) 387 312 580

Energy Centre České Budějovice